Ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος ήταν καλεσμένος κατά την 2α Δεκεμβρίου στην εκπομπή “Η Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία” με τη Μαρία Γιαχνάκη, από το ραδιόφωνο pemptousia.fm.
“Ο Παναγιώτατος, μετά από 94 χρόνια, αποφάσισε να εισηγηθεί την εκλογή Μητροπολίτη Σμύρνης” υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην εκλογή του στη θέση αυτή, για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Ο Μητροπολίτης Σμύρνης περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Σμύρνη.
Υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι. “Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι μειοψηφία και συνθέτουν έναν πολυεθνικό πληθυσμό. Δεν είναι μόνο Έλληνες. Υπάρχει πολύ μεγάλος πληθυσμός μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη. Ρώσοι, Μολδαβοί, Ουκρανοί ακόμα και Γεωργιανοί” τόνισε ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι εξ αυτών επισκέπτονται τους ελληνορθόδοξους ναούς κυρίως το Πάσχα ή αν θέλουν να τελέσουν μυστήρια ή εξοδίους ακολουθίες.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:
“Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το γλωσσικό, καθώς τα μέλη των ενοριών μας μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε τελώντας τη Θεία Λειτουργία στην ελληνική γλώσσα και στη σλαβονική.”
“Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τον μουφτή της Σμύρνης” είπε και αποκάλυψε ότι κατά τη συνάντηση που είχε η κρατική αρχή με τους θρησκευτικούς λειτουργούς, “ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης αντιμετωπίστηκε όπως ο μουφτής”.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία: “Σήμερα ζούμε σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη επικοινωνία. Με το διαδίκτυο έχουμε τη δυνατότητα επικοινωνίας σε τέσσερα σημεία του ορίζοντα. (…) Το διαδίκτυο ευνοεί την επικοινωνία αλλά δημιουργεί προβλήματα,. Προκαλεί μια κοινωνική και πνευματική Βαβυλωνία. Υπάρχει ο κίνδυνος ο άνθρωπος να εγκλωβιστεί σε μία εικονική πραγματικότητα”.
“Οι νέοι μας είναι πιο εξοικειωμένοι με όλα αυτά τα μέσα επικοινωνίας” τόνισε και πρόσθεσε: “Εμείς ως Εκκλησία τα χρησιμοποιούμε στην ειδική αυτή περίοδο της πανδημίας. (…) Το χρησιμοποιούμε για τη Θεία Λειτουργία και για τη διδασκαλία του Λόγου του Θεού. Αυτό όμως πρέπει να είναι ένα μεταβατικό στάδιο, λόγω της πανδημίας. Δεν πρέπει να αντικαταστήσει την αυτοπρόσωπη παρουσία στην εκκλησία”.
Αναφερόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, είπε ότι πρόκειται για έναν τολμηρό άνθρωπο με οράματα για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο οποίος καταβάλει προσπάθειες να δοθεί “μια μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο. Αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις των καιρών. Η έντονη επικοινωνία που υπάρχει, απαιτεί μία πιο δυνατή παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας”.
“Απώτερος στόχος του Παναγιώτατου είναι η δυναμική παρουσία της Ορθοδοξίας σε χώρους που δεν είναι παραδοσιακά εκκλησιαστικοί” είπε μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς για την ενότητα της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Σμύρνης, υποστήριξε ότι “είναι απαραίτητο να υπάρχει ενότητα”.
“Αν μελετήσει κανείς την εκκλησιαστική ιστορία θα δει πολλά σχίσματα και διαιρέσεις. Για αυτό συνεκλήθησαν οι Ιερές Σύνοδοι. Για να επιλύσουν προβλήματα.”
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη και υπενθύμισε ότι στο παρελθόν και σε άλλες Συνόδους υπήρξαν απουσίες Εκκλησιών, οι οποίες στη συνέχεια ανεγνώρισαν τις αποφάσεις.