Επικαιρότητα
25 Οκτωβρίου, 2018

Ονούφριος Κιέβου: Έρχεται βαθύτερο σχίσμα

Διαδώστε:

Η παροχή της αυτοκεφαλίας στη σχισματική εκκλησία στην Ουκρανία θα δημιουργήσει εκτεταμένα και βαθύτερα σχίσματα μέσα στην Ορθοδοξία, ανέφερε ο Μητροπολίτης Ονούφριος του Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας, όπως γράφει το Sputnik.

«Εάν δοθεί νέα αυτοκεφαλία από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, θα δημιουργηθούν νέα σχίσματα, πιο εκτεταμένα και βαθύτερα. Αυτά τα σχίσματα θα επηρεάσουν όχι μόνο την Ουκρανία — θα επηρεάσουν ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία», αναφέρει η ιστοσελίδα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που διατηρεί τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας, «η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, που τη σεβόμαστε αρκετά, δεν έχει το δικαίωμα να δώσει αυτοκέφαλο σε εκκλησία που δεν βρίσκεται εντός της δικαιοδοσίας της. Ο τίτλος της «Μητέρας Εκκλησίας», που χρησιμοποιεί πολύ συχνά, δεν της δίνει το κανονικό δικαίωμα να εισβάλει στην πνευματική ζωή μας «Κόρης — Εκκλησίας», η οποία είχε διαχωριστεί από την «Μητέρα» εδώ και πολύ καιρό και έχει de facto μια ανεξάρτητη πνευματική ζωή».

«Επιπλέον, η ίδια η «Μητέρα Εκκλησία» πάσχει από το πιο βαθύ σχίσμα, με αποτέλεσμα η Ορθόδοξη Βυζαντινή Αυτοκρατορία να γίνει μια χώρα όπου το Ισλάμ έχει επικρατήσει» τονίζει μεταξύ άλλων Μητροπολίτης Ονούφριος του Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας.

Διαδώστε: