Προσκύνητες απ’ όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων, κοντά στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, τον τόπο όπου γεννήθηκε ο Ιησούς. Οι εικόνες που θα μεταδίδει σήμερα το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΑΡΘΟΔΟΞΙΑ, θα είναι χαρακτηριστικές για το τι ακριβώς σημαίνει και συμβαίνει στα παλαιστινιακά εδάφη τις ημέρες των εορτασμών.
ΘΕΜΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
(φωτο AP)
Την παραμονή των Χριστουγέννων κάθε χρόνο πρόσκοποι από την Παλαιστίνη , ντυμένοι με πολύχρωμες στολές, παρελαύνουν το μεσημέρι στην πλατεία της Φάτνης, κοντά στη Βασιλική. Οι Άραβες όπως και οι Αρμένιοι είναι απο τη φύση τους επεισοδιακοί και αρέσκονται στις δυναμικές εκδηλώσεις ειδικά κατά τους εορτασμούς στην Γέννηση και την Ανάσταση του Κυρίου.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα λόγω και των επεκτατικών τους τάσεων αλλά και των επεισοδίων που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι κατά του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, λόγω των βλέψεων που έχουν γι αυτό, η ατμόσφαιρα είναι αρκετά φορτισμένη.
Η ταπείνωση που δίδαξε ο Ιησούς με την Γέννησή του στην φάτνη φαίνεται να μην τους λέει τίποτα και προτιμούν πέρα από τις Θείες λειτουργίες και την υποδοχή των Ιεραρχών να μετατρέπουν την ημέρα αυτή ως μια παγκόσμια ατρακσιόν.
Την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων η Παλαιστινιακή αρχή και οι Άραβες Ορθόδοξοι είναι αυτοί που τελούν τη Θεία Λειτουργία και προσέρχονται στο ναό της Γεννήσεως λόγω του ότι το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο εορτάζει την Γέννηση σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο και όχι στις 25 Δεκεμβρίου.
Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων από τους Άραβες έχει ιδιαίτερη σημασία για την συμβολικότητα των κινήσεων και των διεκδικήσεών τους, μιας και πάντα επιθυμούν να εορτάζουν επιβλητικά και με τυμπανοκρουσίες την ημέρας της Γέννησης προκειμένου να μετάδωσουν παντού την εικόνα της παρουσίας τους στον κόσμο.
Την σοβαρότητα που προσδίδει όμως και η Παλαιστινιακή ηγεσία στην ημέρα της Γέννησης την σφραγίζει πάντα η παρουσία του προέδρου της Παλαιστινιακής ηγεσίας Μαχμούτ Αμπάς, που αν και μουσουλμανικού θρησκεύματος, πάντα βρίσκεται στην Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων την ώρα που η Παλαιστινιακή τηλεόραση μεταδίδει παντού τις εικόνες της Θείας Λειτουργίας και των εορτασμών.
Και φέτος, το πλήθος είχε συγκεντρωθεί πίσω από τα κιγκλιδώματα ασφαλείας για να απολαύσει το θέαμα και να ακούσει χριστουγεννιάτικα τραγούδια, στα αραβικά.
Το 2017 οι εορτασμοί είχαν αμαυρωθεί από τις εντάσεις στην περιοχή λόγω της αναγνώρισης, από τις ΗΠΑ, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια μάλιστα των εορτασμών του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου είχαν επιτεθεί στην ελληνική αποστολή και ειδικά στον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τις αγοραπωλησίες παλαιστινιακής γης του Πατριαρχείου σε Ισραηλινές εταιρείες.
Οι Άραβες Ορθόδοξοι, συνηθίζουν να μάχονται το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο δημιουργώντας πάντα προβλήματα στον εκάστοτε Πατριάρχη τον οποίο συνηθίζουν να εμπλέκουν σε συστήματα που διεκδικούν Παλαιστινακή γη.
Όμως το σπήλαιο της Γέννησης που σήμερα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά μέρη των πιστών συνεχίζει να παραμένει στις καρδιές των πιστών ως ένα σημείο Ελπίδας Αγάπης και Ειρήνης