11/02/2020 11/02/2020 Στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Διακυβέρνηση», που διοργανώνει η Ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς, συμμετείχε ως βασικός εισηγητής, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ο Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Shenzhen Research Institute of Big Data, του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, κ. Σέργιος Θεοδωρίδης....
Ενορίες : Ευαγγελίστριας Πειραιώς
11 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:54
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2020 - 10:09

«Τεχνητή Νοημοσύνη: Το Τέλος της Εποχής του Ανθρώπου;»

Διαδώστε:
«Τεχνητή Νοημοσύνη: Το Τέλος της Εποχής του Ανθρώπου;»

Στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Διακυβέρνηση», που διοργανώνει η Ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς, συμμετείχε ως βασικός εισηγητής, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ο Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Shenzhen Research Institute of Big Data, του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, κ. Σέργιος Θεοδωρίδης.

Στόχος της εισήγησης του, ήταν «απομυθοποίηση» της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης και των νευρωνικών δικτύων αρχιτεκτονικών βάθους.
Ο παρών «μύθος», τόνισε, καλλιεργεί την άποψη ότι οι μηχανές έχουν «νοημοσύνη», ότι θα εκτοπίσουν τον άνθρωπο, γιατί θα γίνουν ανώτερες, θα επιβληθούν λόγω της ανωτερότητάς τους και της νοημοσύνης που παράγουν. Ο παρών μύθος ευαγγελίζεται ότι σύντομα θα παραχθούν «μηχανές» με υπεράνθρωπη νοημοσύνη και ότι η εποχή του ανθρώπου τελειώνει.
Ισχυρίστηκε ότι ο όρος τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι δόκιμος και μάλλον είναι παραπλανητικός. Οι «μηχανές» τεχνητής νοημοσύνης σήμερα δεν μπορούν να κάνουν τίποτε παραπάνω από το να «προβλέπουν» με βάση την πρότερη εμπειρία που έχουν. Όπως «προβλέπει» μία γάτα τι θα γίνει όταν δει ένα σκύλο και με βάση την πρότερη εμπειρία της φεύγει.
Η νοημοσύνη των μηχανών σήμερα περιορίζεται σε αυτό που είναι γνωστό σαν επαγωγικός συλλογισμός. Είναι ο τύπος νοημοσύνης που κυριαρχεί στο ζωικό βασίλειο.
Αυτό όμως που διαχωρίζει την ανθρώπινη νοημοσύνη από αυτή των ζώων είναι η ικανότητα σκέψης, η ικανότητα λογικών συσχετισμών και πάνω απ’ όλα η ικανότητά του ανθρώπου να ερμηνεύει και να εξηγεί. Να δημιουργεί υποθέσεις και να τις επαληθεύει. Η ανθρώπινη νοημοσύνη χαρακτηρίζεται, κυρίως, από την ικανότητα του νου να δημιουργεί έννοιες και ιδέες, που κωδικοποιούν γενικεύσεις και να τις χειρίζεται.


Σε αντίθεση με την ανθρώπινη νοημοσύνη, οι «μηχανές» που υλοποιούν σήμερα τεχνικές μηχανικής μάθησης είναι υπαρξιακά «ηλίθιες». Στην ουσία οι τεχνικές μηχανικής μάθησης είναι στατιστική. Μέσα από τα δεδομένα μαθαίνουν τις στατιστικές ιδιότητες και μετά προβλέπουν.
Η μηχανική μάθηση δανείζεται τη δύναμή της από την τεχνολογία των υπολογιστών, ώστε να αποθηκεύονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων και
να εκτελούνται αριθμητικοί υπολογισμοί πολύ γρήγορα.
Ο κίνδυνος δεν είναι από τη νοημοσύνη των «μηχανών» που θα ξεπεράσει τη δική μας, συνέχισε ο κ. Θεοδωρίδης. Ο κίνδυνος είναι να υποβιβάσουμε τη δική μας νοημοσύνη στο αλγοριθμικό/στατιστικό επίπεδο της τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης.
Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος είναι από «υπάρξεις» δημιουργίας να υποβιβαστούμε σε «αλγορίθμους» ή υπορουτίνες κάποιων αλγορίθμων. Ο κίνδυνος είναι να πιστέψουμε ότι είμαστε «κρεατομηχανές» και να ταυτίσουμε το «νου» με δισεκατομμύρια νευρώνες και τρισεκατομμύρια συνάψεις που διεγείρονται από ηλεκτροχημικές διεργασίες, αυτό δηλαδή που είναι ο «εγκέφαλος», και να αφήσουμε να παραλύσει αυτό που είναι πράγματι ο νους, δηλαδή η ροή των υποκειμενικών εμπειριών, ο θυμός, η λύπη, η αγάπη, ο φόβος, η χαρά, η απόλαυση, ο φθόνος, και ταυτόχρονα συνείδηση, συναίσθηση και σύλληψη δημιουργίας και φαντασίας.
Παρόλα αυτά δήλωσε αισιόδοξος γιατί αισιοδοξία σημαίνει κριτική στάση απέναντι σε λάθος επιλογές και πάνω απ’ όλα η αισιοδοξία απορρέει από την βαθιά πίστη, ότι το «κακό» οφείλεται σε στρεβλή ή ελλιπή ενημέρωση.
Και είναι αισιόδοξος γιατί πιστεύει σε κοινωνίες ανοικτές και ελεύθερες που μαθαίνουν από τα λάθη τους, συζητούν, επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους και δημιουργούν το μέλλον τους. Όπως ακριβώς και η λειτουργία της ανθρώπινης νόησης.
Το Σεμινάριο πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και θα ολοκληρωθεί στις 13 Μαρτίου. Βασική εισηγήτρια είναι η κα Αθηνά Τοκατλίδου, Ph.D. inArtificial Intelligence. Σύμβουλοι του Σεμιναρίου είναι ο κ. Ισίδωρος Παχουνδάκης και ο κ. Ευστράτιος Σπύρου, Αντιπρόεδροι Maritime Action St. Thomas Polytechnic – OMSGSA.
Τις εισηγήσεις, θα πλαισιώσουν στο επόμενο διάστημα και άλλοι διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές, ανάμεσά τους ο Καθηγητής κ. Μιχάλης Μπλέτσας Διευθυντής Πληροφορικής στο ΜΙΤ Media Lab, ο κ. Παναγιώτης Μανωλάκος, Αντιπρόεδρος του Πολιτικού Ομίλου «The Catalyst», η κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής, Πρόεδρος Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων και ο κ. Σεραφείμ Κατσικάς, Διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας METIS, που θα μεταφέρουν την εμπειρία τους από την εφαρμογή λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων