Επικαιρότητα
25 Σεπτεμβρίου, 2021

Αναστασιάδης: «Θα διαβιβάσω στον Σεβασμιώτατο την πικρία»

Διαδώστε:

Στο θέμα που δημιουργήθηκε με την προ ημερών παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του, κατά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στη Νέα Υόρκη, το βράδυ της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο βρίσκεται και πάλι στο πρόγραμμα του Προέδρου της Κύπρου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να πραγματοποιηθεί και σήμερα, Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο κ. Αναστασιάδης στην ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων: «Τις τελευταίες μέρες βιώσαμε κάποιες στιγμές πικρίας, γιατί δεν μπορεί κανείς επικαλούμενος τον δικό του πόνο να λησμονεί πως και κάποιοι άλλοι έγιναν πρόσφυγες από τους ίδιους που μετέτρεψαν και τη δική του οικογένεια σε πρόσφυγες. Θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το λέω με πολύ σεβασμό και πολλή εκτίμηση και δεν θέλω να δημιουργηθεί κανένα μα κανένα πρόβλημα μεταξύ της παροικίας, διότι έχει ρόλο να διαδραματίσει ο προϊστάμενος της Εκκλησίας στην Αμερική. Θα πρέπει απλούστατα να συνειδητοποιήσουμε κάποια ώρα ότι ανεξάρτητα της υπηκοότητας, αυτό που στο DNA μας υπάρχει και δεν αλλοιώνεται με τις πολιτογραφήσεις είναι το DNA του Έλληνα.

Θέλω να σας βεβαιώσω πως παρά την πικρία που προκλήθηκε και θέλοντας να νιώθω πως είμαστε όλοι ενωμένοι θα πρέπει να διαγράψουμε το τι συνέβη, η σημείωση ετέθη, το σφάλμα, θέλω να πιστεύω, ότι αναγνωρίστηκε και αύριο και δια ζώσης θα διαβιβάσω στον Σεβασμιώτατο την πικρία που έχει προκληθεί και την απογοήτευση που έχει προκαλέσει».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι δεν θα υποκύψουμε στις οποιεσδήποτε πιέσεις ούτε στους οποιουσδήποτε εκβιασμούς, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα παρεκκλίνει από αρχές και αξίες και δεν θα αποδεχθεί την όποια λύση δεν θα προσφέρει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και ιδιαίτερα ανεξαρτησία.

Στην συνέχεια ανέφερε: «Νιώθω συγκίνηση, αλλά και περηφάνεια. Συγκίνηση διότι για όγδοη χρονιά έχω την τύχη να είμαι ανάμεσα σε εκείνους που βοήθησαν, ύστερα από τα χρόνια της καταστροφής, για να σταθούμε όρθιοι, για να ζωντανέψουμε την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική ενόσω υπάρχει Ελληνισμός που ζει, δραστηριοποιείται και αγωνίζεται, προκειμένου να ενισχύσει περιοχές του ευρύτερου Ελληνισμού που υποφέρουν.

Νιώθω περήφανος διότι πραγματικά πλείστοι όσοι από εσάς βρίσκεστε ως αποτέλεσμα της προσφυγιάς, στην Αμερική, διαπρέψατε, διαπρέπετε προχωρείτε και αυτό μας κάνει περήφανους πραγματικά. Αλλά την ίδια ώρα δημιουργεί και την υποχρέωση σε όσους ο λαός τίμησε να τον εκπροσωπούν, να αναλάβουν τις ευθύνες που οφείλουν προς την πατρίδα, να αναλάβουν το έργο της σωτηρίας της πατρίδας.

Και η εδώ παρουσία μας για όγδοη χρονιά προς αυτή την κατεύθυνση ακριβώς κινείται.

Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις ως αποτέλεσμα της τουρκικής αναθεωρητικής στάσης, ως αποτέλεσμα της τουρκικής επεκτατικής συμπεριφοράς που δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο, αλλά καταγράφεται με τις ενέργειες ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με την εισβολή στη Συρία, την επέμβαση στη Λιβύη, την επέμβαση στο Νακόρνο Καραμπάχ, την ανάλογη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ και όχι μόνο. Παρακολουθούμε μια τακτική και πολιτική επεκτατισμού, μια συμπεριφορά νέο-οθωμανική η οποία οδήγησε στην παρέκκλιση από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, όπως αυτό είχε καθοριστεί από τις Συμφωνίες Κορυφής και καταγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ. Όπως επίσης και οι όροι εντολής του Γ.Γ.

Συνεπώς αυτό που σήμερα έπραξα δεν ήταν παρά το ελάχιστο που θα μπορούσα, διαφωτίζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη για το ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι ύπαρξης του Κυπριακού, διότι, δυστυχώς, όσο ο χρόνος περνά, όσο τα συμφέροντα κάποιων το υπαγορεύουν, παραγνωρίζονται τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία είτε στην Κύπρο είτε αλλού.

Και αυτό που έλεγα το πρωί (στην ομιλία στη Γενική Συνέλευση) είναι ότι ο θύτης προσποιείται και προσπαθεί να πείσει ότι είναι το θύμα. Έπρεπε κάποια πράγματα να λεχθούν και πρέπει κάποια πράγματα να λέγονται, και μεταξύ αυτών είναι το σημαντικότερο: Να μην υποκύψουμε στις οποιεσδήποτε πιέσεις, να μην υποκύψουμε στους οποιουσδήποτε εκβιασμούς. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τις αρχές και αξίες του διεθνούς οργανισμού που μας προστατεύουν. Είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ και πρέπει να σεβόμαστε τις αρχές και αξίες της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Το πιο σημαντικό είναι ότι, δεν μπορεί να είμαστε λιγότερο Έλληνες από ό,τι οι πρόγονοι μας, από εκείνους που γνώριζαν ότι είναι μέσα από αγώνες που κερδίζεται η ελευθερία. Και είναι σημαδιακό το γεγονός ότι φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τότε που το υπόδουλο γένος, ένα ανύπαρκτο εν τη ουσία κράτος, αλλά με τους Έλληνες εν ζωή, με την ψυχή των Ελλήνων έγινε κατορθωτό να έχουμε τη σημερινή Ελλάδα για την οποία όλοι είμαστε περήφανοι. Το ίδιο συνέβη και με την Κύπρο. Η επανάσταση του ‘55-‘59 οδήγησε στην αποτίναξη του αποικιακού ζυγού, οδήγησε στη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια χώρα για την οποία, παρά το μέγεθος της, νιώθουμε περήφανοι για τον ρόλο που διαδραματίζει, είτε μέσα στην Ευρώπη είτε γενικότερα στην περιοχή. Αυτή τη χώρα θα την προστατεύσουμε με κάθε τρόπο, όχι παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας, αλλά παραγνωρίζοντας τις αξιώσεις και τη βουλιμία των Τούρκων, του κ. Ερντογάν και των όσων τον ακολουθούν.

Θέλω να σας βεβαιώσω πως δεν θα παρεκκλίνω από αρχές και αξίες, πως δεν θα αποδεχθώ την όποια λύση δεν θα προσφέρει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και ιδιαίτερα ανεξαρτησία. Αυτά δεν παραβλάπτουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Εκείνο που παραβλάπτει τα συμφέροντα του συνόλου των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι η εξάρτηση ή η διχόνοια, αποδοχή εξάρτησης της Κύπρου από την Τουρκία ή οποιαδήποτε ξένη δύναμη».

Αναφερόμενος στον Δρα Στέλιο Παπαδόπουλο, διαπρεπή επιστήμονα στις ΗΠΑ, με καταγωγή τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τιμήθηκε από την Ομοσπονδία για τα επιτεύγματα του στον τομέα της επιστήμης του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θα κάνω συγκεκριμένη αναφορά σε τόσους διακεκριμένους φίλους από την ομογένεια. Δεν μπορώ όμως να μη συγχαρώ την Ομοσπονδία για τη φετινή της επιλογή να τιμηθεί ένας διαπρεπέστατος Έλληνας επιστήμονας, ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος.

Θέλω να σας συγχαρώ για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε και όλα τα οκτώ χρόνια που ήμουν παρών με εξαίρεση την περυσινή χρονιά.

Θυμούμαι ότι κάθε χρόνο αναδεικνύεται και κάποιο διαπρεπή Έλληνα.

Εύχομαι του χρόνου που θα είναι η τελευταία παρουσία μου εδώ προ του τέλους της θητείας μου, να δω και άλλους πανάξιους να τιμώνται από την Ομοσπονδία».

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη των ομογενειακών οργανώσεων στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού, και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της ενότητας του Ελληνισμού ευρύτερα, κάνοντας ειδική μνεία σε όσους ομογενείς συνέβαλαν τα μέγιστα στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη:

Διαδώστε: