Ψηλά το “θερμόμετρο” στο Αιγαίο – Παραταγμένος ο Ελληνικός Στόλος παρακολουθεί στενά το Ορούτς Ρέις
Δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το Ορούτς Ρέις, και έχει απλώσει καλώδια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας. Το “θερμόμετρο” στο Αιγαίο βρίσκεται ψηλά καθώς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται παραταγμένο, παρακολουθώντας στενά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δύναται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) που έχει κοντά του. Στο μεταξύ, να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, κάλεσε την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας. Σε διαρκή επαφή με την Αθήνα και την Άγκυρα, αλλά και με άλλες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς, βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η γερμανική κυβέρνηση ως προεδρεύουσα της ΕΕ για να αποσοβήσει την ελληνοτουρκική κρίση σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle.
Ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό
Ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό και θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών και καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας. Περαιτέρω επισημαίνει πως έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.
Ειδικότερα, σημειώνει πως βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Αντίθετα, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές και προσθέτει: Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.
Δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Ορούτς Ρέις
Δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το Ορούτς Ρέις, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Αρκετές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του. Οι ελληνικές φρεγάτες, του εκπέμπουν σταθερά το μήνυμα που λέει ότι βρίσκεται παρανόμως σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και το καλούν να αποχωρήσει. Μάλιστα, το τουρκικό σκάφος, άνοιξε τον πομπό του για να δείξει ότι είναι μέσα στα χωρικά ύδατα.
Πολύ κοντά στο Ορούτς Ρέις βρίσκονται τουρκικές φρεγάτες και άλλα σκάφη σε διάταξη νοτίως της Ρόδου μέχρι και νοτίως της Κρήτης.
Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, σήμερα 10 Αυγούστου ένας σχηματισμός από 2 F-16 και 11 μεμονωμένα αεροσκάφη (3 CN-235 και 8 ελικόπτερα) πραγματοποίησαν 14 παραβάσεις και 16 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα ελικόπτερα ενδεχομένως προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια.
Κανένα από τα τουρκικά αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο, δεν σημειώθηκαν εμπλοκές και σε όλες τις περιπτώσεις το ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο αυτής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.
Είχε προηγηθεί σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς ενημέρωσή του επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ – Στενά παρακολουθεί η ΕΕ την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο
Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ: Εξετάστηκαν τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα
Την Δευτέρα έλαβε χώρα η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».
Το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το απόγευμα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σε κατάσταση ετοιμότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις
Στο μεταξύ, έλαβε χώρα και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Νωρίτερα η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS, για περίπου την ίδια περιοχή που περιγραφόταν σε προηγούμενη ΝΑVΤΕΧ, την οποία είχε εκδώσει προ 20ημέρου, για το ίδιο πλοίο, το οποίο, ωστόσο, τότε δεν έπλευσε προς τη συγκεκριμένη περιοχή.
Σήμερα, όπως έγινε γνωστό, το ORUC REIS απέπλευσε συνοδευόμενο από βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού Στόλου που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Με αντι-NAVTEX απάντησε η Ελλάδα
Με την έκδοση αντι-NAVTEX, από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απάντησε η Ελλάδα, στην τουρκική ΝAVTEX που εκδόθηκε λίγο μετά τις 7:00 από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας της Αττάλειας για έρευνες σε περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου.
Τονίζεται ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει NAVTEXγια τη συγκεκριμένη περιοχή και σημειώνεται ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Mάλιστα, καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.
H ελληνική NAVTEX:
ZCZC HA28
100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN
Αξίζει να σημειωθεί πως ολοκληρώθηκε, η συνεδρίαση -υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- στο Μέγαρο Μαξίμου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».
Το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το απόγευμα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την νέα παράνομη τουρκική Navtex (10.08.2020)
Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.
Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.
Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.
Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Γ. Γεραπετρίτης: Πανέτοιμοι για την οποιαδήποτε αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας
Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει την αντίδραση της Άγκυρας πριν την υπογραφή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, διαβεβαιώνοντας για την πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας. Στο άλλο, μεγάλο, θέμα της επικαιρότητας, τις πλημμύρες στην Εύβοια, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι ούτε το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών δεν έδωσε πρόβλεψη για τέτοιας έντασης φαινόμενα, προαναγγέλλοντας την ανακοίνωση, από τον πρωθυπουργό, δέσμης μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων.
Ξεκινώντας από τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, «όταν αποφασίσαμε για πρώτη φορά να ασκήσουμε μια αποφασιστική διπλωματία στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και με την Ιταλία και, πρωτίστως, με την Αίγυπτο, σταθμίσαμε, μετρήσαμε ποια θα ήταν η αντίδραση της Τουρκίας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και «είναι προφανές ότι αυτό θα τους ενοχλούσε, δεδομένου ότι η ενέργεια αυτή πρακτικά εξουδετέρωνε το μόνο έρεισμα το οποίο είχε η τουρκική διπλωματία, που ήταν το ανυπόστατο και παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Υπό αυτές τις συνθήκες εμείς ήμασταν πανέτοιμοι για την οποιαδήποτε αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας, είναι κάτι το οποίο εμείς το παρακολουθούμε από πολύ κοντά. Είναι προφανές ότι μολονότι το τουρκικό ερευνητικό μπορεί να βγήκε από το σύστημα εκπομπής, παρακολουθείται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Εμείς βρισκόμαστε σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, πρόσθεσε, «η πλειοψηφία του στόλου είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή να βγει οπουδήποτε απαιτηθεί, τα πλοία μας τα οποία περιπλέουν σε κρίσιμες περιοχές, βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους από μέρες. Εάν απαιτηθεί, θα υπάρχει και μεγαλύτερη ανάπτυξη του στόλου. Εμείς δεν επιδιώκουμε οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή, από την άλλη πλευρά η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη».
Παράλληλα ο Γ. Γεραπετρίτης ανέπτυξε την κυβερνητική θέση ότι «η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διπλωματικά υποδεέστερη θέση», στέλνοντας συγχρόνως καθαρό μήνυμα στην άλλη πλευρά: «Στο μέτρο που πλέον είναι καθορισμένες οι ζώνες τις οποίες η ελληνική Πολιτεία έχει να προστατεύσει κυριαρχικά, δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε πρόκληση εντός των ζωνών αυτών. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι διεθνείς κανόνες, οι οποίοι διέπουν την έρευνα», είπε και μετέφερε την αίσθηση της ελληνικής πλευράς, ότι «θα υπάρξει ένας περίπλους του ‘Ορούτς Ρέις’ και των συνοδών πλοίων, εμείς θα παρακολουθούμε, θα είμαστε εκεί, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».
Στρατηγική αποφασιστικότητας, σύνεσης, σοβαρότητας
«Η παρούσα διακυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα πλήρες πρωτόκολλο», επανέλαβε δε, και σε ό,τι αφορά την ελληνική αντίδραση «είτε πρόκειται για την ανάπτυξη των ερευνητικών καλωδίων είτε πρόκειται για έναν απλό περίπλου σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έχουμε ένα πλήρες πρωτόκολλο. Η στρατηγική μας θα είναι εξαιρετικά αποφασιστική, με σοβαρότητα, με σύνεση αλλά με πολύ υψηλή αποφασιστικότητα».
Στο θέμα του διαλόγου με την ‘Αγκυρα, ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «η ελληνική Πολιτεία είναι απολύτως έτοιμη για να υπάρξει ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος στη βάση πολύ συγκεκριμένων θεμάτων, δηλαδή τις θαλάσσιες ζώνες και μόνον. Βεβαίως αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να συζητάς ενόσω βρίσκεσαι υπό πίεση, θα πρέπει να υπάρχει εκεχειρία για να μπορέσεις να συζητήσεις. Επιμένουμε ότι ο διάλογος είναι η μόνη λύση», ανέφερε εξάλλου και κατέθεσε την αίσθησή του ότι «η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι οι διαφορές δεν επιλύονται με λεονταρισμούς».
Ενώ σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, έκανε λόγο για «πάρα πολύ πρόχειρη», «μόνο για εφήμερα οφέλη» κριτική. Και τούτο γιατί, όπως εξήγησε, «βρισκόμαστε στο απόγειο της διπλωματικής μας ισχύος, έχουμε ερείσματα που δεν είχαμε ποτέ ως χώρα, δεν είναι τυχαίο ότι μπορούμε και κινητοποιούμε μηχανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε εκείνους που κάνουν πρόχειρη κριτική στη συμφωνία μας με την Αίγυπτο, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η συγκυρία ήταν πάρα πολύ κρίσιμη, όχι μόνο εκ του γεγονότος ότι θα έπρεπε με κάθε τρόπο να ακυρωθεί το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και να έχουμε ένα βασικό νομικό έρεισμα, αλλά και γιατί καταφέραμε να μην αναρτηθεί το μνημόνιο αυτό στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».
Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας γνωστοποίησε τα επόμενα βήματα της χώρας μας: «Το ελληνικό Κοινοβούλιο την πρώτη εβδομάδα της επαναλειτουργίας του, δηλαδή από τις 24 Αυγούστου, θα επικυρώσει τις συμφωνίες με Ιταλία και με Αίγυπτο, έτσι ώστε χωρίς καμία καθυστέρηση να δηλωθούν οι συμφωνίες αυτές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και να αναρτηθούν στους ναυτικούς χάρτες. Ενεργούμε στη βάση μιας κεντρικής στρατηγικής, ενός επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο έχει στη φαρέτρα του ακόμη και την οριοθέτηση με την Κύπρο, ακόμη και την οριοθέτηση με την Τουρκία», σημείωσε με νόημα κλείνοντας τη σχετική τοποθέτηση.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ ΜΠΕ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.