H 26η Νοεμβρίου γιορτάζεται από το 2019 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day) με πρωτοβουλία της UNESCO, με στόχο να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που αυτή ενσωματώνει, προκειμένου η διεθνής κοινή γνώμη να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα.
Με την ελιά προστατεύσουμε τον πλανήτη και την υγεία µας
Η διατήρηση και η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς ο κόσμος καταπολεμά και προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή. Η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των τοπίων, βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής της UNESCO και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς ενισχύει τις προσπάθειες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, έχοντας αποδεδειγμένη θρεπτική αξία για την υγεία του ανθρώπου και όντας βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής, προσφέρουν μεγάλη ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων, ανοίγοντας τους ορίζοντες για απεριόριστες γαστρονομικές δυνατότητες, οι οποίες αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο από τους πιο φημισμένους σεφ ανά τον κόσμο. Ευρέως αναγνωρισμένες είναι επίσης και θεραπευτικές ιδιότητες των παραγώγων της στην πρόληψη αρκετών ασθενειών.
Με ανακοίνωσή του το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, που ιδρύθηκε το 1959 και συνενώνει τις χώρες που παράγουν το 94% του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς, επισημαίνει πως θα γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς µε το κοινό μήνυμα: «Επιλέγουμε την ελιά για να προστατεύσουμε τον πλανήτη και την υγεία µας!»
Ως παράγοντας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η ελαιοκαλλιέργεια έχει θετικό ισοζύγιο άνθρακα, καθώς, κατά τον κύκλο ανάπτυξής του, το ελαιόδεντρο απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκριτικά µε τα αέρια θερμοκηπίου που εκλύονται κατά τη διαδικασία παραγωγής του παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.
Μια ελιά σε κάθε σχολείο της Καλαμάτας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς & Ελαιολάδου, ο Δήμος Καλαμάτας και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας προχώρησαν σε κοινή δράση, με πρωτοβουλία της Ένωσης, που περιελάμβανε -μεταξύ άλλων- δενδροφυτεύσεις ελιών σε προαύλια σχολείων.
Στόχος οι μαθητές να γνωρίσουν την αξία του ιερού δέντρου της ελιάς, αλλά και να ενημερωθούν για την ανάπτυξή της, τους καρπούς της και το πώς παράγεται το ελαιόλαδο, αλλά και παραπροϊόντα όπως το πυρηνόξυλο, πυρηνέλαιο κ.ά. Μάλιστα οι ελιές που φυτεύτηκαν στα σχολεία υιοθετήθηκαν από τους μαθητές, οι οποίοι και θα αποφασίσουν και τα ονόματα που θα τους δώσουν.
Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι η πόρτα του Δημαρχείου είναι ανοιχτή προς όλους όσοι θέλουν να προσφέρουν, με γνώσεις, με ιδέες, με προτάσεις κοινωνικές. Ειδικά δε όταν αυτές οι προτάσεις έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς η Καλαμάτα επιδιώκουμε να γίνει Κλιματικά Ουδέτερη, ειδικά όταν αναφερόμαστε στο ιερό μας δέντρο την ελιά. Την ελιά που πρόσφατα ανεδείχθη και ως τουριστικό λογότυπο του Δήμου μας. Και φυσικά όταν οι δράσεις αυτές αναφέρονται σε παιδιά, καθώς τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό από την πρώτη στιγμή υιοθετήσαμε και στηρίξαμε αυτή την κοινή δράση της Ένωσης Γονέων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της ελιάς και του ελαιολάδου».
Το ευλογημένο δέντρο
Η ελιά που ευδοκιμεί ιδιαίτερα στα μέρη της Ανατολής, χρησιμοποιήθηκε ως χριστιανικό σύμβολο απαρχής.
Καταρχάς, συναντάμε την Ελιά, στο Ορος τών Ελαιών και στον κήπο της Γεσθημανής.
Στα μέρη όπου διαδραματίσθηκαν τα μεγάλα γεγονότα του θείου δράματος (Ματθ. κεφ.26: στιχ.30, 38).
Ο κλάδος της ελιάς είναι το σύμβολο της συμφιλίωσης και της ειρήνης.
Η καρποφορία της ελιάς συμβολίζει τις πλούσιες ευλογίες του Θεού στη ζωή των πιστών (Ψαλμ. 51:στιχ 10).
Η πολύκαρπη ελιά συμβολίζει, ειδικότερα τη χριστιανική μητέρα που με τους καρπούς της αγάπης της, τα παιδιά της, πλουτίζει το σπιτικό της (Ψαλμ. 127: στιχ 3).
Ο απόστολος Παύλος κάνει και μία άλλη συμβολική χρήση της ελιάς. Παρομοιάζει τον άπιστο άνθρωπο με άγρια ελιά («αγριέλαιος») και την Εκκλησία με ήμερη ελιά («καλλιέλαιος»).
Ο κλάδος, όμως, της άγριας ελιάς (ο άνθρωπος) που θα εμβολιαστεί στην ήμερη ελιά (την Εκκλησία) αποκτά και αυτός τις ιδιότητες του ήμερου δένδρου (Ρωμ. κεφ.11: στιχ16-24).
Συμβολική, επίσης, σημασία έχει και το προ»ιόν της ελιάς: το έλαιον (το λάδι). Το λάδι, στην Αγία Γραφή είναι σύμβολο της χαράς, γιατί ο άνθρωπος που αλείφει το πρόσωπό του με λάδι, λάμπει (Ψαλμ. 103: στιχ15).
Είναι επίσης σύμβολο της φιλίας και της τιμής (Ψαλμ. 22: στιχ5. και Λουκ. κεφ 7’στιχ46).
Το λάδι στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ ακόμα και σήμερα το λάδι ακόμη και σήμερα αποτελεί τη βάση για την παρασκευή θεραπευτικών αλοιφών.
Ο καλός Σαμαρείτης πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες στον «εμπεσόντα εις τους ληστάς», αλείφοντας τις πληγές του με λάδι (Λουκ. κεφ10: στιχ30-37).
Το λάδι συμβολίζει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, ιδίως στο Μυστήριο του Βαπτίσματος, με το οποίο ο άνθρωπος θεραπεύεται και ειρηνεύει με τον Θεό.
Φωτογραφίες: Best-tv.gr