Επικαιρότητα
01 Ιανουαρίου, 2022

Αγία Αικατερίνη του Σινά – Πρωτεύουσα του Παγκόσμιου προσκυνηματικού Τουρισμού

Διαδώστε:

Η «Φυγή εις Αίγυπτον» της Αγίας Οικογένειας που έγινε με τη γέννηση του θείου βρέφους και την απειλή από τον Ηρώδη – γεγονός που ανάγκασε τον Ιωσήφ, την Παρθένο Μαρία και τον Ιησού να περάσουν τρία χρόνια στη Χώρα του Νείλου έχει ενταχθεί πλέον και επίσημα στους επίσημους καταλόγους της UNESCO.

Η καταγραφή του σπουδαίου τούτου γεγονότος είναι αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, το οποίο προωθεί σημαντικά τον προσκυνηματικό τουρισμό αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων σημαντικά ορθόδοξα προσκυνήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, σε παγκόσμια πρωτεύουσα του προσκυνηματικού τουρισμού.

Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά (Ιερά Αυτόνομος Βασιλική Μονή Αγίας Αικατερίνης του Αγίου και Θεοβαδίστου Όρους Σινά όπως αποκαλείται επίσημα), είναι κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά, στην ομώνυμη χερσόνησο.

Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο, παρόλο που και η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου κοντά στο Κάιρο, θεωρείται ότι κατέχει ανάλογη διάκριση.

Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στην περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ. Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.

Η περιοχή προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο και τώρα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση πραγματοποιεί μια σειρά επενδυτικών έργων.

Ο MahmoudEmara, ο εκτελεστικός διευθυντής του έργου, ανέφερε στην περιοχή αναπτύσσονται ένα κέντρο επισκεπτών 33.000 τετραγωνικών μέτρων, 5.800 τετραγωνικά μέτρα πάρκου και χώρου πρασίνου, εστιατόρια και κέντρα πληροφοριών.

Κατασκευάζεται επίσης ένα πενταόροφο ξενοδοχείο συνολικής επιφάνειας 80.000 τετραγωνικών μέτρων που θα έχει τέλεια θέα στο όρος ElTor. Το ξενοδοχείο θα είναι έχει 150 δωμάτια. Το έργο έχει προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο και γι’ αυτό οι εργασίες γίνονται όλο το 24ωρο, πρόσθεσε.

Το Κέντρο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Υπουργικού Συμβουλίου δημοσίευσε ήδη ένα ενημερωτικό γράφημα σχετικά με τις αναπτυξιακές εργασίες – αξίας 40,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων – που έχουν πραγματοποιηθεί στο Σινά από το 2014.

Το ύψος των δαπανών για την ανάπτυξη του Σινά αναμένεται να σημειώσει αύξηση 415% έως τα μέσα του 2022 καθώς το επιπλέον ποσό που σχεδιάζεται να εκταμιευτεί το 2022 είναι περίπου 644 εκατομμύρια δολάρια.

Διαδώστε: