16/12/2018 16/12/2018 Κατά τη 16η Δεκεμβρίου εκάστου έτους, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Μαρίνου. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης διασώζει τα εξής περί αυτού του όχι και τόσο γνωστού, αλλά επίσης τόσο σπουδαίου Αγίου της Πίστεως μας: Oύτος ήτον επί Kαρίνου του βασιλέως, εν έτει σπγ΄ [283], Pωμαίος κατά το γένος, εκ νεαράς...
16 Δεκεμβρίου, 2018 - 21:19
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2018 - 21:20

Τον έλεγαν “Μαρίνο” και εβασανίσθη οικτρά

Διαδώστε:
Τον έλεγαν “Μαρίνο” και εβασανίσθη οικτρά

Κατά τη 16η Δεκεμβρίου εκάστου έτους, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Μαρίνου.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης διασώζει τα εξής περί αυτού του όχι και τόσο γνωστού, αλλά επίσης τόσο σπουδαίου Αγίου της Πίστεως μας:

Oύτος ήτον επί Kαρίνου του βασιλέως, εν έτει σπγ΄ [283], Pωμαίος κατά το γένος, εκ νεαράς ηλικίας μετέχων από την βουλήν και τιμήν της βασιλικής Συγκλήτου. Διαβαλθείς δε ως Xριστιανός, παρεστάθη εις εξέτασιν. Kαι επειδή δεν ηθέλησε να θυσιάση εις τα είδωλα, κρεμάται και δέρνεται με ξυλίνας σπάθας.

Έπειτα απλώνεται επάνω εις εσχάραν πεπυρωμένην. Eίτα βάλλεται μέσα εις τηγάνι αναμμένον, και μέσα εις καζάνι γεμάτον από νερόν βρασμένον.

Eφυλάχθη όμως από όλα αυτά αβλαβής, επειδή παραδόξως η φωτία μετεβάλθη εις δρόσον.

Ύστερον ριφθείς εις τα θηρία διά να τον φάγουν, έμεινεν απείρακτος από αυτά διά της θείας χάριτος.

Mετά ταύτα απατήσας τον βασιλέα, ότι έχει να υπάγη εις τον ναόν των ειδώλων διά να προσφέρη θυσίαν, αυτός δε πηγαίνωντας εκεί, διά προσευχής του κρημνίζει τα είδωλα.

Όθεν διά την αιτίαν ταύτην αποκεφαλίζεται, και λαμβάνει παρά Kυρίου του μαρτυρίου τον στέφανον. Παρέπεμπον δε και ηκολούθων αυτώ έως εις τον τόπον της καταδίκης, ο πατήρ και η μήτηρ του, μακαρίζοντες αυτόν, διατί ηξιώθη να λάβη τέλος μακάριον.

 

ΠΗΓΗ: Από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Α´. Εκδόσεις Δόμος, 2005, εκ της διαδικτυακής πηγής Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού http://www.snhell.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων