-
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Σε κλίμα κατάνυξης, άφατης ευλάβειας και με την καθολική συμμετοχή του λαού των περιοχών του Βοτανικού, του Κολωνού της Ακαδημίας Πλάτωνος, των Σεπολίων και του Ρούφ, έλαβε χώρα το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, ο πανηγυρικός εσπερινός, για την ιερή μνήμη του Προφήτου Δανιήλ. Της ενάρετης φυσιογνωμίας της ορθοδοξίας μας, που με το ευγενές ήθος και την πολυμερή μόρφωσή του, είχε κάμψει τον χριστιανοδιώκτη βασιλιά Κύρο και είχε συμβάλει ζωτικά, στην εμπέδωση της θείας διδασκαλίας στην Βαβυλωνία, στην εποχή που έζησε. Ο Προφήτης Δανιήλ γεννήθηκε στην Άνω Βηθαρά, καταγόμενος από την βασιλική γενιά του Δαυίδ και έζησε στις αρχές του 6ου π.χ. αιώνα, με τέλη του 7-ου. Ήδη από την παιδική του ηλικία το 605 π.Χ. βίωσε το κυνηγητό και οδηγήθηκε με τους γονείς του, αιχμάλωτος στην Βαβυλώνα, όταν την κατέστρεψαν οι Βαβυλώνιοι και κράτησαν ομήρους τους Εβραίους. Πάραυτα με παρέμβαση του βασιλιά της Ναβουχοδονόσορα, που μάλιστα τον μετονόμασε σε Βαλτάσαρ, ο Δανιήλ μαζί με τους τρεις νέους Εβραίους Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ, έτυχαν της ευμενούς αντιμετώπισής του και σπούδασαν στην αυτοκρατορική αυλή, με μεγάλες τιμές και ευκολίες.
Ένεκα μάλιστα των εξαιρετικών τους επιδόσεων, ο βασιλιάς τους κράτησε κοντά του και τους τοποθέτησε σε επίζηλες διοικητικές θέσεις. Ιδίως ο Δανιήλ, είχε το χάρισμα να ερμηνεύει όνειρα και μεθύστερα, προφήτευσε τον ερχομό του μεσσία Ιησού Χριστού. Όμως η αυταρέσκεια του Ναβουχοδονόσορα σύντομα θα τους έφερε αντιμέτωπους μαζί του. Ο βασιλιάς έφτιαξε μια χρυσή εικόνα του και αξίωνε από όλους τους επιτελείς του, να την προσκυνήσουν, ένα διάστημα μάλιστα όπου ο Δανιήλ έλειπε από την αυλή. Ο τρείς παίδες αρνήθηκαν σθεναρά να προσκυνήσουν την εικόνα του αυτοκράτορα, γεγονός, που τον εξόργισε. Τους απείλησε μάλιστα ότι θα τους βάλει σε καμίνι φωτιάς. Ανένδοτοι όμως στην πίστη τους στον Θεό, οι τρεις νεαροί χριστιανοί αρνήθηκαν πεισματικά να προσκυνήσουν την εικόνα. Και έδωσαν την εξής θαρραλέα απάντηση στο βασιλιά «Άκου βασιλιά, ο ουράνιος Θεός, τον οποίο εμείς λατρεύουμε, είναι τόσο δυνατός, που μπορεί να μας βγάλει σώους και αβλαβείς από το καμίνι της φωτιάς και να μας σώσει από τα χέρια σου. Αλλά και αν ακόμα δεν το κάνει, να ξέρεις τους θεούς σου δεν λατρεύουμε και την εικόνα σου, δεν προσκυνούμε». Και αληθινά καθώς έριξαν τους τρείς παίδες στην φωτιά, εξήλθαν από το καμίνι σώοι και αβλαβείς. Και το ίδιο θαύμα έλαβε αργότερα χώρα και με τον Δανιήλ, που εξήλθε σώος από τον λάκκο των λεόντων, στον οποίο τον είχε ρίξει ο Κύρος – που εν τω μεταξύ νίκησε τον Ναβουχοδονόσορα και υπέταξε την Βαβυλώνα – διότι παρέβη την εντολή του, για αποχή όλων από την προσευχή, για 30 ημέρες. Το θαύμα όμως με τον Δανιήλ εντυπωσίασε τον Κύρο, που πείστηκε για την ηθική υπεροχή της Θείας δύναμης και κράτησε τελικά κοντά του, με τιμητική θέση τον Προφήτη Δανιήλ. Πέθανε έτσι ο προφήτης σε μεγάλο γήρας στην αυλή του Κύρου, κατά πάσα πιθανότητα στα Σούσα.
Στο σταυροδρόμι λοιπόν του Βοτανικού με τον Κολωνό, στην καρδιά της Αθήνας, σε μια περιοχή, που είναι διάστικτη από την καλοσύνη, την λεβεντιά των ανθρώπων του μόχθου, αλλά και τον καλλωπισμό της γνήσιας λαϊκής ψυχής, που επιμένει να κρατά στέρεα στη ψυχή της τις αξίες και τις ιερές παραδόσεις του λαού μας, προσήλθαν με σθένος οι Αθηναίοι, για να τιμήσουν τον σεπτό προφήτη της εκκλησίας μας Δανιήλ. Εκεί που η βυζαντινή αύρα της ορθοδοξίας και του πολιτισμού, συναντάται με την κοιτίδα της παγκόσμιας φιλοσοφίας του Πλάτωνα. Και αντιφέγγιζε η λαμπροστόλιστη εκκλησία του Προφήτη Δανιήλ, την κατάνυξη των ευλαβών χριστιανών, αλλά και την πορφυρένια μεγαλοπρέπεια, της αξεπέραστης στο φάσμα του πολιτισμού αυτοκρατορίας του Βυζαντίου. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο ευλαβής ιερέας του ναού πατέρας Σπυρίδωνας Παπασπύρου. Με το πέρας του εσπερινού, ο πατέρας Σπυρίδωνας, αφού διεβίβασε το ευγενές μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την μνήμη του Προφήτη Δανιήλ, ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και παραίνεσε τους ευλαβείς χριστιανούς, να αντλήσουν ηθικά διδάγματα από την ενάρετη και εμπνευσμένη βιωτή του Προφήτη Δανιήλ και να θωρακίσουν την ζωή τους, με το ατίμητο ήθος της ορθοδοξίας. Τέλος ευχήθηκε με την έλευση της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων, να γιορτάσουμε τις άγιες ημέρες τους, με κέντρο στην καρδιά μας τον σωτήρα Χριστό, διότι Χριστούγεννα που δεν εδράζονται στο μήνυμα πίστης και αγάπης του Χριστού μας, είναι μια στείρα κοσμική εορτή, άνευ ηθικού βάρους και περιεχομένου, που απολήγει για την ανθρώπινη ψυχή, σε μια ανούσια λειτουργία. Χρόνια Πολλά και ο Άγιος Προφήτης Δανιήλ, να σκέπει, να χαριτώνει τις οικογένειές σας και να σας χαρίζει υγεία και κάθε ηθική ευτυχία, στους δύσκολους και τρικυμισμένους ηθικά καιρούς μας.
Παραθέτουμε το Απολυτίκιο Προφήτη Δανιήλ:
Μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα εν τη πηγή της φλογός, ως επὶ ύδατος αναπαύσεως, οι άγιοι τρεις παίδες ηγάλλοντο· και ο Προφήτης Δανιήλ, λεόντωv ποιμήv, ως προβάτων εδείκνυτο. Ταις αυτών ικεσίαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον ημάς.