Αναστασιάδης: Τη Δευτέρα η κοινή συναντίληψη για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου
Τη Δευτέρα θα εξεταστεί το έγγραφο επιλογών της ΕΕ και θα διαπιστωθεί η κοινή συναντίληψη όσον αφορά την ανάγκη να επικρατήσει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου τόσο στη θάλασσα όσο και στη ξηρά, όπως δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα το απόγευμα την επίσκεψή του στην Ισπανία απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και είπε, μεταξύ άλλων, ότι ενημέρωσε τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τόσο στην ξηρά με τα θέματα που αφορούν το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, τη στρατικοποίηση του βορείου κατεχόμενου τμήματος, όσο και τις προκλήσεις στη θάλασσα.
Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο της Μονκλόα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη στη Μαδρίτη κατόπιν πρόσκλησης του Βασιλιά Φίλιππου ΣΤ’, συζητήθηκαν οι παγκόσμιες προκλήσεις και τα σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας. Επιπλέον, ο κ. Σάντσεθ και ο κ. Αναστασιάδης αντάλλαξαν απόψεις για την πανδημία του COVID-19 και τόνισαν τη σημασία της ανταλλαγής γνώσεων, τεχνογνωσίας, βέλτιστων πρακτικών και τεχνολογίας. Επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ προς τόνωση των οικονομιών των δύο χωρών τους και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις του COVID-19.
Οι απόψεις τους συνέκλιναν και σε σχέση με την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, και από το πρίσμα των μεσογειακών χωρών πρώτης εισόδου, υπογράμμισαν τη σημασία της υιοθέτησης ενός νέου Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση που θα επιτρέψει στην ΕΕ να ανταποκριθεί γρήγορα και να εγγυηθεί την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, βασισμένο στην κοινή ευθύνη και την αποτελεσματική αλληλεγγύη.
Επιπρόσθετα, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη μεγάλη τους ικανοποίηση για την υπογραφή, με την ευκαιρία αυτή, τριών Μνημονίων Συναντίληψης, στον τομέα της Υγείας, των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και της συνεργασίας μεταξύ της Ισπανικής Διπλωματικής Σχολής και της Κυπριακής Διπλωματικής Ακαδημίας. Εξέφρασαν επίσης την ισχυρή βούλησή τους να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις στο εμπόριο, την καινοτομία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.
Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μια ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ και εξέφρασαν την στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Τόνισαν, επίσης, τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κάθε κράτους στις θαλάσσιες ζώνες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας.
Ακόμη, επιβεβαίωσαν τη σθεναρή στήριξή τους σε μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με το κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.
Τόνισαν επίσης ότι, όσον αφορά στα Βαρώσια, όλα τα ψηφίσματα και δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει να γίνονται σεβαστά και να εφαρμόζονται προκειμένου, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον που με τη σειρά του θα συμβάλει στην επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης πολιτικής διευθέτησης. Αυτό όχι μόνο θα ωφελήσει τον λαό της Κύπρου, τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους, αλλά θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.