Ενορίες
12 Νοεμβρίου, 2023

Ο Στρατηγός Δημήτρης Αλευρομάγειρος για το Κυπριακό ζήτημα στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»

Διαδώστε:

Στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, ο Συγγραφέας κ. Στέφανος Μίλεσης, Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, φιλοξένησε τον κ. Δημήτρη Αλευρομάγειρο, Αντιστράτηγο εν αποστρατεία, επίτιμο Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, σε μια συζήτηση με θέμα «Το κυπριακό ζήτημα από το 1974 μέχρι και σήμερα».

Ο κ. Αλευρομάγειρος είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό πρόσωπο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Τον Απρίλιο του 1964 βρέθηκε στην Κύπρο μεταξύ των πρώτων εθελοντών αξιωματικών και έλαβε μέρος στην εκπαίδευση των Κυπρίων εθελοντών εθνοφρουρών στην Αμμόχωστο και στις πολεμικές επιχειρήσεις τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Παρακολουθήστε τον διάλογο:

Το 1974 έλαβε μέρος στην αντίσταση κατά των Τούρκων εισβολέων ως διοικητής του 336 Τάγματος, αποτελούμενο εξ’ ολοκλήρου από Κύπριους εθνοφρουρούς, στην Πράσινη Γραμμή Λευκωσίας, από περιοχή ΕΛΔΥΚ μέχρι της οδού Λήδρας, η οποία και διατηρήθηκε ανέπαφος.

Η δράση του αυτή εξυμνήθηκε από τον ελληνικό και κυπριακό Τύπο και έγινε ένας από τους ήρωες εκείνης της περιόδου, ενώ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Έγκωμης Λευκωσίας, για τις προσφερθείσες υπηρεσίες του στη διάσωση της Λευκωσίας από τους εισβολείς.

Ο ίδιος ενοχλείται όταν τον αποκαλούν ήρωα, γιατί κατά την άποψη του, ήρωας σε περίοδο πολέμου είναι εκείνος που μπορεί να ανατρέψει τον ρου της πορείας και της έκβασης των επιχειρήσεων.

Κάτι πάντως που ο ίδιος το πέτυχε, γιατί σε μία κατάσταση χαοτική, εκείνος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, διατήρησε τις γραμμές του με τους 1.000 άντρες του και δεν έκανε καμία οπισθοχώρηση.

«Το να κάνει ένας αξιωματικός στοιχειωδώς το καθήκον του, είναι υποχρέωση του. Το να εκτελείς το καθήκον σου δεν σε κάνει ήρωα.

Η μόνη συμβολή μου, ήταν ότι σε μία χαοτική κατάσταση που αγγίζει τα όρια της προδοσίας, 1.000 επίστρατοι στρατιώτες που δεν είχαν ποτέ εκπαιδευθεί από την ημέρα που απολύθηκαν από την θητεία τους, βρέθηκαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια τέλεια πολεμική μηχανή και μέσα σε ελάχιστες ημέρες μπόρεσα να πείσω αυτούς τους ανθρώπους ότι πρέπει να σταθούν εκεί για την τιμή της πατρίδας.

Το γεγονός ότι πήγαν αυτά τα αμούστακα παιδιά που, ξέρανε και δεν ξέρανε πώς να χειρίζονται τα όπλα, να πάνε να σκοτωθούν, αυτό τους κάνει ήρωες, αυτός είναι ο ηρωισμός. Από αυτούς τους 1.000, αριθμούνται 56 νεκροί και αυτοί μας δίνουν εντολή για την συνέχεια.»

Η ιστορική αναδρομή των γεγονότων που οδήγησαν στο 1974, από την περιγραφή του Στρατηγού Αλευρομάγειρου ήταν καταιγιστική και καθηλωτική, φωτίζοντας όσα διαδραματίστηκαν και επισημαίνοντας τον ρόλο και την ευθύνη των προσώπων που συμμετείχαν στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Όπως οι ηρωικές μορφές της Μ. Ασίας χάθηκαν τότε μαζί με το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας εις βάρος των Ελλήνων, το ίδιο αναλογικά συνέβη και στην Κύπρο, τόνισε ο κ. Αλευρομάγειρος.

 

Επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο δεν κέρδισαν οι Τούρκοι, αλλά χάσαμε εμείς. Και χάσαμε κατά τον ίδιο επαίσχυντο τρόπο, διότι δεν υπήρχε καμία προετοιμασία και στο τέλος έγινε και πραξικόπημα.

Ερχόμενος πλέον στην πορεία προς το σήμερα, οκ. Αλευρομάγειρος παρατήρησε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κατά καιρούς ηττημένα μυαλά. Μιλώντας ειδικά για το Σχέδιο Ανάν, το οποίο χαρακτήρισε «άθλιο», επανέλαβε όσα είχε πει ο ίδιος 19 χρόνια νωρίτερα, όταν είχαν αρχικά διαρρεύσει σημεία από το κείμενο του Σχεδίου.

Το Σχέδιο ουσιαστικά διχοτομούσε την Κύπρο, κάτι που απαγορεύει η ιδρυτική πράξη συγκρότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρόσβαση των Ελληνοκυπρίων στο κατεχόμενο τμήμα θα ήταν σχεδόν μηδενική, εν αντιθέσει με την πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στο ελεύθερο τμήμα.

Δεν υπήρχε πρόνοια για την αποχώρηση των εποίκων και την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής. Το σύστημα διακυβέρνησης που προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν, εκτός ότι ήταν πολιτικά απαράδεκτο, ήταν και πρακτικά ανεφάρμοστο και κυρίως επέτρεπε την οποιαδήποτε επέμβαση.

Δηλαδή είχαμε την πλήρη κατάλυση ενός κράτους και την αντικατάσταση του με ένα κράτος πολλαπλών και αλληλοσυγκρουόμενων κηδεμονιών. Αυτά με «αντάλλαγμα» μια μερική επιστροφή εδαφών και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη. Γιατί παρά τη ρητή διαβεβαίωση του Ελσίνκι, ουσιαστικά βρισκόμαστε προ αυτού του εκβιασμού.

Και ολοκληρώθηκε η συζήτηση με τις διαπιστώσεις που είχε κάνει ο κ. Αλευρομάγειρος το 2002:

«Τι πρέπει να γίνει; Άλλο κατευναστική πολιτική και άλλο υποτέλεια. Συνεπώς αυτή την ύστατη στιγμή όλοι, λαοί Ελλάδας και Κύπρου μαζί με τις Κυβερνήσεις και τον πολιτικό κόσμο, πρέπει να πιέσουμε, και μπορούμε, να εφαρμοστεί η απόφαση του Ελσίνκι για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα.

Αυτά τα έγραψα το 2002 και έκτοτε βαθμολογώ οποιονδήποτε πολιτικό ή επιστήμονα, ανάλογα με τη θέση του στο Σχέδιο Ανάν.»

(Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς)

Διαδώστε: