Άμεση αποκατάσταση της Ι.Μ. Βαρνάκοβας ζητά η Περιφέρεια
Αναφορά στις μελέτες που γίνονται σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης που θα γίνουν στην Ιερά Μονή Βαρνάκοβας έκανε από το Ευπάλιο Φωκίδας σε ομιλία, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.
“Στο Ευπάλιο μιλήσαμε για την εξέλιξη των μελετών για την αποκατάσταση της Ι.Μ. Βαρνάκοβας, ενός μνημείου με τεράστια πολιτιστική και θρησκευτική αξία για ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο. Ακολούθως, ο κόμβος των Μαλαμάτων, όπου σύντομα συμβασιοποιούμε τη β´ φάση, θα προσδώσει οδική ασφάλεια και κυκλοφοριακή άνεση στις μετακινήσεις στα όρια της Περιφέρειάς μας με την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στα γύρω χωριά και τη βιομηχανική περιοχή”, έγραψε σε ανάρτηση του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης ο κ. Σπανός.
Τεράστιο ήταν το μέγεθος της καταστροφής που είχε προκαλέσει η πυρκαγιά στην ιστορική Μονή της Θεοτόκου Βαρνακόβης, του αγαπημένου μοναστηρίου των Κομνηνών με τη θαυματουργή εικόνα. Παρά τις προσπάθειες που είχαν καταβάλει οι δυνάμεις της πυροσβεστικής καταστράφηκαν τόσο ο ναός της Μονής όσο και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Από την εικόνα διεσώθη ένα μικρό κομμάτι που έμεινε άθικτο και θα αξιολογηθεί από τους αρμόδιους φορείς.
Τη θλίψη του για το γεγονός είχε εκφράσει με επιστολή και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «Την οδύνην ημών ενέτεινεν η πληροφορία ότι εκάησαν ολοσχερώς τιμαλφή της πίστεως με κορωνίδα την περίπυστον και θαυματουργόν ομώνυμον Ιεράν Εικόνα της Θεομήτορος, ενώπιον της οποίας γόνυ έκλινε πολλάκις κατά τον ρουν της Ιστορίας το ευσεβές ημών Γένος εκζητούν την μητρώαν Εκείνης ενίσχυσιν».
Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ένα από τα ιστορικότερα Μοναστήρια της Ελλάδας. Ιδρύθηκε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, το έτος 1077, από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη και γρήγορα ανεδείχθη σε θρησκευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα, αποκαλούμενη «η Αγία Λαύρα της Ρούμελης». Το χαρακτηριστικό της όνομα «Βαρνάκοβα» (ή «Βερνίκοβα», ή «Βερνίκωβα»), πιθανώς προέρχεται από παλαιότερο σλαβικό τοπωνύμιο.
Η Μονή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φωκίδας, στον πρώην Δήμο Ευπαλίου, 25 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, στον παλαιό δρόμο του Λιδωρικίου. Είναι κτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο στις παρυφές των Βαρδουσίων Ορέων και σε υψόμετρο 750 περίπου μέτρων, μέσα σε πυκνό δάσος από δρυς και αγριοκαστανιές, με πλουσιότατη θέα προς την ορεινή Ναυπακτία, τη Δωρίδα, το Όρος Γκιώνα και τον ποταμό Μόρνο.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα του Μοναστηριού, δέσποζε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βαρνάκοβας. Η εικόνα φέρει εμφανές ράγισμα κατά μήκος του προσώπου τής Θεοτόκου, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δημιουργήθηκε από τοπικό σεισμό στις 15 Αυγούστου 1940, την ώρα του τορπιλισμού του ευδρόμου Έλλη στην Τήνο. Η εικόνα, μαζί με άλλα ιστορικά κειμήλια, καταστράφηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο μοναστήρι στις 14 Ιουνίου του 2020.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.