Πριν από δύο μήνες, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωναν την νίκη τους επί του Ισλαμικού Κράτους. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι χωριά, άνθρωποι που είχαν διωχθεί από τα σπίτια τους λόγω του πολέμου, είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στα χωριά του. Και δειλά -δειλά φέτος γιόρτασαν το Πάσχα σε αρκετές περιοχές…
Η ρωσική Εκκλησία ανακοίνωνε ότι ξεκινούν εργασίες αποκατάστασης ναών και σχολείων στις χριστιανικές κοινότητες σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Αντιοχείας και το Πατρ. Αλεξανδρείας ανακοίνωνε ότι είναι κοντά και αρωγός σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νίκη επί του ISIS.
Και ξαφνικά ο τρόμος επέστρεψε.
Τις τελευταίες ημέρες, ομάδες εξτρεμιστών μουσουλμάνων επιστρέφουν στην Συρία και βομβαρδίζουν κυρίως Χριστιανικούς στόχους.
Στο απόγειο της νέας φρικαλεότητας η τρομοκρατική επίθεση στη Σελευκούπολη με θύματα μικρά παιδιά, αλλά και η χθεσινή επίθεση σε προσφυγικό καταυλισμό στα δυτικά της χώρας, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους άγνωστος αριθμός ανθρώπων και αρκετοί τραυματίστηκαν.
Μεταξύ των νεκρών και πάλι μικρά παιδιά.
Επίσης, χθες άμαχοι σκοτώθηκαν από τις ρουκέτες που εκτόξευσαν «τζιχαντιστικές οργανώσεις» εναντίον συνοικίας του νότιου Χαλεπιού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό, την οποία επικαλέστηκε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επιβεβαίωσε τους θανάτους έξι αμάχων, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, ενώ έκανε λόγο για 14 τραυματίες από ρουκέτες.
Οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών εκφράζουν την ανείπωτη θλίψη τους για τα γεγονότα και ήδη έχουν αποστείλει συλλυπητήριες επιστολές προς τον Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη, οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος και Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Χριστιανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στην Συρία κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνο και εκφράζουν ανησυχίες για νέα χτυπήματα εναντίον των Χριστιανών.
Το σχέδιο αφανισμού και το Instragram
Αίσθηση είχαν προκαλέσει προ μηνών οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ιλαϊ Φερζλί, χριστιανός ορθόδοξος και ο ίδιος, ο οποίος έκανε λόγο για εν εξελίξει «σχέδιο αφανισμού των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή ώστε η ιδέα του Ιησού Χριστού να καταστεί σε βάθος χρόνου μύθος».
Η στρατιωτική νίκη επί του Ι.Κ. δεν σημαίνει το τέλος της τρομοκρατικής ιδεολογίας του. Εδώ και καιρό χιλιάδες μαχητές και υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους έχουν πράγματι υποχωρήσει από περιοχές στην έρημο της Συρίας και του βορείου Ιράκ. Ο Αμπντέλ Καρίμ Ουμάρ, εκπρόσωπος του πολιτικού βραχίονα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, είχε τονίσει ότι δεκάδες θύλακες του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν ακόμη ενεργοί στην ευρύτερη περιοχή. Ο ίδιος αναφέρει ότι η τζιχαντιστική ιδεολογία εξακολουθεί να είναι δημοφιλής κυρίως μεταξύ νέων και υπό αυτήν την έννοια το Ισλαμικό Κράτος ακόμη ζει. «Θα μπορούσε να εμφανιστεί ξανά με μια νέα μορφή», αναφέρει.
Πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα Telegraph δημοσίευσε ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να να αποτραπεί, ομάδες τζιχαντιστών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το Instagram προκειμένου να στρατολογούν κόσμο, αλλά και να οργανώνουν τις επιθέσεις τους.
Η ραγδαία μείωση των χριστιανών
To φαινόμενο της ραγδαίας μείωσης των χριστιανών στην Μέση Ανατολή, δεν είναι πρόσφατο, αλλά παρατηρείται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2015:
Στο Ιράκ, οι Χριστιανοί έχουν μειωθεί από 1,5 εκατ. το 2003 σε 250 χιλ.
Στη Συρία, οι Χριστιανοί έχουν μειωθεί από 1,75 εκατ. το 2010 σε 450 χιλ.
Στον Λίβανο, οι Χριστιανοί που ανέρχονται σε ένα εκατ. ζουν υπό τη σκιά του Σιϊτικού καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει η Χεζμπολάχ.
Εκτιμάται ότι η σημερινή κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη:
Ακόμη και στην Παλαιστίνη, στους Αγίους Τόπους και συγκεκριμένα στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής παρατηρείται μείωση του Χριστιανικού πληθυσμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην πόλη της γέννησης του Χριστού, τη Βηθλεέμ, ο πληθυσμός της οποίας αποτελείτο παλιότερα από Χριστιανούς σε ποσοστό 90%, τώρα επικρατούν οι Μουσουλμάνοι, που αγγίζουν το 65% των κατοίκων.
Τα ίδια συμβαίνουν και στην άλλη μεγάλη χριστιανική πόλη, την πόλη του Χριστού, την Ναζαρέτ, όπου το ποσοστό των Χριστιανών μειώθηκε δραματικά. Και όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο των «Times of Israel», οι ορθόδοξοι Χριστιανοί στο Ισραήλ (κυρίως Παλαιστίνιοι) ανέρχονται σε 160.000.