Την πολύτιμη παρακαταθήκη την οποία άφησε πίσω του ο ευπατρίδης Ιάκωβος Τσούνης υπενθύμισαν χθες όσοι παραβρέθηκαν στο ετήσιο μνημόσυνο του στου Παπάγου με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας να στέλνει το μήνυμα ότι “Δίχως Πατρίδα δεν υπάρχει ούτε πλούτος, ούτε δόξα, ούτε χαρές”.
Η συγκυρία το έφερε ο ένας χρόνος από τον θάνατο του μεγάλου ευεργέτη της πατρίδας, αλλά και της Εκκλησίας, να συμπίπτει φέτος με τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρα Γρηγορίου του Ε’, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και της 81η Επέτειο από τη μάχη των Οχυρών, την πρώτη ισχυρή αντίσταση εναντίον των ναζιστικών γερμανικών ορδών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια ώρα σε Ρούπελ, Λίσσε, Εχίνο και Νυμφαία τίμησαν όσους θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας τον Απρίλιο του 1941.
Ένας χρόνος χωρίς τον στρατηγό Ιάκωβο Τσούνη
Την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Υποστρατήγου Επί Τιμή Ιακώβου Τσούνη στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Κοιμητήριο Παπάγου, χοροστατούντος του Διευθυντή Εκπροσωπήσεως του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητου, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και μελών της οικογένειας του εκλιπόντος.
Στα μηνύματά τους ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στάθηκαν στη συνεισφορά του μεγάλου ευεργέτη της πατρίδας. «Ευγνωμοσύνη και σεβασμός για την προσφορά του. Θα τον θυμόμαστε πάντα», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Σαν σήμερα έφυγε από κοντά μας ένας λαμπρός Έλληνας Ευπατρίδης, ένας μεγάλος Ευεργέτης των Ενόπλων Δυνάμεων! Τα λόγια δεν αρκούν για να τον περιγράψουν!», έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Φλώρος.
Δίχως Πατρίδα δεν υπάρχει ούτε πλούτος, ούτε δόξα, ούτε χαρές”
Με αφορμή το χθεσινό μνημόσυνο, το ΓΕΕΘΑ ετοίμασε ένα ηχητικό αφιέρωμα προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του Ιάκωβου Τσούνη. Το podcast έχει τον τίτλο “Δίχως Πατρίδα δεν υπάρχει ούτε πλούτος, ούτε δόξα, ούτε χαρές” και υπενθυμίζει την πολύτιμη παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο αείμνηστος υποστράτηγος επί τιμή.
Από την πρώτη γραμμή του μετώπου, στην ευεργεσία της πατρίδας
Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Ήταν το 13ο τέκνο της οικογενείας του Δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη και απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Σε ηλικία 16 ετών κατατάσσεται εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και μεταβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Τη συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αναγνωρίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Ήταν απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης.Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία.
Ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ναυτιλίας αμισθί του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτυχημένη πορεία του ως ειδικού συμβούλου τον κατέστησε αργότερα διακεκριμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.
Ήταν δημιουργός του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», το οποίο δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και εδρεύει σήμερα στο Αίγιο. Στο μουσείο αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας. Έχοντας από τον καιρό του πολέμου σεβασμό και αγάπη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ασφάλεια της Ελλάδας, υπήρξε από την δεκαετία του 1950 δίπλα τους, με δωρεές και προσφορές, όπου υπήρχε ανάγκη. Στις δεκαετίες αυτές προσέφερε περί τα 23.000.000 ευρώ. Ως τελευταία πράξη αγάπης και στήριξης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.
Για την προσφορά του έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους. Ενδεικτικά αναφέρονται:
– Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ’ Τάξεως
– Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως
– Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ
– Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
– Βαθμός Υποστρατήγου επί τιμή
– Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών
– Μέγας Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων
81η Επέτειος της μάχης των Οχυρών
Την ίδια ώρα που στην Αθήνα πραγματοποιούνταν το ετήσιο μνημόσυνο του Ιάκωβου Τσούνη στη συνοριακή γραμμή της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στα περίφημα και ηρωϊκά Οχυρά τελούνταν η 81 Επέτειος μνήμης από τις μάχες που δόθηκαν εκεί από τον Ελληνικό στρατό τον Απρίλιο του 1941 ενάντια στη ναζιστική Γερμανία η οποία μετά την αποτυχία των Ιταλών να εισβάλουν στα εδάφη της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 1940 έως τον Μάρτιο του 1941, πραγματοποίησε τη δική της εισβολή εκείνες τις ημέρες.
Στο Ρούπελ, το Λίσσε, τον Εχίνο και τη Νυμφαία χθες τίμησαν όσους θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας.
Παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο της Μάχης των Οχυρών Ρούπελ. Η Μάχη των Οχυρών του Ρούπελ ο τετραήμερος αυτός, σκληρός, άνισος και επικός αγώνας από τις 6-9 Απριλίου 1941 έγινε στα Οχυρά, από τον ορεινό όγκο της Κερκίνης (Μπέλες) μέχρι το Νέστο ποταμό στη γραμμή των συνόρων για την απόκρουση της γερμανικής επίθεσης κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις της 81ης Επετείου της Μάχης των Οχυρών Λίσσε παρέστη η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και άλλων επισήμων. “Η σημερινή παρουσία σε τούτο τον τόπο και η ανάμνηση των ηρωικών μαχών που έλαβαν χώρα σ´αυτά χώματα, αναπόφευκτα προκαλεί συναισθηματική φόρτιση, αφού ο τόπος, ο χρόνος, η βιωματική περιήγηση και τα ιστορικά κτίσματα παρουσιάζουν αλληλένδετα μεταξύ τους στοιχεία. Τιμή και σεβασμός στους υπερασπιστές του οχυρού! Μια επίσκεψη στο οχυρό και το μουσείο αξίζει πραγματικά!”, έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η κ. Ζαχαράκη.
Στον Έχινο οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμωνος.
Το πρωί της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής. Ακολούθως μετέβη στο ιστορικό του Οχυρού της Νυμφαίας, όπου ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων επί τη 81η επετείου της Μάχης των Οχυρών. Κατόπιν, όλοι οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Οχυρού που λειτουργεί ως Στρατιωτικό Μουσείο.
Φωτογραφίες: ΓΕΕΘΑ, Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης