Επικαιρότητα
29 Νοεμβρίου, 2018

Στη Βουλή η “συμφωνία” για την Εκκλησία

Διαδώστε:

Άνοιξε η αυλαία της συνταγματικής αναθεώρησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με το άρθρο 3 που αφορά στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας να βρίσκεται στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε την  τροποποίηση του άρθρου 3 “αναγκαία τομή” παρά το γεγονός όπως είπε, ότι ήδη απορρέει από το σύνολο της έννομης τάξης η ρητή πρόβλεψη περί του ουδετερόθρησκου.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταργεί το προοίμιο του συντάγματος που αναφέρεται στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος. Δεν προτείνουμε τη απάλειψή του – κρατάμε το προοίμιο, γιατί αυτό ήταν παρόν σε όλα τα επαναστατικά συντάγματα και είναι μέρος της Ιστορίας μας», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος κατά τα άλλα, υπεραμύνθηκε των προτάσεων του κόμματός του σε ό,τι αφορά τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας.

Ακόμα, υποστήριξε ότι η συνταγματική αναθεώρηση που είναι αναγκαία στο άρθρο 3 παρερμηνεύθηκε – και πρόσθεσε ότι «αποδεσμεύουμε νομικά την πολιτεία από μεταφυσικά ή θρησκευτικά κριτήρια».

«Οι δημοκρατίες βασίζονται στη λαϊκή κυριαρχία. Απελευθερώνουμε την εκκλησία από τον εναγκαλισμό του κράτους που τις αφαιρεί ελευθερία», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος απαντώντας στη κριτική της ΝΔ ότι οι όποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν με νόμο.

«Έχουμε τις προτάσεις μας, θα αναζητήσουμε συναινέσεις είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, αλλά είμαστε σαφείς ότι δεν θα έρχεστε υποκριτικά και να μιλάτε για διαφορετικό ιδεολογικό πρόσημο», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Τασσούλας επέμεινε ότι δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση επί του άρθρου 3 για το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, αλλά ανάγκη εξορθολογισμού των λειτουργιών τους, που μπορεί να γίνει με νομοθετική παρέμβαση.

«Το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι μεγαλύτερο και πληρέστερο από το ζήτημα της ανεξιθρησκίας, και κατοχυρώνεται πλήρως από το σύνταγμα με το άρθρο 13, το οποίο απαιτεί από την πολιτεία, όχι απλώς την ανεξιθρησκία, αλλά την ενεργητική προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας», τόνισε.

Ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και ατελέσφορη πρόταση, τονίζοντας ότι εκ του περισσού μιλά για ανάγκη διάκρισης των ρόλων κράτους-εκκλησίας.

Ο γενικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παπάς, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μια πρόταση για αλλαγή του άρθρου 3 που επιβουλεύεται όσους έχουν πίστη, και πρόσθεσε ότι είναι το πρώτο πλήγμα σε ένα πυλώνα ύπαρξης του ορθόδοξου ελληνικού γένους. Παράλληλα κατηγόρησε και τη ΝΔ για υποκρισία.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, τόνισε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ του πλήρους διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, ότι 100 χρόνια μετά, έρχονται με τις προτάσεις τους να διατηρήσουν την επικρατούσα θρησκεία στο σύνταγμα.

«Δεν μπορείτε, δεν θέλετε, φοβάστε, δεν τολμάτε να κάνετε τον πλήρη διαχωρισμό» ανέφερε ο κ. Γκιόκας απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ,

και τον κατηγόρησε, ότι όχι μόνο δεν λύνει το περιουσιακό ζήτημα, αλλά δίνει το δικαίωμα στην εκκλησία να διεκδικεί και αμφισβητούμενες εκτάσεις με αμφισβητούμενους τίτλους.

«Επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο το περιουσιακό ζήτημα. Καμία ιστορική εκκρεμότητα δεν λύνει. Αντίθετα διαιωνίζει τον επιχειρηματικό εναγκαλισμό της εκκλησίας με τον ενεργοποίηση του Ταμείου Εκκλησιαστικής Περιουσίας», τόνισε ο κ. Γκιόκας.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι το κόμμα του πιστεύει στους διακριτούς ρόλους κράτους-εκκλησίας, σημειώνοντας ότι αυτό δεν έχει να κάνει με το θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά ούτε και θα ξεριζωθεί η πίστη των Ελλήνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδώστε: