Επικαιρότητα
27 Νοεμβρίου, 2018

Σέρρες: Σχολεία με προαιρετική διδασκαλία ποντιακών

Διαδώστε:

Τη δημιουργία δικτύου 50 έως 100 σχολείων, όπου τα παιδιά θα διδάσκονται προαιρετικά την ποντιακή διάλεκτο, προβλέπει πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, με αφορμή το πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», που υλοποιείται την τελευταία τριετία από τη διεύθυνση, με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.

«Είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ, το οποίο τώρα προσπαθούμε να το βάλουμε στα σκαριά, μετά από τρία χρόνια υλοποίησης τού προγράμματος και είναι το όραμα μας να το προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα για να μην χαθεί αυτή η ντοπιολαλιά» υπογράμμισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπαιδευτικός – υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Ιωάννης Πούλιος, αναφερόμενος στην ιδέα για τη συγκρότηση του δικτύου.

«Ως (Διεύθυνση) Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σερρών το προσπαθούμε, θέλουμε ένα δίκτυο πανελλαδικό, στο οποίο οι συνάδελφοι με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων κάποιες ώρες -δεν έχουμε ακόμη αποσαφηνίσει εάν θα είναι ένα απόγευμα την εβδομάδα ή Σάββατο πρωί -θα διδάσκονται τα παιδιά την ποντιακή διάλεκτο. Η ποντιακή διάλεκτος είναι αρχαία ελληνικά» όπως, εξάλλου, πρόσθεσε.

Τόνισε, δε, ότι αυτό το εγχείρημα χρειάζεται έγκριση από τους αρμόδιους φορείς, καταρχάς από το υπουργείο, ενώ έχει τη συνεργασία της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν φέτος 120 σχολεία και περίπου 4.500 μαθητές από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια.

ΠΗΓΗ: www.voria.gr

Διαδώστε: