Για τη μεγάλη προσπάθεια του ΚΕΣΟ να στηρίξει την οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά μέσα στα μνημόνια και την υγειονομική κρίση μίλησε η Διευθύντριά του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και δημοσιογράφος, Μαίρη Πίνη, στην εκπομπή «Η επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και τη Μαρία Γιαχνάκη, σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 2020.
Η κ. Πίνη αναφέρθηκε στην ιστορία του ιδρύματος το οποίο “υπάρχει με αυτή τη μορφή από το 1999” . Υπογράμμισε ότι η ίδια ανέλαβε το 2011 τη Διεύθυνσή του και πώς στα χρόνια των μνημονίων άλλαξε νομική μορφή, καθώς έγινε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.
Αναφορικά με τις δράσεις του ΚΕΣΟ, είπε ότι αυτές στοχεύουν στο να βοηθήσουν την οικογένεια. Μίλησε για τα εργαστήρια δεξιοτήτων και το προνοιακό σκέλος του Ιδρύματος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν πιστοποιημένο φορέα στο Υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας.
«Προσφέρουμε κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, νομικές υπηρεσίες και συμβολαιογραφική κάλυψη σε περίπτωση αναγνώρισης παιδιών εκτός γάμου, ένδυση και υπόδηση σε μωρά, βρεφικό εξοπλισμό, αλλά και στήριξη σε κακοποιημένες γυναίκες», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας ειδική μνεία στην στέγη κακοποιημένων γυναικών: «Μείναμε χωρίς στέγη αρχικά, δύο φορές, αλλά με την πρόνοια του καλού Θεού και με την καλή πρόθεση του Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθαγγέλου μας έχει παραχωρηθεί ένα διαμέρισμα και χρησιμοποιούμε αυτό μέχρι την μόνιμη τακτοποίησή τους (των κακοποιημένων γυναικών) σε δομές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και των ΕΚΟ».
Η κ. Πίνη είπε ότι οι δράσεις του ΚΕΣΟ δεν έχουν γίνει πολύ γνωστές ακόμα, ωστόσο το Ίδρυμα κάνει ό.τι μπορεί ώστε η παροχή βοήθειας να έρχεται εις γνώσιν όσων έχουν ανάγκη. Μάλιστα, δήλωσε ότι υπάρχει επικοινωνία με τα γραφεία κοινωνικών υπηρεσιών των μεγάλων μαιευτηρίων και με τα νοσοκομεία Παίδων, επισημαίνοντας δε ότι ο αριθμός των οικογενειών που ζητούν βοήθεια πλέον έχει εκτιναχθεί «από τις 273 οικογένειες (που ήταν όταν ανέλαβε αρχικά), στις 1.600 και πλέον».
«Δεν είναι όλες οι οικογένειες ελληνικές. Το 55% είναι ελληνικές και οι υπόλοιπες είναι μακροχρόνιων μεταναστών που ζουν στην Αθήνα. Δεν κάνουμε επιλογή. Όποιος μας χτυπήσει την πόρτα, θα τον βοηθήσουμε» τόνισε: «Υπάρχει, επίσης, κοινωνικό παντοπωλείο και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά όχι συσσίτια».
Η διευθύντρια του ΚΕΣΟ μίλησε ιδιαίτερα για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και για τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση.
«Παίρνουμε μια μικρή επιχορήγηση από την Αρχιεπισκοπή» υπογράμμισε, καλώντας παράλληλα τον κόσμο να συμβάλει, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί το έργο της.
«Τα αποθεματικά όλων εξανεμίστηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Αυτή η κρίση, η υγειονομική, μας γυρίζει πάλι πίσω. Υπάρχουν άνθρωποι που μας παρακαλάνε να δώσουμε κάτι για τα Χριστούγεννα…», είπε και ενημέρωσε για το τι ακριβώς δέχεται το ίδρυμα: «Δεχόμαστε τρόφιμα, ρούχα, υποδήματα, βρεφικό εξοπλισμό στο κοινωνικό μας παντοπωλείο».
Η κ. Πίνη αναφέρθηκε και στις εφηβικές εγκυμοσύνες, καλώντας τους γονείς να μην είναι πολύ χαλαροί με τα παιδιά τους, αλλά και τους νέους να προσέχουν το ίντερνετ και τις παρέες τους.
«Η Εκκλησία είναι ένας τεράστιος γίγαντας, ίσως, όμως, παρεξηγημένος. Συσσίτια – η εκκλησία, στήριξη γερόντων – η εκκλησία, στήριξη οικογένειας – η εκκλησία» είπε χαρακτηριστικά και έκλεισε με την εξής ευχή: «Υγεία και συνέπεια. Να είμαστε υγιείς, αλλά και συνεπείς με ατομική ευθύνη, ώστε να φυλάξουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας».