Επικαιρότητα
19 Απριλίου, 2021

Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ώρα μηδέν

Διαδώστε:

Η ώρα μηδέν έφτασε για τις τελικές αποφάσεις από την πλευρά της Εκκλησίας αναφορικά με το μέλλον των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα κληθεί να αποφασίσει για την αποδοχή ή μη του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που σταδιακά προβλέπει την κατάργησή τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ope.gr, το οποίο αποκλειστικά έφερε στο φως της δημοσιότητας το θέμα, τα μέλη της Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος που είναι υπεύθυνα για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση ενοχλήθηκαν έντονα από τη σχετική εισήγηση του σχεδίου νόμου. Ο λόγος; Το γεγονός πως πρόσφατα είχαν αναθέσει στο Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών την εκπόνηση ενός λεπτομερέστατου κανονισμού λειτουργίας για τις Ακαδημίες, έργο το οποίο χρειάστηκαν δύο μήνες για να ολοκληρωθεί. Έτσι, αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση αυτή εκφράζοντας την αντίδρασή τους.

Επίσης, το γεγονός πως στο σχέδιο νόμου φέρει στον τίτλο του μόνο την αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ιερατικής Μαθητείας (ΚΙΜ) που μετατρέπονται σε Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ), και όχι τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, δημιούργησε αντιδράσεις. Μάλιστα, η πρόταση για τις Ακαδημίες γίνεται εμβόλιμα στα τέσσερα τελευταία άρθρα το σχεδίου νόμου, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Από τη πλευρά της η Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης της Εκκλησίας της Ελλάδος θεωρεί πως τα συγκεκριμένα άρθρα για τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες θα πρέπει να απαλειφθούν αφενός μεν ως άδικα, αφετέρου δε, ως μη συνδεόμενα με τον τίτλο του σχεδίου νόμου.

Απέναντι στο σχέδιο νόμου βρίσκονται και αρκετοί Ιεράρχες οι οποίοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θεωρούν την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση βασικό βραχίονα για την κατάρτιση και την εκπαίδευση των στελεχών της Εκκλησίας.

Αντιδρούν φοιτητές και απόφοιτοι

Έντονες είναι οι αντιδράσεις όμως και από τη πλευρά των φοιτητών οι οποίο θεωρούν το συγκεκριμένο σχέδιο ως τιμωρητικό από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ο Εκπρόσωπος των Αποφοίτων της ΑΕΑ Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Σιδέρης, μιλώντας στο ope.gr.

Ο κ. Σιδέρης αναφέρθηκε στο υπάρχον καθεστώς που επικρατεί στις Ανώτατες Ακαδημίες, την επαγγελματική κατάσταση των αποφοίτων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα, το σχέδιο νόμου το οποίο το χαρακτήρισε τιμωρητικό από τη πλευρά του υπουργείου, ενώ έκανε έκκληση προς την Ιεραρχία να παρέμβει και να στηρίξει τις Ανώτατες Ακαδημίες. Τέλος, ανέφερε πως φοιτητές και απόφοιτοι είναι συσπειρωμένοι και θα πράξουν το καλύτερο δυνατό για τη δικαίωσή τους.

Οι Εκκλησιαστικές Ακαδημίες σήμερα

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Νόμου 3432/2006, οι τέσσερις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βελλάς Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης καταρτίζουν στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, παρέχουν εκπαίδευση και χορηγούν πτυχία ισότιμα με εκείνα των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ η εισαγωγή φοιτητών και φοιτητριών γίνεται μέσω πανελληνίων εξετάσεων.

Στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης λειτουργούν δύο Προγράμματα Σπουδών διάρκειας 8 εξαμήνων: Το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών και το Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων. Μάλιστα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που αναφέραμε το Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων θα υπαχθεί σε κάποιο από τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων όπως και οι αντίστοιχη της Κρήτης περιλαμβάνουν και αυτές δύο Προγράμματα Σπουδών: α) Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών (με οκτώ εξάμηνα σπουδών), και β) Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής (με οκτώ εξάμηνα σπουδών).

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Διαδώστε: