Επικαιρότητα
13 Αυγούστου, 2020

24 έτη από τα 24 βήματα προς το κοντάρι

Διαδώστε:

Περίπου 24 βήματα από την ώρα που στέκεται και αντικρίζει το κοντάρι έως την ώρα που φθάνει, ανεβαίνει, «μπάμ!», κατεβαίνει, «εσκοτώσατον!», ανεβαίνει η ψυχή του και δε σταματάει έως τον θρόνο του Κυρίου που διακόπτει και Αυτός ό,τι κάμει: «Παιδί μου, δεν το περίμενα, ότι θα πας να κατεβάσεις το κοντάρι!».

Οι Άγιοι έκπληκτοι. Οι ήρωες του ’21 ένας ένας στην υποδοχή. Οι του ’40 όλοι καρφί.

Η ζωή του Ελληνισμού δεν έχει πάρει χαμπάρι, 24 έτη μετά, το ύψος της ποιότητας της πηγής της εμπνεύσεως της κινήσεως και του τρόπου της θυσίας του Σολωμού Σολωμού. Ό,τι ο ουρανός γνωρίζει αυτοστιγμεί, ο Ελληνισμός αργεί για αιώνες.

Οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες αισθάνθηκαν ελάχιστοι μπροστά στο παλικάρι με το τσιγάρο στο στόμα. Έπειτα, ήρθε ο Αλέξανδρος, πήγε κοντά, του έκαμε εντύπωση ο τρύπιος λαιμός και ο δρόμος της σφαίρας από την κάννη του Τούρκου, τόσο που είπε: «Ξαφνικά το αποφάσισες; Κι εγώ που πέθανα σε ένα κρεβάτι!». Ο Μεγαλέξανδρος ψηλαφούσε με τα δάχτυλα την τρύπα του αίματος, λένε για ώρες.

Ο Σολωμός Σολωμού είναι μία έκπληξη που για 24 χρόνια κανείς δεν έχει αξιολογήσει καταπώς πρέπει μέσα στην αλυσίδα των ηρώων του Ελληνισμού. Ο Σωκράτης μίλησε στο παλικάρι, ότι του έκαμε εντύπωση το πως φιλοσοφούσε πριν μπουκάρει στο κοντάρι. Σκόνη, άδικο, η μεγάλη βοή, καθώς αυτός συγκεντρωμένος φιλοσοφεί, πριν ορμήσει αέρινα με το τσιγάρο στο στόμα σαν σε βόλτα.

Με το τσιγάρο στο στόμα σαν νερό που κυλάει φυσικά, σαν αναπνοή που αναπνέει και δεν την ακούς και δεν την μετράς, η Ελλάδα βγάζει ήρωες έτσι ξαφνικά, καθημερινά πρωινά και απογεύματα, τους οποίους προσπαθεί για αιώνες να τους εξηγήσει, όχι μόνον αυτή, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος γύρω της.

Σολωμός Σολωμού, θα πει, μία ροπή και ταύτα πάντα ζωή διαδέχεται. Το χέρι καθενός από τους Έλληνες είναι πάνω στο πόμολο της ίδιας πόρτας έως τη συντέλεια των αιώνων. Της μίας ροπής. Του ενός κρακ. Ανοίγεις και μπαίνεις. Σολωμού Σολωμού, αρκεί να θέλεις.

 

Κώστας Παναγόπουλος – Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

Αφιερώνεται ευλαβικά στα 24 έτη από τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού στις 14 Αυγούστου 1996

 

Διαδώστε: