Με ομιλητή τον Οσιολογιώτατο Ιερομάναχο π. Αρτέμιο, εκ της Ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους, συνεχίστηκε η 12η ημέρα, των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019», που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου. Θέμα της ομιλίας του ήταν: “Θεοτόκος και η κοινωνία της με τους Αγιορείτες”.
Ο ομιλητής αρχικά στην ομιλία του είπε: “Η Κυρία Θεοτόκος, η τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ, το καύχημα των Χριστιανών, είναι απροσμάχητος προστάτης, αλάθητος οδηγός και ακάματος βοηθός στα βήματα κάθε πιστού. Έγινε Πλατυτέρα των ουρανών Παντοβασίλισσα και Μητέρα όλων των Ορθοδόξων, διότι έτεκε ασπόρως, εγέννησε αφθόρως, εγαλούχησε, υπηρέτησε και εβάστασε τον Βαστάζοντα πάντα, τον Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό. Έκανε τον Θεό υιό του ανθρώπου και κάνει τους ανθρώπους υιούς Θεού. Αυτό και μόνο την καθιστά ανώτερα πάντων των ποιημάτων, κεφάλαιο της σωτηρίας μας, μεσίτρια του ανθρωπίνου γένους και πάντων των Αγίων αγιωτέρα. Δικαίως λοιπόν κάθε πιστός ολοπρόθυμα καταφεύγει στη σκεπή, στην προστασία και στη βοήθειά της, ελπίζοντας να λάβει κάθε τι προς το συμφέρον της ψυχής του”.
Στη συνέχεια ανέφερε: “Πέραν της υλικής βοήθειας η Κυρία Θεοτόκος αναλαμβάνει προσωπικώς και την ενίσχυση, παρηγοριά και προστασία των Αγιορειτών, στο πνευματικό τους αγώνα. Περίφημος είναι η θαυματουργική από θαλάσσης άφιξης της εικόνος της Παναγίας της Πορταΐτισσας όπου παραδόξως επί των κυμάτων περιπάτων την έφερε ο όσιος Γαβριήλ και υπερφυής μετατόπισής της στην πύλη της ιεράς Μονής Ιβήρων, καθώς η ίδια η Παναγία στον ίδιο όσιο Γαβριήλ μας αποκάλυψε: «Δεν ήρθα στο Μοναστήρι να με φυλάτε εσείς, αλλά ήρθα για να γίνω εγώ φύλακας και φρουρός σας και σε αυτήν και στη μέλλουσα ζωή. Όσοι θα ζήσουν με ευλάβεια και φόβο Θεού και δεν αμελούν στην απόκτηση των αρετών και τελειώσουν την πρόσκαιρη ζωή τους σε αυτόν τον τόπο, να έχουν θάρρος, να μη φοβούνται την κόλαση. Αυτή τη χάρη ζήτησα από τον υιό και Θεό μου και την έλαβα. Ως επιβεβαίωση των λόγων μου σας δίνω αυτό το σημείο: “Όσο βλέπετε την εικόνα μου στο μοναστήρι σας, δεν θα λείψει από το Όρος τούτο, η Χάρις και το έλεός του Υιού μου και Θεού”.
Σε άλλο σημείο τόνισε: “Αμέτρητες θεραπείες και θαύματα γνωστά και άγνωστα, καταγεγραμμένα και μη, έγιναν από την Κυρία Θεοτόκο δια των εικόνων της, σε κληρικούς και λαϊκούς, Αγιορείτες και μη. Θαύματα της Πορταΐτισσας, της Γοργοϋπηκόου, θεραπείες που αναφέρονται στα συναξάρια και στα νεωστί εκδιδόμενα βιβλία, εξακολουθούν να μας βεβαιώνουν ότι η πίστη των Ορθοδόξων είναι η μόνη αλήθεια, και ο Χριστός «χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας», θαυματουργών διά των Αγίων του και προπάντων για τις μεσιτείες της παναχράντου Μητρός του ”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο π. Αρτέμιος, είπε: “Η εποχή που ζούμε είναι δύσκολη, η ζωή κατάντησε ανυπόφορη, η αμαρτία φαίνεται να κυριαρχεί, κρίση παντού, σε όλα τα επίπεδα. Ακοές πολέμων, αρχόμενοι πόλεμοι, αυτοκτονίες, ανεργία, πείνα, φτώχεια, πανικός, αδιέξοδο, κατάθλιψη και απελπισία σε όλη την υφήλιο. Πόλεμος κατά της πατρίδος, κατά της οικογένειας, κατά της Εκκλησίας, κατά της παιδείας μας, που οδηγούμαστε; Τι θα απογίνουμε; Που θα βρεθεί ένας προφήτης Ιερεμίας να θρηνήσει την απώλεια της πόλεως της Ιερουσαλήμ, της ψυχής μας και όλου του κόσμου; Όμως ας μην απελπιζόμαστε. έχουμε μαζί μας τον Χριστό την Παναγία όλους τους Αθωνίτες Αγίους, τους Αγίους Πάντες. Να μην πανικοβαλλόμαστε να μην παραδίδουμε τα όπλα, οι πειρασμοί, οι δοκιμασίες και οι αντιξοότητες της ζωής είναι απολύτως μέσα στο πρόγραμμα της πορείας μας. Ας κάνουμε το μικρό και ταπεινό μας αγώνα μέσα στην Εκκλησία και ο Θεός και η Παναγία μας δεν θα μας αφήσουν ”.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” στον ισόγειο χώρο κάτωθεν του Ιερού Ναού, όπου οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ποικίλα ερωτήματα στον ομιλητή και αντιστοίχως να τους δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.
Η 12η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Γιαννιός Μετοχιάρης της Ιεράς Μονής Αστερίου.
Έψαλε η βυζαντινή χορωδία των “Οσίου Δαυίδ και Ιακώβου” υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Κατρακούλη.