Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία
25 Φεβρουαρίου, 2021

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΑΠΘ: Το πανεπιστήμιο, οι καταγγελίες και ο κορωνοϊός σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Διαδώστε:
Ο Πρύτανης ΑΠΘ για το νομοσχέδιο

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νίκος Παπαιωάννου

O πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή  “Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία” και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη. Ο κ. Παπαϊωάννου σχολίασε το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ αναφέρθηκε και στην πανδημία του κορωνοϊού.

Παρακολουθήστε το απόσπασμα: 

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε μεταξύ άλλων για το νομοσχέδιο: 

“Είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί πάρα πολύ, πλέον είναι νόμος του κράτους και στην πράξη θα δούμε πόσο θα βοηθήσει. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη, οποιαδήποτε αντίδραση σε δημοκρατικά όρια που δεν παρενοχλεί οποιονδήποτε συνάνθρωπο πρέπει να υπάρχει, οποιαδήποτε όμως αντίδραση παρεμποδίζει κάποιον άλλον συνάνθρωπο δεν με βρίσκει σύμφωνο”.

“Το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα πρέπει όλοι μας να το βοηθήσουμε να πάει ψηλότερα. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής του νομοσχεδίου, είναι στη σωστή κατεύθυνση αυτή της ασφάλειας και της ακαδημαϊκής βάσης εισαγωγής, μένει να το δούμε στην πράξη. Δεν είναι ένας νόμος που βγήκε ψηφίστηκε και τελείωσε, υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να συζητήσουμε και να βελτιώσουμε στην πορεία για να μπορούμε να λέμε πραγματικά ότι δεν χανόμαστε σε πολυδαίδαλες διαδικασίες”.

Η διαφορά είναι ότι στο θέμα της ασφάλειας, ενώ όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει μια παραβατικότητα στο πανεπιστήμιο, το θέμα χειρισμού προκαλεί αντιδράσεις. Αν το σώμα ασφαλείας πρέπει να ανήκει στο πανεπιστήμιο ή το κράτος. Στο ακαδημαϊκό θέμα, υπάρχει μια συζήτηση γύρω από την βάση όμως υπάρχει μια αυτονομία στο κάθε τμήμα να καθορίσει τον αυριανό φοιτητή. Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και να πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης”.

Στη συνέχεια ο πρύτανης ρωτήθηκε από την κα. Γιαχνάκη για τις καταγγελίες που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό για την ακαδημαϊκή κοινότητα. 

“Όσο αφορά το ΑΠΘ ήμουν ο πρώτος που ζήτησα την άμεση διερεύνηση των καταστάσεων, ακόμα και την υποψία καταγγελίας. Υπάρχει δυνατότητα σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, και καλώ όλους που έχουν να πουν κάτι εν τοις πράγμασι, να το κάνουν στα αρμόδια τμήματα και να γίνει η διαλεύκανση”.

“Πλέον η κοινωνία είναι ώριμη να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταγγελίες. Όλα ξεκίνησαν από την κα. Μπεκατώρου, πριν από εκείνην δεν συζητάγαμε τέτοια πράγματα. Ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα. Είχαμε το αίτιο, όλα αυτά που έχουν γίνει, και η αφετηρία να ξεκινήσουν όλες οι πληροφορίες να συζητιούνται”.

Για την πανδημία του κορωνοϊού ο πρύτανης του ΑΠΘ σημείωσε: 

“Η επιτροπή μας είναι μέρος του ΕΟΔΥ και τις τελευταίες δύο μέρες έχουμε δει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, διακρίνουμε μια επιπέδωση όμως πρέπει να το δούμε μέχρι το Σάββατο. Την αύξηση που διαπιστώνουμε αυτές τις μέρες τη βλέπουμε επιδημιολογικά από την προηγούμενη βδομάδα ενώ την επιπέδωση που διακρίνουμε τώρα θα τη δούμε την επόμενη εβδομάδα. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι θα τα πάμε καλύτερα”.

“Η κάθε δυσκολία χαλυβδώνει τον καθένα, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Είναι μια διαφορετικότητα που χαλυβδώνει τον καθένα. Υπάρχει μια μελέτη που καταδεικνύει μια έντονη τάση αύξησης των καταθλιπτικών στοιχείων ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους όμως θέλω να πιστεύω ότι όταν βγούμε από αυτήν την κατάσταση θα βελτιωθούν τα πράγματα”.

Τέλος ο κ. Παπαϊωάννου μίλησε για την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου που είναι η παλαιότερη στον ελλαδικό χώρο και σημείωσε ότι “Η κτηνιατρική επιστήμη έχει ανοίξει τόσο την βεντάλια έρευνας που μπορεί να βρουν αρκετά ενδιαφέροντα οι ερευνητές”.

 

Διαδώστε: