Με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία και θέμα: “Οι Άγιοι μάρτυρες και τα άγια λείψανά τους” συνεχίστηκε η 19η ημέρα στις ενοριακές, εορταστικές εκδηλώσεις «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019», που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.
Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των άλλων είπε: “Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει ότι οι χριστιανοί είχαν ιδιαίτερα αγάπη στον Άγιο Δημήτριο και αποτελούσαν μία ιδιαίτερα τάξη, η οποία ονομαζόταν “Δημητριανοί”. Σας λέγω ότι και εγώ μαζί σας είμαι “Δημητριανός”. Ο Άγιος Δημήτριος παραλληλίζεται και με το Χρήστο για το πάθος του και με την Υπεραγία Θεοτόκο. Δημήτριος, κατά παραφθορά ονομάζεται Δημήτριος. Την γη οι παλαιοί την έλεγαν μητέρα. Πραγματικά η γη είναι μητέρα, γιατί απ’ αυτήν καταγόμεθα, απ’ αυτήν τρεφόμεθα και σ’ αυτήν πάλι επανερχόμεθα με τον θάνατο. Για αυτά τα τριά λοιπόν οι παλαιοί έλεγαν την γη τρισαγάθην. Για εμάς τους χριστιανούς πραγματική μητέρα, η οποία βλάστησε παρθενικά τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστό, είναι η Παναγία. Το όνομα λοιπόν του Αγίου Δημητρίου συνδέεται και με την Παναγία μας την Υπεραγία Θεοτόκο. Προς τον Άγιο Δημήτριο πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και σαν πατρίδα Ελληνική, διότι συνδέεται ο Άγιος με την ιστορία του έθνους μας, παραδείγματος χάριν τη Θεσσαλονίκη και όλα αυτά συνετέλεσαν να τον αγαπήσουμε, να τον ευλαβούμαστε περισσότερο τον Άγιο και ως Έλληνες”.
Τόνισε: “Αδελφοί μου Χριστιανοί η πίστη μας είναι μαρτυρική. Ο αρχηγός μας, ο σαρκωθείς υιός του Θεού σε αυτή τη γη που έζησε ως άνθρωπος, δεν έζησε μία ζωή άνετη, το τέλος του ήταν το μαρτυρικό, επί του Όρους Γολγοθά θάνατος. Όπως λοιπόν ο αρχηγός μας είναι Μάρτυς, έτσι και η Εκκλησία του είναι μαρτυρική. Έχουμε από τη γέννησή Του το μαρτύριο των νηπίων, τα οποία κολύμπησαν στο αίμα για να χαιρετίσουν τον ερχομό του Βασιλιά της ειρήνης. Μετέπειτα έχουμε την πορεία ιδιαίτερα των πρώτων αιώνων όλων εκείνων των μαρτύρων που πέρασαν απίστευτα μαρτύρια, σύμφωνα με τα ορθόδοξα Συναξάρια, όπου ανθρώπινος νους δεν μπορεί να τα συλλάβει. Οι πρώτοι χριστιανοί γνώριζαν, ότι το να είσαι χριστιανός, είσαι υποψήφιος μάρτυρας. Γνώριζαν πολύ καλά ότι αυτοί που βαπτίζονταν χριστιανοί, θα έρθει και το άλλο βάπτισμα, του μαρτυρίου και του αίματος. Ο Χριστός μία ωραία στιγμή της πορείας Του στη γη, όπου οι μαθητές Του ήθελαν πρωτοκαθεδρίες, να καθίσουν ο ένας εκ δεξιών και ο άλλος εξ ευωνύμων, ο Χριστός μας τους είπε: «Δύνασθε πιεῖν τὸ ποτήριον ὃ ἐγὼ πίνω, καὶ τὸ βάπτισμα ὃ ἐγὼ βαπτίζομαι βαπτισθῆναι;» Είναι το ποτήριο του θανάτου και το βάπτισμα του αίματος. Και ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’, πού του έλεγαν να αρνηθεί την πίστη του και να γίνει Μωαμεθανός για να ξεφύγει το μαρτύριο, είπε: «ο Πατριάρχης των Χριστιανών, Χριστιανός πεθαίνει, δεν είναι δυνατόν να αρνηθώ το μαρτύριο»”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην προς Εβραίους Επιστολή του Απ. Παύλου και συγκεκριμένα στο (Κεφ.11,στ.40) «οὗτοι πάντες μαρτυρηθέντες διὰ τῆς πίστεως» είπε: “Όλοι αυτοί οι Άγιοι μαρτυρήσανε γιατί κράτησαν την πίστη τους. Και σήμερα έχουμε μαρτύριο συγχρόνου τύπου. Μέσα από την καθημερινότητά του ο Χριστιανός, ο οποίος ομολογεί με τη συμπεριφορά του και τον τρόπο της ζωής του τον Χριστό, είναι ένας σύγχρονος Άγιος. Το σημερινό μαρτύριο των Χριστιανών είναι ο εμπαιγμός, τον οποίο πρέπει να υπομένουμε για την αγάπη του Χριστού”.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού, όπου οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ποικίλα ερωτήματα στον Σεβασμιώτατο και αντιστοίχως να τους δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.
Η 19η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο π. Γεώργιος Κυριακόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού.
Έψαλαν οἱ Πρωτοψάλτες κ.κ. Βαζούρας Ιωάννης καί Διαμαντόπουλος Παναγιώτης.