Βιβλιοπαρουσίαση: «Τα θρησκευτικά – Μάθημα ζωής – αγωγή ψυχής»
Γράφει ο κ. Μιχαήλ Γ. Τρίτος, Καθηγητής Α.Π.Θ. – Πρώην Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής
Με μεγάλη χαρά παρουσιάζω το βιβλίο του θεολόγου κ. Βασιλείου Στεργιούλη με τίτλο “Τα θρησκευτικά – Μάθημα ζωής – αγωγή ψυχής”, εκδ. Ενωμένη Ρωμηοσύνη, Θεσσαλονίκη 2018.
Ο κ. Στεργιούλης, που με τιμάει με τη φιλία και την αγάπη του, είναι ένας λαμπρός θεολόγος με πολύ καλή θεολογική κατάρτιση, συγγραφεύς πολλών βιβλίων, κήρυκας του λόγου του Θεού και γενικά ένα πρόσωπο με γρηγορούσα εθνική συνείδηση και υψηλό αίσθημα εκκλησιαστικής ευθύνης, που δίνει τη θεολογική και εθνική του μαρτυρία, όπου και όταν χρειασθεί.
Όπως παρατηρεί ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου του, «η έκδοση της εργασίας κρίθηκε αναγκαία λόγω της επικαιρότητας και σοβαρότητας του θέματος της ορθοδόξου χριστιανικής αγωγής και διδασκαλίας των νέων, η οποία, όχι μόνον αμφισβητείται και παραθεωρείται, αλλά και χλευάζεται και πολεμείται σήμερα». Στην εισαγωγή του ο συγγραφεύς τονίζει ότι το μάθημα των θρησκευτικών «είναι μάθημα ζωής. Συγκροτεί και διαμορφώνει την ανθρώπινη προσωπικότητα. Τη στηρίζει ψυχοσωματικά και ηθικά και τη μεταμορφώνει».
Το εκ 223 σελίδων βιβλίο του κ. Στεργιούλη χωρίζεται σε δύο μέρη· το πρώτο, που φέρει τον γενικό τίτλο “σύντομη ιστορική αναδρομή στη θρησκευτική αγωγή” διαπραγματεύεται τη θρησκευτική αγωγή στους αρχαίους Έλληνες, στο Βυζάντιο, στην Τουρκοκρατία, στο νεώτερο ελληνισμό, στην Ευρώπη, στα νεώτερα χρόνια και κλείνει με την αναφορά στην πολεμική που δέχεται το μάθημα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Το δεύτερο μέρος φέρει τον τίτλο «Ποιοι λόγοι επιβάλλουν την ορθόδοξη θρησκευτική αγωγή στο σχολείο». Σ’ αυτό γίνεται λόγος για τη σπουδαιότητα της θρησκευτικής αγωγής και το γεγονός ότι η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών αποτελεί απαίτηση του Συντάγματος, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που θέλει τα παιδιά του να γαλουχούνται με τα γνήσια στοιχεία της ελληνορθόδοξης παράδοσης και τον άφθαστο πνευματικό και πολιτιστικό πλούτο της Ορθοδόξιας.
Σε παράρτημα ο συγγραφέας δημοσιεύει πρόσφατα άρθρα του, που αποτελούν κριτική στα νέα προγράμματα των θρησκευτικών και τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας στις έγκριτες εφημερίδες ΄΄Ελευθερία΄΄ της Λάρισας, ΄΄Πρωϊνός Λόγος΄΄ των Ιωαννίνων και ΄΄Ορθόδοξος Τύπος΄΄ των Αθηνών.
Διαβάζοντας κανείς το θαυμάσιο αυτό βιβλίο χαίρεται τη γλαφυρότητα του λόγου και την επιστημονική τεκμηρίωση των γραφομένων, που εμπλουτίζονται με πολύτιμα στοιχεία, παρμένα από τις φυσικές επιστήμες, την κοινωνιολογία και τη λογοτεχνία, που συνηγορούν στην αναγκαιότητα της παροχής θρησκευτικής γνώσεως και αγωγής στους μαθητές.
Ιδιαιτέρως τονίζεται η ανθρωπιστική και πολιτιστική διάσταση του μαθήματος, που δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προσωπικότητας.
Ο κ.Στεργιούλης βλέπει τα μάθημα των θρησκευτικών ως το κλειδί για την ερμηνευτική προσέγγιση του πολιτισμού, αφού ο Χριστιανισμός χώρισε στα δύο την παγκόσμια ιστορία και κυριολεκτικά διέπλασε τον βυζαντινό και νεώτερο ελληνισμό και αποτέλεσε τη βάση της δημιουργίας του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Παράλληλα τονίζει ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι σκοταδισμός, αλλά η μεγαλύτερη εκπολιτιστική δύναμη που ασκεί ευεργετική επίδραση σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού.
Ο συγγραφεύς του πολύτιμου αυτού βιβλίου συνδέει το μάθημα των θρησκευτικών και με την ελληνορθόδοξη παράδοση, η οποία δεν είναι μια στείρα παρελθοντολογία, αλλά ένας συσσωρευτής πείρας ζωής, που γονιμοποιεί και τρέφει τη νεοελληνική μας διάρκεια. Είναι η παράδοση που ζούμε καθημερινά στην Εκκλησία, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, στα ήθη και τα έθιμα του λαού μας.
Το βιβλίο του κ. Βασιλείου Στεργιούλη κατακλείεται με πλούσια για το θέμα βιβλιογραφία και με την προτροπή του οι κυβερνώντες « να αποβάλλουν τις υλιστικές και αθεϊστικές ιδεοληψίες τους. Να κατανοήσουν τα επιστημονικά πορίσματα ότι με άθεες αντιλήψεις δεν μπορούμε να προσδοκούμε αληθινή ψυχική καλλιέργεια των νέων και της κοινωνίας» .
Για όλους αυτούς τους λόγους ιδιαιτέρως συνιστούμε το βιβλίο αυτό του κ.Στεργιούλη στους ιερείς, στους θεολόγους και σε όσους ανησυχούν για τον σωστό προσανατολισμό της νεότητας και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας.
Το βιβλίο « Τα θρησκευτικά – Μάθημα ζωής – αγωγή ψυχής» είναι το πρώτο μιας σειράς με το γενικό τίτλο «Θεολογικές μελέτες» που εγκαινιάζει το λαμπρό σωματείο «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», που τόσα πολλά προσφέρει στην πνευματικά και εθνικά αποπροσανατολισμένη εποχή μας.
ΠΗΓΗ: enromiosini.gr
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.