Από σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος- Τι θα γίνει με τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους
Στον απόηχο των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τελικά από την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα την διάταξη που επανέφερε τις ποινές για την καθύβριση των θείων, πραγματοποιείται από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση για τη Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τις ψηφοφορίες που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Νοεμβρίου.
Σήμερα θα γίνει συζήτηση επί της αρχής επί όλων των αναθεωρητέων διατάξεων, τις οποίες εισηγείται η Επιτροπή Αναθεώρησης.
Τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες, η συζήτηση θα είναι επί των αναθεωρητέων άρθρων. Οι συνεδριάσεις θα ξεκινούν από το πρωί και θα ολοκληρώνονται το βράδυ.
Το πρόγραμμα θα ανοίξει με τις τοποθετήσεις των κομμάτων αναφορικά με το επίμαχο Άρθρο 3 που αφορά στις σχέσεις πολιτείας εκκλησίας, και τα άρθρα περί θρησκευτικής ελευθερίας και περί όρκου βουλευτών
Στην ειδική επιτροπή της Βουλής
Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση που είχε προηγηθεί στην ειδική επιτροπή της Βουλής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν αμετακίνητα από τις αρχικές τους θέσεις αναφορικά με το άρθρο 3. Απορρίπτοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, υποστήριξε ότι είναι «άνθρακες, καπνός, αέρας» και πρόσθεσε ότι όλοι οι κορυφαία συνταγματολόγοι λένε ότι το Σύνταγμα είναι πολλαπλώς εξοπλισμένο απέναντι σε οποιοδήποτε θρησκευτικό χρωματισμό.
Ανέφερε ακόμα, ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του άρθρου 3, αποτελεί ρωγμή στο χαρακτήρα του λαϊκού κράτους και της επικρατούσας θρησκείας.
«Η συνταγματική καθιέρωση της επίσημης θρησκείας, χαρακτηρίζει τη θρησκεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και δεν αποτελεί, ούτε ευνοϊκότερη μεταχείρισή τους, ούτε περισσότερα προνόμιά τους», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε:
«Η προστασία των ατομικών, κοινωνικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων, η κατοχύρωση της ελεύθερης θρησκευτικής συνείδησης και η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, κατοχυρώνονται και διασφαλίζονται πλήρως και πολλαπλώς από το Σύνταγμα μας. Οι συνταγματικές διατάξεις, προστατεύουν παράλληλα την πολιτεία, να μην διολισθήσει σε μη κοσμικές αντιλήψεις».
Από την πλευρά τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντέτειναν ότι χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για την υιοθέτηση μιας αναγκαίας ρύθμισης, που όπως υποστήριξαν, δεν κλονίζει την θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει την εκκλησία από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κράτους.
Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα άρθρα στην προηγούμενη προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, είχαν λάβει λίγο πάνω από 151 ψήφους, και έτσι για να ενταχθούν στον συνταγματικό χάρτη της χώρας οι αλλαγές, χρειάζεται από τη παρούσα αναθεωρητική Βουλή να υπερψηφιστούν από 180 βουλευτές.
Το άρθρο 3
Τι προβλέπει όμως το επίμαχο άρθρο; Σύμφωνα με την τρέχουσα διατύπωση, προβλέπονται τα εξής:
«1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
- Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
- Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση που υπερψηφίστηκε κατά τη σημερινή ψηφοφορία, το άρθρο 3 να τροποποιείται με την προσθήκη της φράσης «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη» και με την εξής ερμηνευτική δήλωση: «Ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».
Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκφραστεί διαφωνίες από τον πολιτικό και τον εκκλησιαστικό κόσμο. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ξεκαθαρίσει πως «δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο έγινε στον καιρό του με πάρα πολλούς κόπους μετά από πολλές θυσίες και αναμονές και το οποίο τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως θεσμό διεθνούς δημοσίου δικαίου και ρυθμίζει τις σχέσεις του με την ελληνική Πολιτεία και την ελλαδική Εκκλησία και αποτρέπει κρίσεις που υπήρξαν στο παρελθόν. Δεν επιθυμεί, επίσης, την προσθήκη στο άρθρο αυτό περί ουδετεροθρησκείας».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
* Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9:30 και θα συζητηθούν δύο Θεματικές Ενότητες αναθεωρητέων διατάξεων.
Η 1η Θεματική Ενότητα αφορά:
– Σχέσεις κράτους εκκλησίας (άρθρο 3 παρ. 1,2,3, και εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης)
– Θρησκευτική ελευθερία (άρθρο 13 παρ. 5)
– Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όρκος, (άρθρο 33 παρ. 2)
– Όρκος βουλευτών (άρθρο 59 παρ. 1 και 2)
Η 2η Θεματική Ενότητα αφορά:
– Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία (άρθρο 5 παρ. 2)
– Προστασία οικογένειας, γάμου, μητρότητας και παιδικής ηλικίας, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες (άρθρο 21 παρ. 1 και 3 και προσθήκη παραγράφου 7)
– Προστασία της εργασίας (άρθρο 22 παρ. 1,2,4,5)
– Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων (άρθρο 25 παρ. 3)
* Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 9:30 και θα συζητηθούν οι 3η, 4η και 8η Θεματική Ενότητα αναθεωρητέων διατάξεων:
Η 3η θεματική ενότητα περιλαμβάνει:
– Διορισμός πρωθυπουργού και κυβέρνησης (άρθρο 37 παρ. 3)
– Κυβέρνηση απαλλαγή καθηκόντων (άρθρο 38 παρ. 1 και 2)
– Κοινοβουλευτικές και Εξεταστικές Επιτροπές (άρθρο 68 παρ. 2)
– Εμπιστοσύνη της Βουλής – αρχή της δεδηλωμένης (άρθρο 84 παρ. 2)
Η 4η Θεματική Ενότητα αφορά:
– Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί (άρθρο 28 παρ. 2)
– Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ψηφίσματα, διαγγέλματα (άρθρο 44 παρ. 2)
– Δικαίωμα πρότασης νόμου (άρθρο 73)
Και η 8η Θεματική Ενότητα περιλαμβάνει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 32 παρ. 4 και 5)
* Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 12:00 το μεσημέρι και θα συζητηθεί η 5η και η 9η Θεματική Ενότητα και αφορά:
– Εκλογικό σύστημα, εκλογικές περιφέρειες, βουλευτές επικρατείας (άρθρο 54 παρ. 1, 4 και εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης)
– Κωλύματα εκλογιμότητας (άρθρο 56 προσθήκη παραγράφου 5)
* Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου η συνεδρίαση προγραμματίστηκε για τις 11:00 και θα συζητηθούν η 6η και η 7η Θεματική Ενότητα αναθεωρητέων διατάξεων σχετικά με:
– Ποινική δικαιοσύνη (στρατιωτικοί δικαστές) (άρθρο 96 παρ.5)
– Ανεξάρτητες Αρχές (άρθρο 101Α)
– Διοικητική Αποκέντρωση (άρθρο 101 παρ.1, 4 και εισαγωγή ερμηνευτικής παραγράφου)
– Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρο 102 παρ. 2)
– Έκδοση νόμου που προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρο 112 κατάργηση παρ. 4)
– Ισχύς προσωρινού Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 113 κατάργηση)
– Εκλογή πρώτου Προέδρου Δημοκρατίας, προσωρινός πρόεδρος (άρθρο 114 παρ. 1 και κατάργηση παρ. 2)
– Ειδικό Δικαστήριο που προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 115 παρ. 1 και 2 και κατάργηση παραγράφων 3 και 4)
– Ακύρωση Πράξεων που εκδόθηκαν από 21.04.67 έως 23.7.74 (άρθρο 119 παρ. 1 κατάργηση).
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.