Επικαιρότητα
27 Μαΐου, 2020

Αναστηλώθηκε ο Άγιος Μιχαήλ στα Πλάτανα του Πόντου

Διαδώστε:

Πόλος έλξης τουριστών είναι τα ορθόδοξα μνημεία στην Τουρκία .
Οι τουρκικές αρχές εκμεταλλευόμενες την ελληνορθόδοξη κληρονομιά αναστηλώνουν ναούς και μοναστήρια, προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες.
Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια την αναστήλωση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Πλάτανα της Τραπεζούντας, που και πατρίδα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Τα έργα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πλατάνων Οσμάν Νουρί Εκίμ, μετά τη λήξη των μέτρων για τον κορωνοϊό το μνημείο θα είναι επισκέψιμο.
«Πιστεύω ότι θα αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην περιοχή μας», ανέφερε τονίζοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο, για εκθέσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ χτίστηκε το 1332 από τους Κομνηνούς, μετά από μια νικηφόρα μάχη εναντίον των Σελτζούκων. Το 1846 επισκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε ως ναός μέχρι την Ανταλλαγή, το 1923. Έκτοτε για ένα διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία, και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

Σύμφωνα με τους αρχαίους γεωγράφους, όπως ο Αρριανός, φαίνεται πως στην περιοχή των Πλατάνων βρισκόταν το αγκυροβόλιο της Ερμώνασσας
Η παρουσία των Ελλήνων χρονολογείται από τον Β΄ αποικισμό. Τα Πλάτανα, κατά τη βυζαντινή περίοδο Πλατάνιον, χρησίμευαν ως απάνεμο λιμάνι σε τρικυμιώδη καιρό για τα πλοία που ελλιμενίζονταν στη Δαφνούντα ή που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μαύρη Θάλασσα .


Είχε δυο ενορίες, τρεις εκκλησίες και δυο εξατάξιες σχολές. Οι δυο ναοί, ο ναός των Ταξιαρχών και του Αγίου Μιχαήλ χρονολογούνται από την εποχή των Μεγάλων Κομνηνών .
Στα Πλάτανα λειτουργούσε η Φιλόπτωχος Αδελφότητα «Ερμώνασσα», στην οποία προσέφεραν σημαντικά ποσά οι ξενιτεμένοι κάτοικοι των Πλατάνων, ενώ το Φροντιστήριο των Πλατάνων εγκαινιάστηκε το 1909 .

Πηγή: Pontos-news.gr/ hurriyet.com/ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Διαδώστε: