Αντώνης Γεωργιάδης: Ο Θεολόγος αγωνιστής της ΕΟΚΑ 1955- 1959 – Αποκαλυπτήρια προτομής ενός εκφραστεί της αδούλωτης γενιάς
Παρουσία του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου και του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλη Γιωργάλλα, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Αντώνη Γεωργιάδη, έναν αγωνιστή ο οποίος είχε σπουδάσει θεολογία στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, έναν αγωνιστή ο οποίος ήταν εμποτισμένος με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη.
Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο ηρωοτόκο Μηλικούρι, την κοινότητα που εξέθρεψε γενναίους αγωνιστές και γενέτειρα του στενού συνεργάτη του Αρχηγού Διγενή Αντώνη Γεωργιάδη.
Εκφραστής της αδούλωτης γενιάς
Στην ομιλία του ο κ. Γιωργάλλας χαρακτήρισε τον αγωνιστή Αντώνη Γεωργιάδη ως ένα ξεχωριστό Έλληνα, έναν ενεργό πατριώτη, εκφραστή των ιδανικών, των αξιών και των αθάνατων ιδεών του Ελληνισμού. “Αγνός και ειλικρινής εκφραστής του μαχητικού πνεύματος της αδούλωτης γενιάς του 55 – 59”, είπε χαρακτηριστικά.
“Η προτομή του θα συμβολίζει την αιώνια εκτίμηση του Κυπριακού Ελληνισμού στο πρόσωπό του και θα αποτελεί ταυτόχρονα παντοτινό μάρτυρα των ηρωικών πράξεών του, κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955 – 1959”, τόνισε σε άλλο της ομιλίας του ο Υπουργός Άμυνας.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.
Ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας
Δεν επιδίωξε να δρέψει δάφνες δόξας
Ο Αντώνης Γεωργιάδης, παρά την ενεργό συμμετοχή του στον λαμπρό αγώνα της γενιάς του, δεν επιδίωξε να δρέψει δάφνες δόξας. Δεν διεκδίκησε τα εύσημα για την προσφορά του στην πατρίδα. Δεν εκμεταλλεύθηκε τη θέση που κατείχε στον αγώνα για ίδιον όφελος.
Ο Πρόεδρος Μακάριος τον τίμησε διορίζοντάς τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων της προσωρινής Κυβέρνησης κατά τη μεταβατική περίοδο. Όταν ο Αντώνης Γεωργιάδης διαφώνησε σε ζητήματα διακυβέρνησης, αποχώρησε οικειοθελώς, και με περισσή ταπεινότητα, λίγους μήνες μετά τον διορισμό του.
Μετέβη στη Γερμανία και ολοκλήρωσε τις σπουδές του και ακολούθως απέφυγε ηθελημένα να αναμιχθεί στην πολιτική ζωή του τόπου. Για το υπόλοιπο της ζωής του, μέχρι την τελευταία στιγμή πορεύθηκε με ήθος, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και καρτερικότητα.
Τήρησε ηθελημένα μία στάση εκούσιας, εκκωφαντικής σιωπής, με αποτέλεσμα, να μην λάβει την έκταση που πραγματικά άρμοζε η συμμετοχή, ο ρόλος του και η προσφορά του στον αγώνα και στα κοινά.
Ο Θεολόγος αγωνιστής
Υπήρξε ένας διακεκριμένος και φλογερός αγωνιστής της ελευθερίας. Ένας μεγάλος άνθρωπος με ξεχωριστή προσωπικότητα.
Την προσωπικότητά του διαμόρφωσε η γαλούχησή του από πολύ νωρίς με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και η αστείρευτη αγάπη του για την Ελλάδα.
Ολοκληρώνοντας τη φοίτησή του στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου, σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Εντάχθηκε από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ. Τον Σεπτέμβριο του 1955 συνελήφθη και μεταφέρθηκε στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, όπου φυλακίστηκε μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 1956, όταν, μετά από μια καλά οργανωμένη επιχείρηση, μαζί με τους Πολύκαρπο Γιωρκάτζιη και άλλους τρεις συναγωνιστές τους, πέτυχαν την πρώτη από τις τέσσερις συνολικά επιτυχημένες αποδράσεις που πραγματοποιήθηκαν από αγωνιστές στα κρατητήρια.
Μετά τη απόδρασή του ανέβηκε στο βουνό και ανέλαβε την αρχηγία των αντάρτικων ομάδων της περιοχής Μηλικουρίου – Γερακιών – Πεδουλά μέχρι τον Ιούνιο του 1956.
Ακολούθως και μέχρι το πέρας του αγώνα υπηρέτησε αθόρυβα και μεθοδικά, στο πλευρό του Αρχηγού Διγενή. Το ίδιο αθόρυβα και μεθοδικά διήγε ολόκληρή του τη ζωή.
Φωτογραφίες: Υπουργείο Άμυνας Κύπρου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.