Τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στο Μαξίμου αναμένουν τα αποτελέσματα της σημερινής Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όχι τόσο σε επίπεδο αποφάσεων αλλά σε επίπεδο των θέσεων που θα διατυπωθούν σχετικά με την συμφωνία.
Κι αυτό γιατί θα έχουν μία πρώτη εκτίμηση για το πώς έχει αξιολογήσει η Εκκλησία τον κύκλο επαφών που είχε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Κώστας Γαβρόγλου με εκκλησιαστικούς παράγοντες.
ΘΕΜΑ ORTHODOXIANEWSAGENCY
Πληροφορίες του ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ αναφέρουν επίσης, ότι ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να χαράξει μια στρατηγική η οποία αφενός θα κάμπτει τις αντιδράσεις του Κλήρου, και αφετέρου θα ικανοποιεί το σκληρό πυρήνα του κόμματός του, που επιθυμεί τον πλήρη διαχωρισμό των σχέσεων πολιτείας- κράτους.
Ο παράγοντας που είχε εξαρχής υποτιμήσει η κυβέρνηση, που δεν είναι άλλος από τις αντιδράσεις των Κληρικών, εξακολουθεί να παίζει καταλυτικό ρόλο. Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ αρχικά δεν είχε οριστεί συνάντηση του κ. Γαβρόγλου με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, αυτή όχι μόνο έγινε, αλλά το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 21 Δεκεμβρίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός θα επιστρατεύσει όλα τα δυνατά του χαρτιά, τουλάχιστον στο επικοινωνιακό παιχνίδι, αφενός δηλώνοντας ότι οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν και αφετέρου διαβεβαιώνοντας τους Κληρικούς ότι δεν θα θιγούν τα ασφαλιστικά και μισθολογικά τους δικαιώματα.
Στο Μαξίμου, αναμένουν τώρα την σύνθεση της επιτροπής που θα εκλέξει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και που θα συμμετάσχει στο νέο γύρο διαλόγου με την κυβέρνηση, ο οποίος –παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες- δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Αντιπολίτευση εντός και εκτός
Εκτός από την Εκκλησία, οι προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές έχουν φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με άλλα δύο μέτωπα. Αφενός είναι το διπλό ενδοκυβερνητικό μέτωπο που εκφράζεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμούν καμία σχέση με την Εκκλησία και από τους βουλευτές του έτερου κυβερνητικού εταίρου αυτού των ΑΝΕΛ, που διαβεβαιώνουν ότι δεν θα συναινέσουν σε καμία αλλαγή που θα θίγει τον Κλήρο. Αφετέρου είναι η αντιπολίτευση η οποία έχει δηλώσει ότι ο διάλογος με την Εκκλησία θα πρέπει να είναι διακομματικός.
Πάντως, το προσεχές διάστημα επαφές με εκκλησιαστικούς παράγοντες θα έχουν κορυφαία στελέχη και από τα άλλα κόμματα, αναδεικνύοντας έτσι τις αλλαγές στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας σε ένα από τα μείζονα θέματα της προεκλογικής περιόδου, όταν αυτή ανοίξει επισήμως.