Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία
08 Δεκεμβρίου, 2020

Μητρ. Κεφαλληνίας: «Βρισκόμαστε σε πνευματική πανδημία»

Διαδώστε:

Στο ζήτημα του κορωνοϊού που ταλανίζει την ανθρωπότητα αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος στην εκπομπή «Η επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη. 

Ο Σεβασμιώτατος επέστησε την προσοχή στο να έχουμε καλό λογισμό και να παραμένουμε ενωμένοι και πειθαρχημένοι στη Φωνή της Ιεράς Συνόδου, ενώ προέτρεψε να έχουμε αισιοδοξία και κουράγιο. 

«Να είμαστε αισιόδοξοι. Δε χρειάζεται απαισιοδοξία στις ψυχές των ανθρώπων… Να έχουμε κουράγιο, αλλά ταυτόχρονα να λαμβάνουμε τα μέτρα μας, για να μην φτάνουμε σε αδιέξοδα… Ο Κύριος έχει δώσει λογική σε όλους μας. Και ο Απόστολος Παύλος λέει «η λογική ημών λατρεία» στην προς Ρωμαίους επιστολή του: “Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, δια των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευάρεστον τω Θεώ, την λογικήν λατρείαν υμών” (Ρωμ. ιβ , 1). Ο Θεός δίνει λογική και φώτιση και η λογική δεν αντιβαίνει στην πίστη… Τα μέλη της εκκλησίας μας πρέπει να πειθαρχούν στις υποδείξεις των ειδικών, ούτως ώστε να υπάρχει συνεργασία μεταξύ μας και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και ως κοινωνία και ως εκκλησία…».

«Υπομονή και πειθαρχία στη φωνή της Εκκλησίας. Να μη σπείρουμε ζιζάνια, να επιδεικνύουμε εμπιστοσύνη στη φωνή της εκκλησίας. Αυτή είναι η μητέρα μας! Μόνο τότε όλα θα πάνε καλά…

Και στην πρώτη φάση της καραντίνας και στην δεύτερη, εμείς ως εκκλησία τηρούμε τα μέτρα. Πειθαρχούμε στη φωνή της Ιεράς Συνόδου και στα μέτρα των ειδικών. Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές και συνεπικουρεί ο ένας τον άλλον. Στην πρώτη φάση, πάρα πολλοί χριστιανοί δυσανασχέτησαν, αλλά στο σύνολο η τοπική μας κοινωνία έδειξε κατανόηση. Τώρα στη δεύτερη φάση, είχαμε σε όλο το νησί 37 κρούσματα, εκ των οποίων 4 έπρεπε να πάνε νοσοκομείο, αλλά βγήκαν γρήγορα…

Ορισμένοι χριστιανοί θέλουν να πουν κάτι το αντίθετο… Δεν χρειάζεται να επιδεικνύουμε ζηλωτισμό ούτε υπερβάλλουσες καταστάσεις. Πρέπει να έχουμε πνεύμα αγάπης, στοργής και καταλλαγής. Να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε απέναντί μας έναν ορατό εχθρό. Όποιος δρα πέρα από την Εκκλησία, βγάζει τον εαυτό του εκτός εκκλησίας. Κανείς δεν είναι πάνω από τον Χριστό. Ούτε πιο μπροστά από τον Χριστό μπορούμε να πάμε, ούτε ακριβώς δίπλα του. Λίγο πίσω του να είμαστε.. Και να θυμόμαστε ότι το σώμα δεν υπολείπεται σε αγιότητα από την ψυχή…

Πάντα λέω το παράδειγμα το δικό μας… Έχουμε τον Άγιό μας (Άγιο Γεράσιμο), που το σώμα του είναι άφθαρτο… Και δίπλα, στην Ζάκυνθο, ο Άγιος Διονύσιος, επίσης άφθαρτος… Άρα και το σώμα εξαγιάζεται… Δεν κάνει διάκριση η εκκλησία μεταξύ φροντίδας σώματος και ψυχής… Πάντα υπάρχει το προβάδισμα της αθανάτου ψυχής, αλλά δεν υπολείπεται το σώμα… Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί…

Η σωστή και υγιής πίστη δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Εμείς στην εκκλησία ξέρουμε να υπομένουμε και διωγμούς και συκοφαντίες και άλλα…».

Για τα Χριστούγεννα και τη λειτουργική τέχνη

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος (κατά κόσμον Σπυρίδων-Ιωάννης) έχει εξειδικευθεί στην Πρωτοχριστιανική Αρχαιολογία και Τέχνη και είναι Διδάκτωρ Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Επίσης, έχει μεταπτυχιακό στην Εκκλησιαστική Ιστορία (Pontificio Istituto Orientale) και πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Έτσι, μιλά για την χριστιανική τέχνη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι απεικονίσεις θαυμάτων μπορούν να «μιλήσουν» στον σύγχρονο άνθρωπο, αφού ζούμε στην εποχή της εικόνας, η οποία προηγείται του λόγου…»

«Η εκκλησία χρησιμοποιεί την εικόνα και εικονίζει το ανεικόνιστον από τον 3ο αιώνα… Στη δυτική τέχνη βλέπουμε την Αγία Οικογένεια…[…] όμως αν προσεγγίσουμε τα Χριστούγεννα με τον δυτικό τρόπο, δεν καταλαβαίνουμε τίποτα από το «Δόξα εν Υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία»! Ως Ορθόδοξος Ανατολή, μέσα από την παράδοσή μας, η οποία ευτυχώς που αναβιώνει χάρη στα μοναστήρια μας, τα Χριστούγεννα έρχονται και θα επανέρχονται να μας υπενθυμίζουν ότι ετέχθη Χριστός… Στόχος μας κατά την περίοδο της νηστείας προ των Χριστουγέννων είναι να μπορούμε να πούμε την ημέρα των Χριστουγέννων ότι «ο υιός και λόγος του Θεού εσαρκώθη και για μένα προσωπικά…», τονίζει ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης, σημειώνει ότι ούτε η πολιτεία ούτε και η εκκλησία ήταν έτοιμες να έρθουν αντιμέτωπες με μία πανδημία, που πρωτίστως είναι πνευματική, όπως ήταν και η κρίση.

«Δεν ήμασταν έτοιμοι, η πολιτεία, να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία, πιθανόν γιατί δεν την περιμέναμε… Ομοίως και η εκκλησία… Δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κλείσιμο των ναών… Ακόμα πιστεύω ότι δεν το αντιμετωπίζουμε σωστά… Η εκκλησία πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει πνευματικές κρίσεις και πανδημίες. Τα πρώτα αποτελέσματα της κρίσης που βιώσαμε ήταν τα υλικά. Στα πνευματικά, που είχαν προηγηθεί, δεν δίναμε σημασία… Η πανδημία είναι και πνευματική. Όπως ήταν και η κρίση».

[…]

«Θεωρώ ότι η Παγκόσμια Κοινότητα έχει πάρει το μήνυμά της. Και στο τέλος αυτής της ιστορίας και αυτή θα βγει ωφελημένη, αλλά και εμείς οι ορθόδοξοι θα βγούμε ενωμένοι, ενδυναμωμένοι στην πίστη μας και με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα μυστήρια και στη ζωή της εκκλησίας μας».

Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον Άγιο Γεράσιμο, προστάτη του νησιού της Κεφαλονιάς, του οποίου το λείψανο παραμένει άφθαρτο από τον 16ο αιώνα, αλλά και για ένα θαύμα του Αγίου σε οικογένεια ρωμαιοκαθολικών με τετραπληγικό παιδί, το οποίο περπάτησε μετά από πολλά χρόνια!

Ο ίδιος τόνισε ότι ο Άγιος απαντά πάντα στα αιτήματα όσων με πίστη τον πλησιάζουν, εάν δει καθαρότητα καρδίας και καλή προαίρεση, απαιτούμενο σεβασμό και δέος…».

 

 

Διαδώστε: