08/05/2020 08/05/2020 Αντιδράσεις προκλήθηκαν στην Κοζάνη μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να μεταφέρει τον ανδριάντα του μακαριστού μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ σε εκτός αστικού ιστού θέση. Ο ανδριάντας βρισκόταν από το 1993 στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης και απομακρύνθηκε το 2011 για τις ανάγκες ανάπλασης και για εννέα χρόνια παρέμενε σε αποθήκη, ωστόσο πλέον θα...
08 Μαΐου, 2020 - 13:59

Αντιπαράθεση για τον ανδριάντα του μακαριστού Κοζάνης Ιωακείμ

Διαδώστε:
Αντιπαράθεση για τον ανδριάντα του μακαριστού Κοζάνης Ιωακείμ

Αντιδράσεις προκλήθηκαν στην Κοζάνη μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να μεταφέρει τον ανδριάντα του μακαριστού μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ σε εκτός αστικού ιστού θέση.

Ο ανδριάντας βρισκόταν από το 1993 στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης και απομακρύνθηκε το 2011 για τις ανάγκες ανάπλασης και για εννέα χρόνια παρέμενε σε αποθήκη, ωστόσο πλέον θα μεταφερθεί τη θέση «Νταμάρια».
Ο σύλλογος Μικρασιατών Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι ο μητροπολίτης Ιωακείμ καταγόταν από την Μικρά Ασία, αφήνει αιχμές για τη συγκεκριμένη απόφαση λέγοντας σε ανακοίνωση πως ο εν λόγω αρχιερέας «τίμησε τη μητρόπολη Κοζάνης με την αντιστασιακή του δράση ενώ και η αγάπη των Κοζανιτών προς το πρόσωπό του εκδηλωνόταν έντονη. Το ίδιο το όνομα της Κοζάνης τιμάται μέσα από το πρόσωπο του μητροπολίτη Ιωακείμ. Θυμίζουμε ότι τον αύγουστο του 1936 οδηγήθηκε σε εξορία από τον Μεταξά στον Άθωνα, διότι απέστειλε οξύτατη επιστολή στον βασιλιά και την κυβέρνηση, με θέμα την παραμέληση της περιοχής της δυτικής Μακεδονίας. Είναι όνειδος να επαναληφθεί μια δεύτερη εξορία του μητροπολίτη Ιωακείμ».


Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ομάδες πολιτών ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης να τοποθετήσει τον ανδριάντα στην πλατεία Συντάγματος της πόλης σύμφωνα με την πρόταση της δημοτικής ενότητας Κοζάνης και να μην εξοβελιστεί σε περιοχή εκτός αστικού ιστού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη στα τέλη του περασμένου μήνα, ψηφίστηκε στην τακτική και καθόλα νόμιμη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, η τοποθέτηση του ανδριάντα του Μητροπολίτη Ιωακείμ στην περιοχή της Παναγίας (Μαντέμια), στον ίδιο χώρο όπου τον Σεπτέμβρη του 1944, 43 πατριώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές.
“Ο εμβληματικός ανδριάντας του Μητροπολίτη Ιωακείμ, πριν την ολοκλήρωση του 1ου χρόνου της νέας δημοτικής περιόδου, ανασύρεται από τις αποθήκες που είχε αφεθεί τα προηγούμενα χρόνια και επανατοποθετείται, όπως οι προτομές του Λασσάνη και του Σακελάριου” τονίζεται στην ανακοίνωση του Δήμου


Οι δημοτικοί σύμβουλοι που στήριξαν την πρόταση του δημάρχου, ομοφώνησαν στην επανατοποθέτηση, με όρους που τιμούν τη συλλογική ιστορική μνήμη, αναδεικνύουν την έννοια της αντίστασης σε μία περιοχή που είναι ήδη συνώνυμη με τη θυσία και που το επόμενο διάστημα προβλέπεται να αναβαθμιστεί με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς, τοπόσημο της Εθνικής Αντίστασης και των αγωνιστών της στην περιοχή μας.
Παραμένει ανοιχτό, μάλιστα, το ενδεχόμενο περαιτέρω απόδοσης τιμής στον Ιωακείμ (π.χ. ονοματοδοσία).
Για τη διοίκηση του δήμου, η ανάδειξη και γνωστοποίηση και άλλων προτάσεων που δημοσιοποιήθηκαν, έστω και όψιμα, έστω και από πλευρές που στο παρελθόν έκαναν κριτική στην αισθητική του ανδριάντα, αποτελούν ένδειξη δημοκρατίας και είναι σεβαστές σαν διαφορετικές απόψεις. Για τον λόγο αυτόν, όλες οι προτάσεις θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν η προσέλευση στο Κοβεντάρειο θα επιτρέπεται για όλους, κυρίως τους πολίτες.
Αναφορικά με την επιλογή της τοποθεσίας τονίζεται:
“Ναι, απόφαση Δ.Σ. ήταν η τοποθέτηση του ανδριάντα στην πλατεία Νίκης την περίοδο 91-94, αλλά αυτό έγινε σε έναν δήμο που οριοθετούνταν στενά από τα όρια της πόλης και μόνο. Σήμερα, στον διευρυμένο δήμο της Κοζάνης και των 52 κοινοτήτων, η τοποθέτηση σε μία απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων έξω από αυτήν, δίπλα σε μία από τις μεγαλύτερες και αναπτυσσόμενες κοινότητες και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή που αναπτύσσεται το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η επιλογή μας έρχεται να καταρρίψει τον συγκεντρωτισμό και τους χαρακτηρισμούς για υποτιμητικές ενέργειες.
Αποδεικνύει πως έννοιες, όπως η συλλογική μνήμη, έχουν εύρος μεγαλύτερο από τα όρια μίας πόλης και αναδεικνύει στην πράξη την ενιαία συνείδηση, στην οποία εμείς πιστεύουμε για το σύνολο του δήμου, αλλά και την ευρύτερη περιοχή”.
Όσο για την «εξορία» του Ιωακείμ, που μας προσάπτουν, λέμε πως η μόνη «εξορία» στην οποία «εξαναγκάσαμε» τον Μητροπολίτη είναι αυτή που τον μεταφέρει από τα μπάζα και τα αζήτητα στο νέο του «σπίτι».
Πηγή: voria.gr/governet.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων