19/01/2019 20/01/2019 Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ πραγματοποίησε αποστολή στην Τρίγλια της Προύσας στη Μικρά Ασία  για να καταγράψει τις ιστορικές στιγμές από τον καθαγιασμό των υδάτων ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων ( με το Ιουλιανό ημερολόγιο ). 97 χρόνια μετά τον ξεριζωμό του Ελληνικού πληθυσμού της περιοχής οι στιγμές που ζήσαμε εκεί όσοι βρεθήκαμε μαζί...
19 Ιανουαρίου, 2019 - 8:21
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2019 - 12:08

Αποστολή στην Προύσα. Αγιασμός των υδάτων, 97 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες.

Διαδώστε:
Αποστολή στην Προύσα. Αγιασμός των υδάτων, 97 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες.

Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ πραγματοποίησε αποστολή στην Τρίγλια της Προύσας στη Μικρά Ασία  για να καταγράψει τις ιστορικές στιγμές από τον καθαγιασμό των υδάτων ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων ( με το Ιουλιανό ημερολόγιο ).

97 χρόνια μετά τον ξεριζωμό του Ελληνικού πληθυσμού της περιοχής οι στιγμές που ζήσαμε εκεί όσοι βρεθήκαμε μαζί με τον Μακαριώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και Έλληνες με καταγωγή από την περιοχή δεν είναι εύκολο να περιγραφούν με λόγια.

Στις σελίδες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ θα προβληθούν αποκλειστικά πλάνα και ρεπορτάζ από τις λατρευτικές εκδηλώσεις στην Τρίγλια θα παρακολουθήσετε τις ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου και του Μητροπολίτη Προύσης κ Ελπιδοφόρου ο οποίος μάλιστα ανέλαβε προσωπικά την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων της ιστορικής μέρας.  Μεταξύ αυτών θα παρακολουθήσετε στιγμές από την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου.  Όμως θα δείτε και δηλώσεις Ελλήνων που επέστρεψαν για να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια στην πατρίδα τους 97 χρόνια μετά.

Παρακάτω παρακολουθείστε ορισμένα στιγμιότυπα από την ιστορική μέρα ένα δείγμα των συγκινητικών στιγμών που ζήσαμε όλοι.

Κάτι τέτοιες στιγμές αντιλαμβάνεται κανείς ακόμη περισσότερο το έργο που κάνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το μόχθο και τον αγώνα του Πατριάρχη και των Ιεραρχών να μπορούν μέσα στην Τουρκία, μέσα στις χαμένες πατρίδες που παντού κυμματίζει η τουρκική σημαία, να τελούν Θείες λειτουργίες, να κάνουν δεήσεις και τώρα 97 χρόνια μετά να αγιάζουν τα ύδατα της Προποντίδας με εκατοντάδες Τούρκους κατοίκους να παρακολουθούν και να παρίστανται αλλά και εκατοντάδες Έλληνες να ταξιδεύουν ως το μέρος αυτό .

Και δεν ήταν εύκολες οι στιγμές αυτές διότι ακόμη και μετά τις σχετικές άδειες που δόθηκαν από την Τουρκική Νομαρχία για να τελεσθεί η Θεία Λειτουργία μέσα στον ΙΝ του Αγίου Βασιλείου και για να τελεσθεί ο αγιασμός των υδάτων , οι συμβολικές κινήσεις των ντόπιων μουσουλμάνων δεν έλειψαν.

Την ώρα που ο Οικουμενικός Πατριάρχης τελούσε τον αγιασμό των υδάτων, ο Μοεζίνης άρχισε να προσεύχεται παράλληλα. Η στιγμή για όσους παραβρέθηκαν εκεί ήταν πραγματικά ξεχωριστή φορτισμένη με συναισθήματα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης όμως περίμενε υπομονετικά να ολοκληρωθεί η προσευχή του Μοεζίνη που άρχισε αργότερα από το προακαθορισμένο του ωράριο κι έπεσε ακριβώς πάνω στην τελετή του αγιασμού συνεχίζοντας αμέσως μετά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

 

ΕΔΩ ΤΕΛΕΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 97 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Η Τρίγλια, κωμόπολη της Προύσας σήμερα ζει ιστορικές στιγμές με πλήθος Ελλήνων να συγκλονίζονται από την πρώτο αγιασμό των υδάτων που γίνεται εκεί μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Το διεθνές πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ήταν εκεί και κατέγραψε τις συγκινητικές στιγμές που βίωσαν τα παιδιά και τα εγγόνια των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν απ’τη πατρίδα τους κατά τη Μικρασιατική καταστροφή.

Με αποκλειστικές εικόνες και βίντεο σας μεταδίδουμε στιγμές από τη Θεία Λειτουργία και τον αγιασμό των υδάτων μετά από 97 ολόκληρα χρόνια που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Οι κάτοικοι της Τρίγλιας, έζησαν τον  ξεριζωμό από την πατρίδα τους μαζί με τόσους άλλους Μικρασιάτες και σήμερα τους δίνεται η ευκαιρία να βρεθούν στην χαμένη τους Πατρίδα και να ζήσουν μοναδικές στιγμές από τον αγιασμό των υδάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στην Τρίγλια της Βιθυνίας και η Ιερά Μητρόπολη Προύσης, της οποίας ποιμενάρχης είναι ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και είχε αναλάβει την διοργάνωση της όλης εκδήλωσης.

Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας απηύθηνε εόρτιους χαιρετισμούς επί τη ιστορική ημέρα της τέλεσης Θείας Λειτουργίας στη Τρίγλια της Βιθυνίας:

Ο παραθαλάσσιος αυτός οικισμός στην Προποντίδα, άδειασε μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και οι περισσότεροι πρόσφυγες από την Τρίγλια που ονομάστηκε Ζεϊτίνμπαγ, δηλαδή Ελιοχώρι, κατοίκησαν στην Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής και στην Ραφήνα Αττικής.

Όλα αυτά τα χρόνια βέβαια προσπαθούν  να διατηρήσουν ζωντανές τις προγονικές μνήμες για την αλύτρωτη ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο Οικουμενικός Πατριάρχης λειτουργεί στην Τρίγλια και ρίχνει τον σταυρό στην Προποντίδα, στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Οι τουρκικές αρχές μετά από προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου έδωσαν άδεια για να τελεσθεί το σπουδαίο αυτό γεγονός.

Σύλλογοι των Τριγλιανών της Ελλάδος και της Κωνσταντινούπολης έφτασαν  με λεωφορεία στην Προύσα για να βρεθούν αυτήν την τόσο σημαντική στιγμή στην πατρίδα τους.

Η Τρίγλια είναι ο τόπος καταγωγής σημαντικών Ελλήνων, Είναι ο τόπος καταγωγής του μετέπειτα Μητροπολίτη Σμύρνης και εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου καθώς και του αοίδιμου Μητροπολίτη Αυστρίας Χρυσοστόμου Τσίτερ.

Στα μέρη της ιδιαίτερης πατρίδας του Μητροπολίτη Σμύρνης, στις ακτές του Κόλπου της Κίου, στην ανταλλαγή των πληθυσμών, όλοι οι Τριγλιανοί βρήκαν τη σωτηρία από τη θάλασσα: Στις 29 Αυγούστου ο Φίλιππος Καβουνίδης, ειδοποιημένος από τους πατριώτες του, φθάνει από την Κωνσταντινούπολη στην Τρίγλια, με πλοία δικά του και με ναυλωμένα, και μεταφέρει τους ανθρώπους και κειμήλια του τόπου στο κοντινό νησί Καλόλιμνος, στη Ραιδεστό και τη Σηλυβρία των θρακικών ακτών της Προποντίδας, και στα νησιά του Αιγαίου Ίμβρο και Τένεδο.

Στη συνέχεια οι μισοί περίπου Τριγλιανοί θα μεταφερθούν στη βόρεια και οι άλλοι μισοί στη νότια Ελλάδα. Τριγλιανοί πρόσφυγες θα δημιουργήσουν στη Χαλκιδική τη Νέα Τρίγλια, ενώ πατριώτες τους θα αποτελέσουν τον πυρήνα της σύγχρονης Ραφήνας στην Αττική.

Ο Μητροπολίτης Προύσης κ Ελπιδοφόρος  έχει πολλές φορές μιλήσει στο παρελθόν για την προσπάθεια που κάνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και ο ίδιος να μπορέσει να αγοράσει από ιδίωτες Τούρκους τις εκκλησίες που είναι πλέον στην κατοχή τους μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Με πολύ αγώνα και ζήλο καταφέρνει σιγά σιγά το Πατριαρχείο να αποκτά ξανά τις εκκλησίες αυτές πληρώνοντας ακόμη και  300.000 ευρώ περίπου για την καθεμία, χρήματα που χρειάζεται να τα εξοικονομίσουν από όποιον μπορεί να βοηθήσει να γίνει πραγματικότητα το όραμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να πάρει πίσω όλες τις εκκλησίες που πήγαν στα χέρια των Τούρκων μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Ο Ναός του Αγίου Βασιλείου έχει συντηρηθεί εσωτερικά και χρησιμοποιείται ως πνευματικό κέντρο. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ελπιδοφόρο, στην Τρίγλια το Σάββατο θα καταφτάσουν πιστοί από την Κωνσταντινούπολη, τη Νέα Τρίγλια, τη Ραφήνα και άλλα μέρη όπου έχουν πάει απόγονοι των Τριγλιανών.

Οπως ανέφερε σε αποκλειστική του συνέντευξή του στην Μαρία Γιαχνάκη  την ιστορική αυτή μέρα, ο κ. Ελπιδοφόρος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν αυτός που ενέπνευσε την Πατριαρχική Αυλή και την έκανε να αγαπήσει τις παλιές μητροπόλεις.

Είπε χαρακτηριστικά πως «ο Πατριάρχης μάς έπαιρνε, είτε ήμασταν διάκονοι, είτε ήμασταν ιερείς και μας πήγαινε στην Ανατολή, στις παλιές Μητροπόλεις, στις κοιτίδες του Ελληνισμού, στην Καππαδοκία, στη Βιθυνία, στην Έφεσο, στην Πέργαμο, σε όλες τις ερειπωμένες εκκλησίες που υπάρχουν στα ιστορικά για τον Ελληνισμό μέρη. Και μας έκανε να τα αγαπήσουμε. Και όταν ήρθε η ώρα να προαχθούμε έδωσε στον καθένα μας μια τέτοια παλιά μητρόπολη».Σήμερα η Τρίγλια (Zeytinba, η τουρκική ονομασία της), κωμόπολη της Προύσας, στον ιστορικό χώρο της Βιθυνίας, κατοικείται από 2.500 κατοίκους.

Πρόκειται για οικισμό, στον οποίο κατοικούσε για αιώνες συμπαγής ελληνόφωνος και χριστιανικός πληθυσμός, μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί πλέον παραδοσιακός και δεν επιτρέπεται η αλλοίωση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα των κτηρίων. Στενά σοκάκια διατρέχουν την μικρή πόλη, πολλά από τα οποία οδηγούν σε ερειπωμένες βυζαντινές Εκκλησίες. Σημαντικό μνημείο είναι ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, σήμερα Φατίχ Τζαμί.

Ο Ναός του Αγίου Βασιλείου, στο παρελθόν λειτουργούσε από τις τοπικές αρχές ως αίθουσα τελετών για πολιτικούς γάμους. Υστερα από απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Ναός συντηρήθηκε εσωτερικά και χρησιμοποιείται σαν πνευματικό κέντρο.

Το όνομα Τρίγλια συναντάται στους Βυζαντινούς χρόνους. Ο Σ. Βυζάντιος και ο Ι. Καντακουζηνός το ανέφεραν ως Τριγλεία. Το έτος 700 μ.Χ. συναντάται η ονομασία Τρίγλια σε Πατριαρχικό Σιγγίλιο, το οποίο αναφερόμενο στο Μοναστήρι της Παντοβασίλισσας το ονομάζει Μονή Τρίγλιας.

Σύμφωνα με μια άλλη άποψη, το όνομα αυτό προέρχεται από το ψάρι Τρίγλι που ψάρευαν στον Κιανό κόλπο. Για το ψάρι αυτό γίνεται λόγος και στο «Βίος Λουκούλλου», Ρωμαίου στρατηγού, γνωστού καλοφαγά, ο οποίος προτιμούσε το ψάρι αυτού του Κιανού κόλπου. Επίσης και ο ιστορικός Γουλιέλμος Τομάτζεκ πιστεύει πως η Τρίγλια ονομάστηκε έτσι επειδή υπήρχαν στην περιοχή αλιευτήρια τριγλών.

Συγκινητικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν στην Προύσα της Μικράς Ασίας στον αγιασμό των υδάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Έλληνες από την Ραφήνα την Χαλκιδική την Κωνσταντινούπολη έφτασαν στην Προύσα για να αναβαπτιστούν στην χαμένη τους πατρίδα Όλοι μαζί έψαλαν το εν Ιορδάνη Βαπτιζομένου σου Κύριε με δάκρυα στα μάτια Νεαροί από την Ορεστιάδα βούτηξαν στα κρύα νερά της Προποντίδας για την αναζήτηση του Σταυρού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων