Επικαιρότητα
27 Ιουνίου, 2021

Αντιδρά η τοπική κοινωνία για το Σχέδιο Νόμου και το Υπόμνημα

Διαδώστε:

Γραφείο Ρεπορτάζ ope.gr

Το υπόμνημα της Ιεράς Συνόδου που κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, και δημοσίευσε πρώτο το ope.gr, σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθείται από το Υπουργείο και αφορά μεταξύ άλλων την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, προβλέπει την λειτουργία της τρίτης Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ) στην Θεσσαλονίκη αντί στα Ιωάννινα όπως προοριζόταν. Η αλλαγή της πόλης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής Κοινωνίας για την εισήγηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ τονίζει για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και τη Βελλά “Κάθε προσπάθεια κατάργησής της αποτελεί προσβολή στην προσφορά των Ηπειρωτών και των Εθνικών Ευεργετών. Κάθε προσπάθεια κατάργησής της συνιστά απαξίωση της προσφοράς των Βελλαϊτών στην Εκκλησία, στην κοινωνία, στην παιδεία και στο δημόσιο βίο”. 

Επιπλέον ο Δήμαρχος υπογραμμίζει ότι κανένας Ηπειρώτης δε θα αποδεχτεί την μονομερή κατάργηση της  Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και σημειώνει ότι “Αν διατηρηθούν και αναβαθμιστούν οι υπόλοιπες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, πρώτη που πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της είναι αυτή στη Βελλά”

Διαβάστε τι αναφέρει στη δήλωσή του:

«Προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη σε όλους τους Ηπειρώτες η εισήγηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών στην Θεσσαλονίκη αντί στη Βελλά όπως προβλέπεται στο άρθρο του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου.

Η Βελλά αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της χώρας που ξεκίνησε την λειτουργία του όταν ακόμη ο τόπος μας ήταν υπόδουλος.

Φέρει τη σφραγίδα κορυφαίων προσωπικοτήτων και η διατήρησή της είναι καθήκον της πολιτείας και της εκκλησίας.

Κάθε προσπάθεια κατάργησής της αποτελεί προσβολή στην προσφορά των Ηπειρωτών και των Εθνικών Ευεργετών.

Κάθε προσπάθεια κατάργησή της συνιστά απαξίωση της προσφοράς των Βελλαϊτών στην εκκλησία, στην κοινωνία, στην παιδεία και στο δημόσιο βίο.

Θεωρούμε απαραίτητη τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Βελλά και εκτιμώ ότι κανένας Ηπειρώτης, σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρίσκεται, δεν θα αποδεχθεί την μονομερή κατάργηση της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Αν διατηρηθούν και αναβαθμιστούν οι υπόλοιπες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, πρώτη που πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της είναι αυτή στη Βελλά.

Η ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών είναι απαραίτητη. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στην ιστορία και την προσφορά των Ηπειρωτών».

Επιπλέον σύμφωνα με τοπικά μέσα των Ιωαννίνων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος αναμένεται να παραχωρήσει αύριο συνέντευξη τύπου όπου θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. 

Δήλωση Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου για την Ακαδημία Βελλά – «Αναγνωρίζουμε τη συμβολή της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά»

Την μεγάλη προσφορά και συμβολή της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά-Ιωαννίνων αναγνώρισε με δηλώσεις του το Σάββατο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος απαντώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με το νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και για το μέλλον της ιστορικής Σχολής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η προσφορά της Σχολής στα Εκκλησιαστικά γράμματα είναι μεγάλη ενώ τόνισε ότι θα στηρίξει τη λειτουργία και τη συνέχιση του οράματός της.

«Αναγνωρίζουμε την μεγάλη προσφορά και συμβολή της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά – Ιωαννίνων στο Γένος και στα εκκλησιαστικά γράμματα, καθόλη την μεγάλη πορεία της. Και τώρα στηρίζω την λειτουργία της και την συνέχιση του οράματός της για περαιτέρω καλλιέργεια των παιδιών της Ηπείρου και της Ελλάδας στα εκκλησιαστικά γράμματα. Πιστεύω πως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα βρει τον τρόπο να συνεχίσει απρόσκοπτα την μεγάλη προσφορά της στην Εκκλησία και την Πατρίδα μας. Εξ όσων γνωρίζω άλλωστε η Εκκλησιαστική Σχολή Ιωαννίνων θα φιλοξενεί ένα από τα νέα ΣΜΥΚ που ιδρύονται από το Υπουργείο» ήταν η σχετική δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Δείτε το Υπόμνημα της Ιεράς Συνόδου στο Υπουργείο Παιδείας και τι προβλέπει

Το Υπόμνημα της Ιεράς Συνόδου δημοσίευσε το πρωί του Σαββάτου το Πρακτορείο Ορθοδοξία (ope.gr), όπως αυτό παραδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως από τους Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό και Ιλίου κ. Αθηναγόρα, ως αντιπρόσωποι της ΔΙΣ, και αφορά τις τροποποιήσεις που ζητά η Εκκλησία της Ελλάδος για το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.

Οι 14 τροποποιήσεις που ζητά η Ιερά Σύνοδος

Συγκεκριμένα στην Επιστολή, την οποία υπογράφει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, παρατίθενται οι δεκατέσσερις θέσεις που ζητά η Εκκλησία της Ελλάδος να τροποποιηθούν στο νομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών ζητά να μην καταργηθεί το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, να κατοχυρωθούν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων των Προγραμμάτων Σπουδών «Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων» και «Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής», να τεθεί ο τίτλος ΠΡΟΤΥΠΑ σε όλα τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια – Λύκεια, να εξαιρεθεί αυτό της Ξάνθης από τον περιορισμό του ελάχιστου αριθμού μαθητών για εθνικούς λόγους, ενώ τέλος προτείνει η τρίτη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη και όχι στα Ιωάννινα.

Αναλυτικότερα:    

1) Θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει σε πλήρη λειτουργία το συγχωνευόμενο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης καθώς η μέχρι τώρα λειτουργία του έχει αποδείξει την προσφορά του, εξυπηρετείται η ορθή χωροθέτηση των Ακαδημιών, επιβάλλεται όμως και για προφανής εθνικούς λόγους. Τυχόν κατάργηση ή συγχώνευση του Προγράμματος αυτού κανένα λόγο δεν συνιστά, κατά τη γνώμη της Ιεράς Συνόδου, αναβάθμιση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

2) Να κατοχυρωθούν πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των αποφοίτων των Προγραμμάτων «Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων» και «Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής», των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών από την έναρξη λειτουργίας τους μέχρι σήμερα.

3) Να διασφαλισθούν πλήρως τα δικαιώματα των μελών του διδακτικού προσωπικού και των υπολοίπων εργαζομένων, τόσο σε Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία που τυχόν συγχωνευθεί με άλλη, όσο και στα δευτερεύοντα Προγράμματα Σπουδών εφόσον αυτά καταργηθούν.

4) Εφόσον οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες παραμείνουν μόνο με ένα Πρόγραμμα Σπουδών, η Ελληνική Πολιτεία να παράσχει εγγυήσεις να παράσχει εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε κατάργηση τους, λόγω συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας (Μπολόνια 1999).

5) Να τεθεί ο τίτλος «ΠΡΟΤΥΠΑ» στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια – Λύκεια, ως δηλωτικός της ουσιαστικής αναβαθμίσεως τους.

6) Να εξαιρεθεί το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης στην πρόβλεψη του του άρθρου 4 παρ. 4 περί εξαιρέσεως από τον ελάχιστο αριθμό φοιτώντων μαθητών, για λόγους πρώτιστα εθνικούς, όσο και ποιμαντικούς.

7) Στην περίπτωση 5.στ) του άρθρου 8, όπως και στην περίπτωση 5.ε) του άρθρου 18, προτείνεται, αντί του όρου «εγκόλπωση», ο όρος αποδοχή.

8) Στην παρ.1 του άρθρου 19, να απαλειφθεί το β’ εδάφιο που προβλέπει δυνατότητα για την κάλυψη αναγκών των Προτύπων Εκκλησιαστικών Σχολείων από τις επιχώριες Ιερέας Μητροπόλεις. Οι διοικητικές και λειτουργικές και λοιπές ανάγκες των Ε.Σ. να καλύπτονται σύμφωνα με τα ισχύοντα και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες της της Δημόσιας Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

9) Στο άρθρο 30, επειδή η παράγραφος 3 δεν είναι δυνατόν να παραγραφεί, να επαναδιατυπωθεί, ώστε να μην φαίνεται αντίφαση ως προς τα προηγούμενα, αλλά και συγχρόνως να μην δημιουργούνται νομικά ζητήματα.

10) Στην παρ. 3 του άρθρου 33 προτείνεται η κάλυψη των εξόδων μετακινήσεως, διαμονής και σιτίσεως των εκπαιδευομένων και διδασκόντων να γίνεται από την Ιερά Μητρόπολη στην οποία θα εκπαιδεύονται πρακτικά οι Ιεροσπουδαστές (ιερατική μαθητεία) τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ώστε να μην επιβαρυνθούν μόνο συγκεκριμένες Ιερές Μητροπόλεις και να διαμοιρασθούν τα έξοδα.

11) Στο άρθρο 37, παρ. 1, ως δεύτερο εξεταζόμενο μάθημα των γραπτών εξετάσεων να ορισθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, αντί της «Θεολογίας» όπως αναφέρεται τώρα.

12) Στο άρθρο 45, ένα μέλος της Τριμελούς Εφορείας Λειτουργίας των Σ.Μ.Υ.Κ. να ορίζεται από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

13) Στο άρθρο 48, παρ. 1, να αναφέρεται ρητά ότι οι ανάγκες σιτίσεως και διαμονής των Ιεροσπουδαστών των Σ.Μ.Υ.Κ. βαρύνουν τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, πλην της Σ.Μ.Υ.Κ. της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.

14) Ως προς τον τόπο λειτουργία της τρίτης Σ.Μ.Υ.Κ. (πλην της Ριζαρείου και της Κρήτης), η οποία στο Σχέδιο Νόμου έχει προορισθεί να λειτουργήσει στα Ιωάννινα, η Ιερά Σύνοδος προτείνει την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία ευρίσκεται στο κέντρο της Βορείου Ελλάδος και θα εξυπηρετήσει όλες τις Ιερές Μητροπόλεις Αυτής.

 

Δείτε αναλυτικά – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Η Επιστολή της Ιεράς Συνόδου προς την Υπουργό Παιδείας με τις 14 τροποποιήσεις που ζητά για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση

 

Διαδώστε: