08/02/2022 09/02/2022 Ξεκίνησαν την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 τα διαδικτυακά Επιμορφωτικά Σεμινάρια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, που εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», με την 1η συνάντηση της σειράς «Η ιστορία της Μικράς Ασίας», που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα. Τη σειρά επιμελείται η Αρχοντία Παπαδοπούλου, Ιστορικός, Φιλόλογος, Πρόεδρος της Ενώσεως Μαγνησίας Μικράς Ασίας. Η συνάντηση...
08 Φεβρουαρίου, 2022 - 21:21
Τελευταία ενημέρωση: 09/02/2022 - 0:46

«Η ιστορία της Μικράς Ασίας» στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»

Διαδώστε:
«Η ιστορία της Μικράς Ασίας» στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»

Ξεκίνησαν την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 τα διαδικτυακά Επιμορφωτικά Σεμινάρια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, που εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», με την 1η συνάντηση της σειράς «Η ιστορία της Μικράς Ασίας», που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα.

Τη σειρά επιμελείται η Αρχοντία Παπαδοπούλου, Ιστορικός, Φιλόλογος, Πρόεδρος της Ενώσεως Μαγνησίας Μικράς Ασίας. Η συνάντηση μεταδόθηκε από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται με την αφορμή της συμπληρώσεως 100 χρόνων από την εθνική καταστροφή και την γενοκτονία ολόκληρου του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που αναίτια, επέστρεψε βιαίως στην μητροπολιτική Ελλάδα, μετά την φονική του έξοδο από τους Τούρκους, τον Σεπτέμβριο του 1922.

Θέμα της 1ης συνάντησης ήταν τα πρώτα ταξίδια και οι αρχαιοελληνικές αποικίες στη Μ. Ασία, η χαραυγή του Ελληνισμού στις Μικρασιατικές πατρίδες, στην αχλή της ελληνικής μυθολογίας.

Παρουσιάστηκε έτσι, η πορεία των αρχαίων Ελλήνων για να εξερευνήσουν και να εγκατασταθούν στην απέναντι ακτή του Αιγαίου, την μικρασιατική περιοχή, ιδρύοντας αρχικά αποικίες εμπορικές και αργότερα αποικίες εγκατάστασης.

Το πρώτο ταξίδι των αρχαίων Ελλήνων, ήταν αυτό του Φρίξου και της Έλλης, αποτελώντας την πρώτη απόπειρα των Ελλήνων για τις απέναντι ακτές και καταδεικνύει τις προαιώνιες ρίζες αυτού του λαού στην Μικρά Ασία.

Πέρασαν τον Ελλήσποντο, την Μαύρη θάλασσα, τον Εύξεινο Πόντο και ο Φρίξος, όταν έφτασε στην Ταυρική, αφιέρωσε το χρυσόμαλλο δέρας στον θεό Απόλλωνα.

Στην περιοχή υπήρχαν οι χρυσοφόροι ποταμοί και οι κάτοικοί της έβαζαν προβιές κριαριών μέσα στα ποτάμια, όπου με την ροή του ύδατος, επικάθονταν στις προβιές τα ψήγματα του χρυσού, τα οποία στην συνέχεια τα επεξεργάζονταν.

Γι’ αυτό και ο μύθος λέει ότι φυλάσσονταν το χρυσόμαλλο δέρας από δράκοντες, που ήταν ο στρατός αυτού του βαρβαρικού λαού, για να προστατεύσει την περιοχή του από αυτούς που την επιβουλεύονταν, λόγω του γεγονότος ότι ήταν πλούσια.

Ακολουθεί η αργοναυτική εκστρατεία, που έγινε το 1225 π.Χ., όπου η Αργώ ξεκίνησε από την Ιωλκό, πέρασε τις Συμπληγάδες και μέχρι να φτάσει στην Ταυρική, έχουμε τις πρώτες εξερευνητικές κινήσεις για την εγκατάσταση των εμπορικών σταθμών των αρχαίων Ελλήνων.

Αργότερα έχουμε άλλη μία εκστρατεία, τον Τρωικό πόλεμο το 1200 π.Χ., όπου οι μεγάλοι βασιλικοί οίκοι της εποχής πήγαν για να κατακτήσουν την Τροία, που βρίσκονταν στο πιο επίμαχο και πλέον οικονομικό σημείο των στενών των Δαρδανελλίων.

Έτσι οι Έλληνες μετά τον δεκαετή πόλεμο, κατέκτησαν αυτήν την κρίσιμη, για την εμπορική τους εξάπλωση, περιοχή.

Ακολουθεί ο πρώτος Ελληνικός αποικισμός, με πιο οργανωμένες εξερευνήσεις και αποστολές, για την ανεύρεση μεταλλευμάτων και φυσικών λιμανιών. Η αφορμή δόθηκε με την κάθοδο των Δωριέων το 1100 π.Χ.

Παρά τις συρράξεις και τους πολέμους, οι γηγενείς λαοί συμφιλιώθηκαν με τους Έλληνες, γιατί κατάλαβαν ότι έπρεπε να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την οικονομική τους δύναμη.

Έχουμε και τον δεύτερο αποικισμό στην Μικρά Ασία, επειδή υπήρξε μια ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στην μητροπολιτική Ελλάδα και γνώριζαν πλέον οι Έλληνες πόσο προσοδοφόρα ήταν η απέναντι περιοχή του Αιγαίου. Έτσι έγινε ένα νέο άνοιγμα αγορών κι ένας, περισσότερο οργανωμένος αποικισμός.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνάντηση εδώ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων