Με λαμπρότητα τελέστηκε η μνήμη της Οσίας Μακρίνης στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο κάτωθεν του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.
Πλήθος πιστών Χριστιανών προσέτρεξε στον Εσπερινό την παραμονή της εορτής, την Κυριακή 19 Ιουλίου, αλλά και ανήμερα στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, για να λάβει την ευλογία της αγίας, αδελφής του αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, Ουρανοφάντορος του Μεγάλου.
Βίος της Αγίας
Η αγία Μακρίνα έζησε τον τέταρτο (Δ΄) αιώνα σε μία από τις ωραιότερες πόλεις της Μικράς Ασίας, την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Γεννήθηκε το 327 μ.Χ.. Ανήκε σε πολύτεκνη οικογένεια και ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο παιδί. Η μητέρα της, η αγία Εμμέλεια, είχε σύζυγο τον Βασίλειο, και από το γάμο τους απέκτησαν δέκα παιδιά, τέσσερα αγόρια και έξι κορίτσια. Η οικογένεια αυτή ήταν υπόδειγμα οικογενείας.
Η αγία Μακρίνα, ως μεγαλύτερη, αναδείχθηκε δεύτερη μάνα του σπιτιού. Φρόντιζε με στοργή για τα αδέρφια της και συνέβαλε στην διαπαιδαγώγησή τους. Τρεις έγιναν Επίσκοποι· ο ένας είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο δεύτερος είναι ο Γρηγόριος Νύσσης, ο τρίτος είναι ο Πέτρος επίσκοπος Σεβαστείας, το τέταρτο αγόρι, ο Ναυκράτιος, έγινε μοναχός. Είχε δε και πέντε αδελφές. Ο πρώτος από τα αγόρια, ο Μέγας Βασίλειος, είναι καύχημα της Εκκλησίας· σοφός Ιεράρχης, που σπούδασε την ελληνική φιλοσοφία στην Αθήνα.
Aπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Σοφίας ἔρωτι, τὸν νοῦν πτερώσασα, κόσμου εὐπάθειαν, ἔμφρονως ἔλιπες, καὶ ἐνδιαίτημα τερπνὸν ἔγενου θείας ἀγάπης· σὺ γὰρ δι’ ἀσκήσεως, καὶ ἠθῶν τελειότητας, νύμφη ἔχρηματισας, τοῦ Σωτῆρος περίδοξος· ὦ πρέσβευε ὑπὲρ τῶν βοώντων χαίροις Μακρίνα θεοφόρε.