Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία
23 Νοεμβρίου, 2020

Μητρ. Θηβών: Μας χρειάζεται ενότητα, χωρίς ένταση και πόλωση

Διαδώστε:

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω κορωνοϊού αλλά και την αντίδραση του πρώην υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη, για την προβολή του προσώπου της Παναγίας στην πρόσοψη του Ελληνικού Κοινοβουλίου μίλησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος στην εκπομπή «Η επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» με τη Μαρία Γιαχνάκη.

«Οι άνθρωποι στην πατρίδα μας πάντοτε εκφράζουν μια ποικιλία τοποθετήσεων όσον αφορά την πίστη, την αγάπη για τον Θεό. Ο Έλληνας έχει τη δική του έκφραση, τη δική του βίωση… Σε αυτή την περίοδο, όμως, μας χρειάζεται ιδιαίτερα η ενότητα, η συνεργασία για το κοινό καλό! Είναι πολύ σημαντικό αυτό! Δεν θα πρέπει να πάμε σε πόλωση. Να σεβαστούμε και την άποψη του άλλου, να κάνουμε προσπάθεια να βρούμε την αλήθεια, αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς τη βάση της πίστης μας…

Υπάρχει πολύ αγωνία, ανασφάλεια, φόβος… Οι ειδήσεις καθημερινά μας φέρουν και τον τρόμο, τόσο από τα νούμερα όσο και από τις εικόνες… Δεν πρέπει να μας επηρεάσει όλο αυτό. Μας χρειάζεται -και το τονίζω- η ενότητα, χωρίς ένταση και πόλωση. Να συμβάλλουμε στο κοινό καλό και να στηρίξουμε κάθε αδελφό, συνάδελφο, συμπατριώτη και εκείνους που έρχονται για λίγο και τους συναντούμε σε κάθε φάση της καθημερινότητάς μας.

Πάρα πολλοί άνθρωποι την Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ξέρω πως την βλέπουν. Εμείς θέλουμε την πνευματική καλλιέργεια, τη συγχωρητικότητα, την συμβίωση, την αποδοχή του άλλου, την πνευματική κάθαρση, τον αγιασμό και τη σωτηρία. Κάποιοι περιορίζουν την εκκλησία. Στο παρελθόν ακούστηκαν πάρα πολλά επαινετικά λόγια για την προσφορά της εκκλησίας, αλλά κάθε φορά το κεφάλαιο εκκλησία το ερμηνεύει κανείς όπως θέλει…

Εμείς πάνω απ’ όλα βάζουμε την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και της υγείας.

Είναι εντολή του Θεού και πρέπει να το πούμε. Ο άνθρωπος έχει και πνευματική και υλική υπόσταση. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ούτε την ψυχική ούτε και την σωματική μας υγεία. Ο ιός δεν κάνει καμία εξαίρεση.

Είναι πολύ επίκαιρος ο λόγος του Αποστόλου Παύλου, που λέει: «Ει δε τις Πνεύμα Χριστού ουκ έχει, ούτος ουκ έστιν αυτού… ει δε το Πνεύμα οικεί εν υμίν, ο εγείρας Χριστόν εκ νεκρών, ζωοποιήσει και τα θνητά σώματα υμών δια τού ενοικούντος αυτού Πνεύματος εν υμίν… όσοι γαρ Πνεύματι Θεού άγονται, ούτοι υιοί Θεού εισίν…» (Προς Ρωμαίους 8/η΄ 2,9,11,14).

Η φύση μας είναι διττή. Αλλιώς δεν θα έχουμε ισορροπία στη ζωή μας, στις σχέσεις μας…

Δεν πρέπει να έχουμε εγωιστική απαίτηση και δικαιωματισμό. Να μη λέμε: εγώ θα κάνω αυτό και δε με νοιάζει… ».

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε -μετά από ερώτηση- στο έργο της Μητροπόλεώς του και στα ιδρύματα αυτής, που έχουν μείνει ως παρακαταθήκη από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, που ήταν ο προκάτοχός του. Επί τη ευκαιρία, μάλιστα, τόνισε ότι είναι πολύ συγκινημένος από το ενδιαφέρον των ανθρώπων -λαϊκών και κληρικών- για την υγεία του Μακαριωτάτου, που νοσηλεύεται σήμερα για 5η ημέρα στον Ευαγγελισμό.

Επιπλέον, επισήμανε ότι πρέπει να εκφράζουμε στήριξη όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και σε εκείνους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, να δίνουμε ένα χάδι, να συμβάλλουμε στην αγάπη και τη στήριξη στην προσπάθεια.

Ερωτηθείς δε για την αντίδραση ως προς την προβολή του προσώπου της Παναγίας στην πρόσοψη της Βουλής των Ελλήνων, είπε χαρακτηριστικά:

«Η Παναγία δεν έχει ανάγκη να την προβάλλουμε εμείς. Εμείς έχουμε ανάγκη από πνευματικά σωσίβια και στηρίγματα αυτή την εποχή, γιατί είμαστε σε τρικυμισμένο πέλαγος και η δοκιμασία (του κορωνοϊού) είναι μεγάλη. Θέλουμε ένα ασφαλές σωσίβιο… Ο άνθρωπος, σήμερα, θέλει παρηγοριά, στήριξη, ενίσχυση. Για τους ανθρώπους που πιστεύουν αυτό ήταν πολύ θετικό… Αυτό δεν ήταν απόφαση της εκκλησίας. Αυτή η αντίδραση είναι σημείον κενότητος…

Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό αρχικά… Αλλά δεν ξέρω και γιατί θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα… Στον χώρο της πίστης μας υπάρχει συγχωρητικότητα, δίνουμε ευκαιρίες… Και βλέπουμε στην παγκόσμια πραγματικότητα μια άλλη εικόνα, μια άλλη αντιμετώπιση! Πρέπει να θυμόμαστε πως είμαστε μια χώρα που έχει μια παράδοση, κάποιες καταβολές… Είμαι από εκείνους, που έχει γονείς, προγόνους, που πολέμησαν στα βουνά της Αλβανίας, που είδαν την Παναγία στο μέτωπο… Στις δύσκολες στιγμές, εκεί καταφεύγουμε… Παναγιά μου, λέμε, στις δύσκολες στιγμές

Να ευχηθούμε η Παναγία να μας σκεπάσει όλους, να ευχηθούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο σωστά, να φροντίζουμε την υγεία μας, που έχει διπλή υπόσταση, να έχουμε ενότητα, συνεργασία και ανθρωπιά»!

 

Διαδώστε: