Αγωνία των πιστών για τη λειτουργία των Eκκλησιών
Με μεγάλη αγωνία αναμένουν οι πιστοί σε ολόκληρη τη χώρα τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σήμερα δε, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατέστησε σαφές πως «οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας και θα γίνουν οι ανάλογες δηλώσεις», μη θέλοντας να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις ούτε για τη λειτουργία των Ιερών ναών, αλλά ούτε και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Εξάλλου, αύριο, Τρίτη 20 Απριλίου, συνεδριάζει και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να αποφασίσει για την πρόταση που θα καταθέσει προς την κυβέρνηση.
Μέχρι στιγμής, η ΔΙΣ έχει αποστείλει επιστολές προς το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσα από τις οποίες θέτει ως πάγιο αίτημα τη συμμετοχή των πιστών στις ιερές ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και της Διακαινησίμου, τηρουμένων πάντοτε των υγειονομικών μέτρων. Όπως επισημαίνουν Ιεράρχες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία από τη πλευρά των λοιμωξιολόγων για το ζήτημα.
Κι αν από την πλευρά της κυβέρνησης τηρείται σιγή ιχθύος για το ζήτημα, οι φωνές των λοιμοξιολόγων, που επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μετακινήσεις εκτός των νομών κατοικίας για το Πάσχα, όλο και πληθαίνουν. Εξάλλου, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι αυτή που θα κάνει και την τελική εισήγηση.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ αναφορικά με τα μέτρα για το Πάσχα, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή βλέπει πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει μια απλή απελευθέρωση πασχαλινής εξόδου, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Σχετικά με τις εκκλησίες, τόνισε ότι υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι της επιτροπής που θα εξεταστούν την Παρασκευή «ώστε να πάρουμε μια όσο γίνεται πιο ασφαλή, συγκροτημένη αλλά και κοντά στην εκκλησία απόφαση».
Παράλληλα, να ξεχάσουν οι Έλληνες τη μαζική έξοδο το Πάσχα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επιτρέπουν, είπε ο καθηγητής Παθολογίας, Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, μιλώντας στον ΑΝΤ1 «Πάσχα στη γειτονιά μας, όχι στο χωριό μας», συμπλήρωσε.
Αρνητικοί στο ενδεχόμενο πασχαλινών μετακινήσεων εμφανίστηκαν και: η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Την ίδια ώρα, βεβαίως, έντονο προβληματισμό προκαλούν οι ακραίοι συνωστισμοί σε πλατείες και πεζόδρομους. Καθώς τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο, υπονομεύουν όλη την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας…
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test. Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα, καθώς, ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε.
Πρόσθεσε ότι τα λύματα της Αττικής δείχνουν μια μικρή διακύμανση στις τιμές τους, εκτιμώντας ότι μπορεί να οφείλεται και στα πάρτι. Παράλληλα, απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους λέγοντας ότι χωρίς καμία διάθεση κριτικής ανησυχεί για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες.
Από την πλευρά της, η κ. Γιαμαρέλου τόνισε ότι την επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας, ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα, τη στιγμή που μόλις χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία, και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.
Σχετικά με τις εκκλησίες τόνισε ότι την Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα και θα βρεθεί μέση λύση. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι ιερείς θα κάνουν self testing δύο φορές την εβδομάδα, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα θα εξετάζονται μέρα παρά μέρα. Για το άνοιγμα των σχολείων εκτίμησε ότι είναι δυνατό να επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές μετά το Πάσχα.
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε πως οι συνωστισμοί που παρατηρήθηκαν τελευταία «οπωσδήποτε επιδρούν αρνητικά». «Έχουμε 5.500 ανθρώπους που νοσηλεύονται και πρέπει να τους σκεφτόμαστε καθημερινά, ενώ 840 δίνουν μάχη για τη ζωή τους.»
Για το Πάσχα, είπε πως την Παρασκευή ή μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα είναι πιθανόν να συζητηθεί το σενάριο για μετακινήσεις. «Μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει», προειδοποίησε.
Σαν σενάριο ανέφερε ότι, το αν κάποιος έχει μια δεύτερη κατοικία σε περιοχή που επιδημιολογικά είναι στο ίδιο επίπεδο με την περιοχή όπου είναι η κύρια κατοικία του και θέλει να μεταβεί εκεί για το Πάσχα, είναι κάτι που μπορεί να εξεταστεί.
«Είναι άλλο πράγμα να πάμε με την οικογένεια μας να περάσουμε Πάσχα στο εξοχικό και άλλο να κάνουμε εκδρομή σε διάφορες περιοχές με παρέα», εξήγησε.
Τέλος, σχετικά με τα όσα ακούγονται για την κυβέρνηση, ότι επιβάλλουν τις εισηγήσεις στην επιτροπή, ο κ. Εξαδάκτυλος διευκρίνισε ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι να συμβουλεύει την πολιτεία, όχι να επιβάλει αποφάσεις ή να την υποκαθιστά. Τόνισε, δε, ότι στην επιτροπή δεν έχει επιβληθεί ποτέ κάποια απόφαση.
Τα σενάρια και η απαγόρευση κυκλοφορίας
Μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο τραπέζι πολλά σενάρια, όπως: η τέλεση περισσότερων, από μια, ιερών ακολουθιών και η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ναών. Υπάρχει, επίσης, η σκέψη να τελεσθούν οι ακολουθίες στον προαύλιο χώρο των ναών, όπου αυτό είναι δυνατό. Σε όλα αυτά κυβέρνηση και εκκλησία ποντάρουν στο να έχουν ως σύμμαχο και τον καλό καιρό.
Ακόμα, βέβαια, δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν επιτραπεί η περιφορά εκτός του ναού, αυτή δεν θα ξεπεράσει τα όρια του προαύλιου χώρου. Ωστόσο, η Καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία επιμένει στη χρήση της μάσκας στους Ιερούς Ναούς και την τήρηση των αποστάσεων, χαρακτήρισε τις προηγούμενες ημέρες «λογική» την περιφορά του Επιταφίου πέριξ των Ναών.
Αυτό, όμως, που προβληματίζει περισσότερο τους Ιεράρχες είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ.
Μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, τόνισε πως «αν ισχύσει η απαγόρευση μέχρι τις εννέα η ώρα, τότε και οι ακολουθίες θα πρέπει να αλλάξουν ώρα και να γίνουν πιο νωρίς το απόγευμα, ώστε να έχουμε τελειώσει πριν από τις εννέα για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα αυτό και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, λέγοντας: «Οι Ακολουθίες, ιδιαίτερα την Μ. Πέμπτη και την Μ. Παρασκευή, επεκτείνονται μέχρι αργά το βράδυ. Το όριο της ενάτης βραδινής είναι δεσμευτικό, διότι δεν μας επιτρέπει την τέλεση περισσότερων Ακολουθιών». Αφού περιέγραψε την εικόνα που αντικρίζει κανείς, κάθε απόγευμα και βράδυ, στις κατάμεστες από κόσμο πλατείες των Εκκλησιών, παρατήρησε ότι «πρέπει το βράδυ του Μ. Σαββάτου να γίνουν όλα σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας διότι, αν μεταφερθεί η τελετή της Αναστάσεως νωρίτερα, θα επικρατήσει χάος. Γι’ αυτό, πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στο ζήτημα του ωραρίου, σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο».
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελέγχονται, το σενάριο που προκρίνεται είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο των Χριστουγέννων. Επιλέγεται, δηλαδή, το Πάσχα στην πόλη και η μετακίνηση 6 στο 13033 για εορτασμό σε σπίτια αλλά με λίγα άτομα στο πασχαλινό τραπέζι.
Ενδεχομένως να υπάρξει παράταση της απαγόρευσης για μετά τις 9 καθώς οι λειτουργίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ολοκληρώνονται πιο αργά.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.