Έντονη αναστάτωση επικρατεί στη Εκκλησία, μετά το πλαίσιο συμφωνίας το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας, αλλά και από τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε ο υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου με τις επιτροπές της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι νομικοί σύμβουλοι του ΙΣΚΕ, αλλά και των Κληρικών της Κρήτης μελετούν το κείμενο και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει με τις αλλαγές αυτές, αν και διαμηνύει ότι ο διάλογος συνεχίζεται. Ο υπουργός Παιδείας τόνισε με νόημα χθες ότι υπάρχουν διάλογοι που δεν καταλήγουν πουθενά και τότε η κυβέρνηση πρέπει να παίρνει αποφάσεις, ενώ ξεκαθάρισε στην αντιπροσωπεία του Φαναρίου ότι η συμφωνία αρχικά αφορά την πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος.
Αλλά και ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, τόνισε προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους με την ρητή κατοχύρωση στο άρθρο 3 της αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους αλλά και του υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις. Είπε ότι εδώ “γίνεται ένα σημαντικό βήμα -με απόλυτο σεβασμό βεβαίως στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών- ένα βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός οποιουδήποτε φιλελεύθερου συντάγματος”. Σχολίασε ότι και εδώ υπάρχει μια βαθιά διαφορά και ιδεολογική με τη ΝΔ και πως του κάνει εντύπωση που ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε, έχει προσχωρήσει στην άποψη που δεν αποτελούσε προσφιλή άποψη και θέση όλων όσοι ήθελαν ή θέλουν να αυτοαποκαλούνται φιλελεύθεροι. Σχολίασε πως φαίνεται ότι η μετατόπιση του κόμματός του, έχει επιφέρει και τη δική του μετατόπιση.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο φέρεται εμφανώς δυσαρεστημένο από τις εξελίξεις αυτές και η δυσαρέσκεια αποτυπώθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ δεν κινήθηκε σε τόσο θετικό κλίμα.
Οι αντιπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι -όπως είπαν οι συζητήσεις- γίνονταν εδώ και 2-3 χρόνια χωρίς να έχουν ενημερωθεί. «Και ξαφνικά ακούσαμε τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών» δήλωσαν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Απορρίπτει τη συμφωνία ο ΙΣΚΕ
Την έντονη αντίδρασή του με την προωθούμενη συμφωνία εκφράζει και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας απορρίπτεται ως απαράδεκτο. “Είναι σχέδιο απαξίωσης του ιερού κλήρου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα. Πρόκειται περί απλής αναδιατύπωσης με περισσότερες και ανούσιες θεσμολάγνες φράσεις του αρχικού σχεδίου που είχε απορριφθεί προ μηνών από τον Ι.Σ.Κ.Ε. με το από 4-1-2019 εμπεριστατωμένο, ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο υπόμνημα που είχε στείλει ο Ι.Σ.Κ.Ε. προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος Ιερώνυμο”, τονίζει και καταλήγει “Ο Ι.Σ.Κ.Ε. βεβαίως εμμένει στις σταθερές αρχικές του θέσεις και ως προς το μισθολογικό καθεστώς τού ιερού κλήρου και ως προς τα άλλα θέματα που περιλαμβάνονται στο απαράδεκτο και γι’ αυτό απορριπτέο σχέδιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ο Ι.Σ.Κ.Ε. δεσμεύεται να δώσει περαιτέρω προφορικές και γραπτές εξηγήσεις επί του απαράδεκτου και απορριπτέου σχεδίου της κυβέρνησης, όταν και όπου κληθεί, μαζί με τον Νομικό του Σύμβουλο Αλέξη Μητρόπουλο και τους εξειδικευμένους συνεργάτες του, τόσο για το μισθολογικό του ιερού κλήρου όσο και για το μείζον και εθνικό ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Επί ποδός βρίσκονται οι Κληρικοί της Κρήτης.
Η Ένωση Κληρικών Κρήτης μάλιστα, με τη Βοήθεια του νομικού της Αρχιεπισκοπής από σήμερα επιχειρεί να μεταφράσει τα όσα γραπτά αναφέρονται κι επισημαίνει ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Απογοητευμένος και πικραμένος για την αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος που βάλουν κατά της θρησκείας και του ανθρώπου, παράλληλα με το μισθολογικό των ιερέων ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης, πρόεδρος της Ένωσης Κληρικών Κρήτης, μιλώντας στον 98.4 μετά και τη συνάντηση των Ιεραρχών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, της Κρήτης και του Συνδέσμου κληρικών Ελλάδος με τον Υπουργό παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Ο Ιερέας αναφέρει πως το θέμα της ουδετερότητας τον καίει και για το μισθολογικό πως δεν έχει αλλάξει κάτι από τον αρχικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης που απλά αναδιπλώθηκε και τον παρουσιάζει διαφορετικά.
Επί της ουσίας αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το καθεστώς μονιμότητας δεν αλλάζει, οι Κληρικοί παραμένουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ωστόσο διαγράφονται από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για 10.000 νέες προσλήψεις -όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Παράλληλα,ιδρύεται το Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας.