Η βουλευτής Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Σοφία Βούλτεψη, μίλησε στην εκπομπή «Η επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και τη Μαρία Γιαχνάκη με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Η κυρία Βούλτεψη δήλωσε πως η Επιτροπή συνεργάζεται πολύ στενά τόσο με την εκκλησία, που υπέγραψε την Ιδρυτική Πράξη της «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας» στις αρχές του Νοέμβρη, όσο και με την Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για αυτό το θέμα, ώστε όποιο κενό υπάρχει να καλυφθεί με μεγάλη ταχύτητα.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Επίσης, τόνισε πως κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας δεν μειώνονται ούτε εδώ στην Ελλάδα ούτε και στον υπόλοιπο κόσμο. «Γνωρίζαμε ότι από τη στιγμή που γίνεται εγκλεισμός, αυτό θα ενίσχυε τα περιστατικά βίας. Εκτός του παρατεταμένου χρόνου που περνούν εντός της οικείας, μαζί, το θύμα με τον θύτη, όταν είναι ο άλλος μέσα στο σπίτι, δεν μπορεί μια γυναίκα να τηλεφωνήσει για καταγγελία. Δεν υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας. Ωστόσο, έχοντας αυτό υπ’ όψιν, εξαιρέθηκαν από τα μέτρα περιορισμού οι γυναίκες που θα έβγαιναν να καταγγείλουν περιστατικά βίας στην αστυνομία. Δεν μπορεί η σωτηρία (από τον κορωνοϊό) να γίνεται μέρος βασανιστηρίου», παρατήρησε η κυρία Βούλτεψη.
Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι η πρώτη Ειδική Επιτροπή που ξεκίνησε να εργάζεται εντός πανδημίας, προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας σε συνθήκες εγκλεισμού.
Η πρόεδρός της, κυρία Βούλτεψη, επισήμανε ότι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν μπορεί να σταματήσει ξαφνικά, επειδή πρόκειται για φαινόμενο που δεν εξαρτάται από το τι μπορεί να κάνει η Επιτροπή. «Είναι πολλά τα αίτια που οδηγούν σε αυτό. Το γεγονός ότι υπάρχει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (την οποία ο Ερντογάν πασχίζει να καταργήσει) είναι θετικό. Αυτή προβλέπει τα πάντα. Ως επιτροπή ισότητας παρακολουθήσαμε από πριν την έναρξη της πανδημίας στενά τα τεκταινόμενα σε σχέση με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, και αμέσως μετά, επειδή ενέκυψε η πανδημία, ασχοληθήκαμε με τα ζητήματα λόγω κορωνοϊού.
Όσο δεν είχε γίνει γνωστό το ζήτημα (ότι συνεχίζονταν οι προσπάθειες και μέσα στην πανδημία), δεν είχαμε πολλά τηλεφωνήματα. Μετά το σποτάκι, που δώσαμε και μέιλ, είχαμε περισσότερες καταγγελίες. Μέσω της Πολιτικής Προστασίας και του κυρίου Χαρδαλιά, βρέθηκαν χώροι, για να πηγαίνουμε αυτές τις γυναίκες μετά τις καταγγελίες και να είναι ασφαλείς».
Σε αυτό το σημείο, η κυρία Βούλτεψη μίλησε για το γεγονός ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται μετά από μία καταγγελία είναι πλέον γρήγορες. «Γίνονται ασφαλιστικά μέτρα και οι γυναίκες μεταφέρονται σε ασφαλείς χώρους. Η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων εξασφαλίζει σε κάθε γυναίκα τόπο για να μείνει…». Εξήγησε δε ότι λόγω κορωνοϊού, στους προϋπάρχοντες ξενώνες φιλοξενίας δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθούν άλλες γυναίκες, διότι υπήρχε ο φόβος της ασθένειας. Έτσι, έπρεπε να βρεθούν άλλοι, καινούριοι χώροι, που ευτυχώς βρέθηκαν.
Επιπλέον, είπε ότι όλοι μαζί (οι προαναφερθείσες Επιτροπή, Γραμματεία, Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και Αρχιεπισκοπή Αθηνών) προσπαθούν να τακτοποιήσουν και τα παιδιά που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις στο σπίτι, καταλήγοντας στο ότι «είναι καλό που έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας».
*Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, τέθηκε σε ισχύ το 2014 και υπογράφηκε από την ΕΕ το 2017. Είναι το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του – τα κράτη που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών.