Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε να μετατραπεί η ιστορική Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί στις 11 Ιουλίου. Δέκα ημέρες αργότερα (21 Ιουλίου) και λίγα 24ωρα πριν από την τέλεση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι διαθέτει 40 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (2,5 εκατομμύρια δολάρια) για την αποκατάσταση της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.
Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουστάφα Μαντμπούλι, επισκέφθηκε την Αγία Αικατερίνη συναντήθηκε με τους μοναχούς. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Μουστάφα Μαντμπούλι ανακοίνωσε ότι οι εργασίες αποκατάστασης και ανάπτυξης για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης θα ξεκινήσουν άμεσα.
Στις 28 Ιουλίου ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να αναλύσουν τις προτάσεις για την ανάπτυξη της Αγίας Αικατερίνης.
Και την 1η Αυγούστου το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων αποκάλυψε λεπτομέρειες για το έργο ανάπτυξης της περιοχής.
«Το δυτικό τμήμα της Μοναστηριακής Βιβλιοθήκης της Αγίας Αικατερίνης, η δεύτερη πιο σημαντική βιβλιοθήκη στον κόσμο μετά τη Βιβλιοθήκη του Βατικανού, με περίπου 4.500 σημαντικά χειρόγραφα, αυτή τη στιγμή αποκαθίσταται. Επιπρόσθετα,μ συνεχίζονται οι εργασίες μέσα στο μοναστήρι. Το αεροδρόμιο της Αγίας Αικατερίνης αναπτύσσεται επίσης για να εκτελεί καθημερινές πτήσεις από και προς Κάιρο και εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Αγίας Αικατερίνης», ανέφερε το υπουργείο.
«Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ενισχύσει τον θρησκευτικό τουρισμό, επειδή είναι ο πιο δημοφιλής στον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αίγυπτος εργάζεται για την αποκατάσταση ιστορικών μοναστηριών », δήλωσε στο Al-Monitor ο Maged al-Raheb, πρόεδρος του Οργανισμού Διατήρησης της Αιγυπτιακής Κληρονομιάς.
«Η Αίγυπτος εργάζεται επίσης για να αναβιώσει το μονοπάτι της Αγίας Οικογένειας, εκτός από τις εργασίες αποκατάστασης στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, η οποία θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια στον κόσμο και προσελκύει τουρίστες από όλον τον κόσμο», πρόσθεσε και κατέληξε:
«Η Αίγυπτος σίγουρα θα επωφεληθεί από το τέλος του θρησκευτικού τουρισμού στην Τουρκία, η οποία δεν σέβεται τα χριστιανικά μνημεία και αλλάζει την ταυτότητα μνημείων που έχουν καταχωριθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».
«Ο θρησκευτικός τουρισμός θα στραφεί από την Τουρκία στην Αίγυπτο, η οποία έχει δείξει στον κόσμο ότι σέβεται την κληρονομιά και τα μνημεία, ειδικά εκείνα των χριστιανών, όπως η Αγία Αικατερίνη».
Από την πλευρά του ο Abdel Rahim Rihan, διευθυντής του Τμήματος Αρχαιολογικών Ερευνών, Μελετών και Επιστημονικών Εκδόσεων του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιοχές του Νότιου Σινά είπε στο Al-Monitor: «Το αναπτυξιακό έργο της πόλης και του μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης πηγάζει από την επίγνωση της Αιγύπτου για τη σημασία αυτής της περιοχής. Η Αίγυπτος χαρακτηρίζεται από θρησκευτικό τουρισμό και αποτελεί σημαντικό προορισμό για χριστιανούς προσκυνητές από όλο τον κόσμο”.
Ο Ριχάν επαίνεσε την «πολιτιστική και ανθρωπιστική στάση της Αιγύπτου όταν αποφάσισε να ξεκινήσει εκτεταμένα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και σύμβολο ανοχής και σύγκλισης των θρησκειών. Κάποιος πρέπει να το συγκρίνει με την μη πολιτισμένη θέση της Τουρκίας μετά την απόφαση του Ερντογάν να αλλάξει τη φύση ενός τόπου παγκόσμιας κληρονομιάς, αψηφώντας όλους τους διεθνείς κανόνες και διαθήκες. ”
«Το ενδιαφέρον της Αιγύπτου για τα χριστιανικά μνημεία επηρεάζει θετικά τον θρησκευτικό τουρισμό, ενώ ο τουρισμός στην Τουρκία θα υποστεί σοβαρό πλήγμα μετά την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, ειδικά εάν η UNESCO την αφαιρέσει από τον κατάλογο των παγκόσμιας κληρονομιάς”, κατέληξε.
Πηγή: al-monitor.com