Επικαιρότητα
21 Ιανουαρίου, 2022

Από την Τρίγλια στη Ραφήνα: Στα βήματα της Παναγίας Παντοβασίλισσας

Διαδώστε:

Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν η στιγμή όταν μετά τον φετινό εορτασμό των Θεοφανείων στην Τρίγλια της Βιθυνίας, με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε στον “λαβωμένο” από τον χρόνο, αλλά όχι από τη λήθη, ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας, κτίσμα του 11ου αιώνα, και έψαλε το «Τη Υπερμάχω…» και το απολυτίκιο των Θεοφανείων.

Που όμως βρίσκεται σήμερα η εικόνα της Παναγίας της Παντοβασίλισσας που κοσμούσε κάποτε τον βυζαντινό αυτόν μεγαλοπρεπή ναό;

Την απάντηση δίνει η κάμερα του Πρακτορείου “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” και το ρεπορτάζ που είχε πραγματοποιήσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στρουμπάκος για την ιστορία της εικόνας και του ναού της Παναγίας που βρίσκεται στη Ραφήνα. Το προσκύνημα με το ιερότερο και πολυτιμότερο κειμήλιο των προσφύγων και πρώτων κατοίκων της Ραφήνας που ήρθαν από την Τρίγλια.

Εικονολήπτης: Ανδρέας Χαλκιόπουλος 

Μοντάζ: Μαριάνθη  Ματζίρη

Την ιστορία της  Μοναδικής και Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Παντοβασίλισσας που  κοσμούσε πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή την παλαίφατη Μονή Παντοβασίλισσας και μετέπειτα Ενοριακό Ναό στη Τρίγλια Βιθυνίας μας περιγράφει ο Πατήρ Δημήτριος Μπακόπουλος Εφημέριος του Ιερού Ναού της Παναγίας στη Ραφήνα.

Την προστάτιδα των πιστών της Ραφήνας την Παναγία Παντοβασίλισσα και Κυρά των Τριγλιανών  προσφύγων, ευαλαβούνται και παρακαλούν όχι μόνο οι πρόσφυγες αλλά χιλιάδες πιστών που καταφθάνουν στο Ιερό Ναό για είτε στη Χάρη της, είτε καθημερινά.

Η αμφιπρόσωπη θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Παντοβασίλισσας και του Εσταυρωμένου Χριστού στο πίσω μέρος είναι ένα κημείλιο που όλοι οι Μικρασιάτες θεωρούν από τα σπουδαιότερα που έφεραν από την Βιθυνία.

Διαδώστε: