Ευλαβικός αίνος για την Κυριακή της Πεντηκοστής στην Ζωοδόχο Πηγή οδού Ακαδημίας στην Αθήνα
-
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Σε σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την καθολική συμμετοχή του λαού του 1ου Διαμερίσματος της Αθήνας, αλλά και πλήθους άλλων κατοίκων της πόλης, έλαβε χώρα σήμερα Κυριακή 4-6-23 το πρωί, στον περικαλλή και βαρύτιμο ιστορικά ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας στην Αθήνα, η πανηγυρική Λειτουργία, για την κορυφαία εορτή της χριστιανοσύνης, την Κυριακή της Πεντηκοστής.
Μια μεγάλη εορτή που συναρτάται και στην οποία τιμάται, η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Αναμνηστικά προς το γεγονός έτσι, κάθε χρόνο εορτάζεται πανηγυρικά, η γενέθλια εορτή της ορθοδοξίας, μια ημέρα πριν την εορτή του Αγίου Πνεύματος.
Η εορτή της Πεντηκοστής είναι κατ΄ αντιστοιχία της υψηλού κύρους επίσης ετήσιας εορτής των Ιουδαίων, η οποία στην Παλαιά Διάθήκη, αποτυπώνεται ως εορτή των Εβδομάδων.
Πενήντα μέρες αφότου έλαβε χώρα η Ανάσταση του Κυρίου, πραγματοποιήθηκε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους 12 μαθητές – καθώς των αποστόλων του Χριστού– οπότε κατά τις πράξεις των Αποστόλων, έλαβαν το Άγιο Πνεύμα μιλώντας σε ξένες γλώσσες, πολυγλωσσία «για τα θαυμαστά έργα του Θεού», κάτι που έγινε αντιληπτό από τους Ιουδαίους και προσήλυτους, που είχαν αφιχθεί στην Ιερουσαλήμ, για την εορτή των Εβδομάδων. Και απόρροια του γεγονότος αυτού εκείνη την ημέρα, ήταν να βαφτιστούν 3.000 νέα μέλη της ορθοδόξου εκκλησίας. Σε ότι αφορά τον εορταστικό χαρακτήρα της Πεντηκοστής, είναι εβδομαδιαία εορτή, δηλαδή εορτάζεται όλες τις μέρες της εβδομάδος, με κορυφαία την ημέρα του Σαββάτου. Στις μεθεόρτιες της Πεντηκοστής ημέρες, ξεχωρίζει η Δευτέρα, η οποία είναι αφιερωμένη στο Άγιο Πνεύμα, οπότε και επαναλαμβάνεται η λειτουργία της Κυριακής.
Η εορτή της Πεντηκοστής λοιπόν, στην λαμπροστόλιστη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας, που συνιστά ένα από τα βυζαντινά αριστουργήματα της πόλης και έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως μνημείο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Σε ένα ναό ακόμα, που οικοδομήθηκε το 1846, σε σχέδια του κορυφαίου αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα Δημήτρη Ζέζα, με μείζονος αισθητικής αξίας αναγεννησιακές αγιογραφίες του σπουδαίου μας Ζωγράφου Τάσου Λουκίδη και που φέρει ακέραια την ηθική σφραγίδα του μεγάλου δασκάλου του γένους Γεώργιου Γενναδίου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην κατά-σκευή του και ήταν και ο βασικός οικονομικός χορηγός της ανεγέρσεως του ναού. Αλλά και της σπουδαίας επίσης Ελληνίδος και εθνικής ευεργέτου Μιχαέλας Τοσίτσα, που διάστικτη από το ορθόδοξο ήθος και την αγάπη της για την Παναγία, συνέδραμε ζωτικά και αυτή, στα έξοδα για την κατασκευή του ναού. Ενώ στην επιτροπή ανεγέρσεώς του, συμμετείχαν επίσης οι κορυφαίες προσωπικότητες της τότε αθηναϊκής κοινωνίας, από το φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ο πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Σχοινάς, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Σκούφος και ο μεγάλος Εθνικός ευεργέτης και πρωτοπόρος του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, Σταμάτης Δεκόζης Βούρος, που έφυγε κυνηγημένος από τους Τούρκους κατά τη σφαγή της Χίου, μεγαλούργησε επιχειρηματικά στην Κωνσταντινούπολη και στη Βιέννη, για να επιστρέψει τελικά στη μητέρα πατρίδα Ελλάδα και να προβεί σε ποικίλες κοινωνικές και εθνικές ευεργεσίες.
Σύσσωμος έτσι ο λαός του 1ου Διαμερίσματος των Αθηνών, προσήλθε στον πανέμορφο και μεγαλοπρεπή ναό λοιπόν της Ζωοδόχου Πηγής στην οδού Ακαδημίας, ένεκα του οποίου, όλη η συνοικία της ευρύτερης περιοχής ονομάζεται «Ζωοδόχος πηγή», για να γιορτάσει την κορυφαία εορτή, της Κυριακής της Πεντηκοστής. Σημειώνοντας εμφατικά πως ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής εόρταζε σήμερα και μια σπουδαία ημέρα, της ηθικής του μνήμης και ιστορίας, αυτήν της συμπληρώσεως 100 ετών, από την ίδρυση της πολύπλαγκτης πνευματικά «Ορθοδόξου Χριστιανικής Ενώσεως Νέων», που με έδρα την ομώνυμη εκκλησία και μέσα στα δίσεκτα χρόνια της τραγικής Μικρασιατικής Καταστροφής, ξεκίνησε τη μακρά και πολυεπίπεδη πνευματικά λαμπρηφόρο πορεία της. Για τούτο και ο ναός εκοσμείτο σήμερα με το ιστορικό λάβαρο και τη σημαία της Ενώσεως, ενώ ο ευσεβής Πατέρας Ηλίας Δροσινός, εκφώνησε και έναν υψηλού ήθους λόγο, για την μακρά συμβολή και προσφορά της Ενώσεως, τιμώντας και την μνήμη των πρωτεργατών της. Τους εμπνευσμένους ρασοφόρους και λαϊκούς, που με στήριγμα τους ορθόδοξους νέους της εποχής, προέβησαν σε ένα ωφέλιμο κοινωνικά και πνευματικά έργο, συμβάλλοντας ζωτικά στην καθημαγμένη από την μικρασιατική τραγωδία Ελλάδα. Της πανηγυρικής λειτουργίας στη σημαντική αυτή εορτή της ορθοδοξίας μας, χοροστάτησε ο ευσεβής Προϊστάμενος του ναού Πατέρας κος Ηλίας Δροσινός – που επιμελείται άψογα το ναό με τις ανύσταγες φροντίδες του – συγχοροστατούντος και του άλλου ιερέως του ναού, του ευλαβούς Πατρός Κωνσταντίνου Φεργαδιώτη.
Χρόνια Πολλά και ευλογημένα και η ευλογία από την κορυφαία εορτή της Κυριακής της Πεντηκοστής, να σκέπει και να κατευοδώνει τη ζωή σας, χαρίζοντάς σας, υγεία και πνευματική ευημερία.
Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Κυριακής της Πεντηκοστής :
Εὐλογητὸς εἶ Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ πανσόφους, τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας, καταπέμψας αὐτοῖς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, καὶ δι’ αὐτῶν, τὴν οἰκουμένην σαγηνεύσας· φιλάνθρωπε, δόξα σοι.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.