Επικαιρότητα
03 Ιουλίου, 2020

Αγία Σοφιά: Η “ανάγνωση” πίσω από τη συνεδρίαση του ΣτΕ- Τι μελετά ο Ερντογάν

Διαδώστε:

Της Ναταλίας Δανδόλου

Η απεμπλοκή της δικαιοσύνης από το θέμα του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, αλλά και η πίστωση χρόνου για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να εκμεταλλευτεί την “εκκρεμότητα” προκειμένου να αμβλύνει άλλα σημαντικά προβλήματα για την χώρα του, αποτελούν τα αρχικά συμπεράσματα από την χθεσινή συνεδρίαση -εξπρές του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπη με σημαντικά εσωτερικά προβλήματα, ενώ παράλληλα έχει ανοικτά μέτωπα και στο εξωτερικό.
Κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο Βερολίνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, η τουρκική πλευρά επεχείρησε να πείσει την Γερμανία να άρει την γερμανική ταξιδιωτική οδηγία προς την χώρα. Και κατ’ επέκταση να περιληφθεί η Τουρκία στις χώρες με τις οποίες ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει τα σύνορά της.

Μάλιστα, ο. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για πολιτικούς και όχι επιστημονικούς λόγους που κρύβονται πίσω από τους περιορισμούς, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Μάας ότι
ο υπουργείο Εξωτερικών αποφασίζει με βάση τη γνωμάτευση του κρατικού γερμανικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Το ινστιτούτο θεωρεί ότι η υγειονομική κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι ασφαλής για τους γερμανούς επισκέπτες.

Η απουσία Γερμανών και Ευρωπαίων εν γένει, τουριστών από την Τουρκία εντείνει το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, με τις πιέσεις στο εσωτερικό να είναι ασφυκτικές.
Την κατάσταση δυσχεραίνει το δυσμενές κλίμα στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας, με νέες ροές προσφύγων, αλλά και το ανοικτά μέτωπα με τη Συρία και τη Λιβύη.
Στο πλαίσιο αυτό και σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη δημοτικότητά του, ο Τούρκος πρόεδρος ποντάρει για μία ακόμα φορά στο θρησκευτικό και εθνικό αίσθημα των ψηφοφόρων του.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε νέα δημοσκόπηση που μεγάλης εταιρίας λέει ότι το 44% των Τούρκων πολιτών πιστεύει ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας ανακινείται για αποπροσανατολισμό από την επικαιρότητα.

Οι επόμενες ημέρες μέχρι την έκδοση της απόφασης από το ΣτΕ για το μέλλον της Αγιά Σοφιάς προσφέρουν πρόσφορο έδαφος για ενίσχυση της εθνικιστικής και ισλαμικής ρητορικής.
Όπως προκύπτει από την εισήγηση του Εισαγγελέα, αλλά και από τα όσα διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο από τη χθεσινή συνεδρίαση, το δικαστήριο μεταθέτει επί της ουσίας, την όποια απόφαση στην πολιτική σκακιέρα.
Επιβεβαιώνοντας αυτό που εξ αρχής είχε ειπωθεί: ότι δηλαδή τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση θα έχει ο ίδιος ο Ερντογάν.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ήδη από το 2016 έχει διορισθεί ιμάμης για την Αγία Σοφία, ενώ το κάλεσμα του μουεζίνη ηχεί από τους μιναρέδες. Επιπλέον, σε μεγάλες ισλαμικές εορτές πραγματοποιούνται αναγνώσεις του Κορανίου εντός του Συμβόλου της Ορθοδοξίας
Το θέμα είναι αν το δικαστήριο θα ακολουθήσει την πεπατημένη και θα απορρίψει το αίτημα, όπως έκανε τις προηγούμενες δυο φορές, όπως επίσης είχε κάνει και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ή εάν λόγω των ασφυκτικών πιέσεων της τελευταίας περιόδου κάνει αποδεκτή την προσφυγή.

Όπως και να έχουν τα πράγματα ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να αξιοποιήσει την απόφαση του δικαστηρίου δεόντως. Αν είναι αρνητική μπορεί να πει «είμαστε κράτος δικαίου και παραμένει μουσείο». Αν είναι θετική να αποφασίσει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στηριζόμενος και στην δικαστική απόφαση.

Διαδώστε: