Στις 5 Μαρτίου 1913 ο βασιλιάς των Ελλήνων, Γεώργιος Α’ δολοφονήθηκε από τον Αλέξανδρο Σχινά στη Θεσσαλονίκη. Η δολοφονία του αποτέλεσε ένα από τα άλυτα μυστήρια της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας καθώς τα κίνητρα του δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα. Ο Γεώργιος Α’ ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της Ελλάδας, ο οποίος ενθρονίστηκε σε ηλικία 17 ετών μετά την έξωση του Όθωνα, στις 18 Μαρτίου 1863 και βασίλεψε σχεδόν μισό αιώνα.
Επί της βασιλείας του η Ελλάδα γνώρισε την άτυχο πόλεμο του 1897, την Κρητική επανάσταση, την επανάσταση στο Γουδί, τους Α’ Βαλκανικούς πολέμους και σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Είχε γεννηθεί ως Χριστιανός Γουλιέλμος Φερδινάνδος Αδόλφος Γεώργιος Σλέσβιχ – Χολστάιν – Σόντερμπουργκ – Γκλίξμπουργκ στην Κοπεγχάγη και ήταν το τρίτο παιδί του Χριστιανού Θ΄της Δανίας ο οποίος ήταν διάδοχος του άτεκνου βασιλιά της Δανίας, Φρειδερίκου Η’.
Ο Γεώργιος αρχικά υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό της Δανίας και κλήθηκε να βασιλεύσει στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις, μετά την έξωση του Όθωνα. Τότε, ακόμη υπηρετούσε ως ναυτικός δόκιμος και κέρδισε την εύνοια του Βρετανού τραπεζίτη δανικής καταγωγής Joachim Hambro, ο οποίος υποστήριξε την υποψηφιότητά του για τον βασιλικό θρόνο. Τον Μάρτιο του 1863 εκδόθηκε το Ψήφισμα της Β΄ των Ελλήνων Συνελεύσεως με το οποίο αναγορεύτηκε βασιλιάς των Ελλήνων και ο Γεώργιος δεσμεύτηκε στον ελληνικό λαό ότι θα επιδίωκε να γίνει η Ελλάδα «πρότυπον Βασιλείου εν τη Ανατολή».
Ο Γεώργιος παντρεύτηκε τη 16χρονη Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας και μαζί απέκτησαν 8 παιδιά. Η βασιλεία του σημαδεύτηκε από τις αλλεπάλληλες αλλαγές κυβερνήσεων. Κλήθηκε να διαχειριστεί δύσκολες πολιτικές καταστάσεις. Δεν προκάλεσε πάθη και ήταν σεβαστός τόσο από τον ελληνικό λαό όσο και από τους Ευρωπαίους. Για τον λόγο αυτό τα κίνητρα του ανθρώπου που τον δολοφόνησε μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρα.
Ποιος ήταν ο δολοφόνος του
Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τον Αλέξανδρο Σχινά, τον δολοφόνο του βασιλιά Γεωργίου Α΄. Το απόγευμα της 5ης Μαρτίου 1913 ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ μαζί με τον υπασπιστή του Ιωάννη Φραγκούδη, περπατούσαν στην αποβάθρα του Λευκού Πύργου. Ο Αλέξανδρος Σχινάς τον πλησίασε και τον πυροβόλησε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ακαριαία. Οι Αρχές τον συνέλαβαν και τον μετέφεραν στον αστυνομικό σταθμό με άμαξα και συνοδεία ισχυρών δυνάμεων της χωροφυλακής καθώς το πλήθος ήταν έτοιμο να τον λιντσάρει.
Εκεί τον ανέκριναν επι μέρες, ωστόσο, η κατάθεση του δεν έγινε ποτέ γνωστή και οι φάκελοι της ανάκρισης κάηκαν! Ο Αλέξανδρος Σχινάς αρχικά ισχυρίστηκε ότι ήταν φτωχός και είχε ζητήσει πολλές φορές χρηματική βοήθεια από τον βασιλιά όμως εκείνος δεν του απάντησε ποτε. “Εγώ δεν έχω πατρίδα. Είμαι σοσιαλιστής, είμαι μέλος πολλών σοσιαλιστικών συλλόγων και ανήκω εις τον σοσοαλιστικόν σύλλογον του Βόλου” φέρεται να είπε στους αστυνομικούς. Η εφημερίδα “Μακεδονία” τον περιέγραφε ως εξής: “Έχει φάτσα ηλιθίου μάλλον παρά κακούρκου. Είναι κακοενδεδυμένος μ΄ένα υποκάμισον λερωμένον, ηλικίας 50-60 ετών με ένα άσπρο μύστακα”. Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν για εκείνον: “Ο δολοφόνος του Γεωργίου Α΄, του αγαθότερου Βασιλέως όστις είνε δυνατόν να υπάρξει είναι κάτι χειρότερον από τέρας εκβρασθέν από αυτόν τον Άδη, σκοτεινόν στοιχείον ολέθρου και καταστροφής κυοφορηθέν υπό ολεθρίας μοίρας”.
Ο Ράλλης αναφώνησε κατάρα και ανάθεμα στον δολοφόνο, “οστις αποτελεί εθνικόν ονειδος, εάν είναι Έλλην”. Ο Σχινάς αυτοκτόνησε μυστηριωδώς δύο μήνες αργότερα, πηδώντας από το παράθυρο του τμήματος της χωροφυλακής ενισχύοντας τα σενάρια που έκαναν λόγο για οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του βασιλιά. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο Σχινάς υπήρξε όργανο των Γερμανών οι οποίοι ήθελαν να ανέβει στον θρόνο ο γιος του Γεωργίου Α΄και Γερμανόφιλος Κωνσταντίνος. Ωστόσο, η επίσημη εκδοχή θέλει τον Σχινά να ήταν παρανοϊκός και αναρχικός και να έχει δράσει μόνος του.
Πηγή: thecaller.gr