04/09/2024 05/09/2024 Η συστηματική βία κατά των Χριστιανών δεν καταγράφεται μόνο στην Αφρική και στην Ασία, αλλά και στην Ευρώπη, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου για τη Μισαλλοδοξία και τις Διακρίσεις κατά των Χριστιανών στην Ευρώπη (OIDAC Europe), μιας Αυστριακής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που καταγράφει την κατάσταση αναφορικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες στη Γηραιά Ήπειρο....
04 Σεπτεμβρίου, 2024 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 05/09/2024 - 0:05

Ανησυχητική αύξηση της βίας κατά των Χριστιανών στην Ευρώπη – Τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 44%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση

Διαδώστε:
Ανησυχητική αύξηση της βίας κατά των Χριστιανών στην Ευρώπη – Τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 44%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση

Η συστηματική βία κατά των Χριστιανών δεν καταγράφεται μόνο στην Αφρική και στην Ασία, αλλά και στην Ευρώπη, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου για τη Μισαλλοδοξία και τις Διακρίσεις κατά των Χριστιανών στην Ευρώπη (OIDAC Europe), μιας Αυστριακής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που καταγράφει την κατάσταση αναφορικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες στη Γηραιά Ήπειρο.

  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

Η έκθεση παρουσιάζει στοιχεία με περίοδο καταγραφής από τον Σεπτέμβριο 2022 έως τον Αύγουστο 2023 σημειώνοντας μια ανησυχητική τάση στην Ευρώπη, καθώς διαπιστώνει μια αύξηση 44% στα περιστατικά εγκλημάτων μίσους κατά των Χριστιανών στην Ευρώπη,

«Στη Δύση, τείνουμε να θεωρούμε τη βία κατά των θρησκευόμενων πιστών ως πρωτίστως πρόβλημα των χωρών της Αφρικής και της Ασίας. Αν και είναι σημαντικό να τονίζουμε αυτά τα δραματικά παραδείγματα διώξεων, πρέπει επίσης να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη», επισημαίνει η Άνια Χόφμαν, Εκτελεστική Διευθύντρια του OIDAC Europe.

Επίσης η Οργάνωση διαπίστωσε ότι αν και οι περισσότερες επιθέσεις στοχεύουν εκκλησίες και κοιμητήρια, σημειώνεται επίσης αύξηση των επιθέσεων εναντίον μεμονωμένων Χριστιανών σε όλη την Ευρώπη.

Για παράδειγμα, το Γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε σχεδόν 1.000 εγκλήματα μίσους κατά των Χριστιανών το 2023. Από αυτά, τα 84 ήταν προσωπικές επιθέσεις κατά Xριστιανών.

Σύμφωνα με την έκθεση, εκείνοι που είναι πιο πιθανό να υποστούν βία είναι οι Χριστιανοί που μεταστράφηκαν από το Ισλάμ.

Η OIDAC Europe αναφέρει ότι φέτος έχουν ήδη καταγραφεί περιπτώσεις σωματικής βίας, απειλών και απόπειρας δολοφονίας κατά Χριστιανών στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Πολωνία και στη Σερβία.

Μερικές φορές, ολόκληρες κοινότητες πέφτουν θύματα αντιθρησκευτικής βίας. Για παράδειγμα τον Ιούνιο, μια Χριστιανική εκκλησία Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας στη Ντιζόν δέχθηκε επίθεση με δακρυγόνα κατά τη διάρκεια μιας εκκλησιαστικής ακολουθίας. Αυτό προκάλεσε πανικό και εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν στο περιστατικό, σύμφωνα με την OIDAC Europe.

Σύμφωνα με την Εκτελεστική Διευθύντρια του OIDAC Europe Άνια Χόφμαν, οι Χριστιανοί με μουσουλμανικό παρελθόν είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να γίνουν στόχος βίαιων ενεργειών.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του OIDAC Europe Άνια Χόφμαν

Τον Απρίλιο, ένα Ιταλικό δικαστήριο έκρινε ένοχους ανθρώπους που ξυλοκόπησαν έναν Τυνήσιο που είχε μεταστραφεί στον Χριστιανισμό από το Ισλάμ.

Η Χόφμαν τονίζει ότι το δικαίωμα μεταστροφής σε άλλη θρησκεία είναι «ουσιώδες στοιχείο της θρησκευτικής ελευθερίας». Επομένως, προσθέτει, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν αυτούς τους Χριστιανούς, «που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο βίας».

(Διαβάστε την έκθεση στα Αγγλικά πατώντας ΕΔΩ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων