Μια απόφαση –σταθμό που μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των Χριστιανών που διαμένουν στην Μέση Ανατολή, αλλά και σε άλλες χώρες, εξέδωσε στις αρχές του Νοέμβρη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .
Η απόφαση αναγνωρίζει ότι ειδικότερα οι Χριστιανοί κινδυνεύουν σε αυτές τις χώρες κι ως εκ τούτου δεν μπορούν να απελαθούν.
Ειδικότερα, το ΕΔΑΔ δικαίωσε έναν Αφγανό πολίτη, ο οποίος όταν έφτασε στην Ελβετία και αιτήθηκε άσυλο λόγω δικαιολογημένου φόβου δίωξης στην χώρα καταγωγής του, επειδή ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Τότε τα εγχώρια δικαστήρια πρότειναν ως λύση την επιστροφή του σε άλλη πόλη όπου δεν είχε γίνει γνωστή η αλλαγή πίστης του και την υποβολή του σε μία κρυφή ζωή χωρίς δικαίωμα έκφρασης της λατρείας του
Το Στρασβούργο, σύμφωνα με το echrcaselaw.com, διαπίστωσε ουσιώδεις ελλείψεις στον έλεγχο που άσκησαν τα εγχώρια Δικαστήρια κατά την εξέταση της υπόθεσης, γιατί δεν είχαν προβεί σε επαρκή εκτίμηση των κινδύνων που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο προσφεύγων αν απελαύνονταν στο Αφγανιστάν, ούτε είχε ερωτηθεί σχετικά με την καθημερινή πρακτική της χριστιανικής πίστης του, και πώς θα μπορούσε, εάν επέστρεφε, να συνεχίσει να την ασκεί, ούτε τεκμηρίωσαν από διεθνείς συμβάσεις την πρακτική σε αντίστοιχες περιπτώσεις ατόμων που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό, συνεπώς έκρινε ότι η επιστροφή του θα δημιουργούσε κίνδυνο υποβολής σε βασανιστήρια. Παραβίαση άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του ΕΣΔΑ.
Ο προσφεύγων είναι Αφγανός υπήκοος ο οποίος υποστήριξε ότι γεννήθηκε το 1996 και ζει στο καντόνι του Ticino. Τον Μάρτιο του 2014, ο Α.Α. έφτασε στην Ελβετία. Ζήτησε άσυλο και δήλωσε ότι είχε φύγει από το Αφγανιστάν λόγω της έλλειψης ασφάλειας στη χώρα και της αλλαγής της θρησκευτικής του πίστης από το Ισλάμ στο Χριστιανισμό.
Το Δικαστήριο αναφέρει ότι, σύμφωνα με πολλά διεθνή έγγραφα σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, Αφγανοί που είχαν αποσπαστεί τον Χριστιανισμό ή οι οποίοι ήταν ύποπτοι, εκτίθενται σε κίνδυνο διώξεων από διάφορες ομάδες. Θα μπορούσε να έχει τη μορφή κρατικής δίωξης και να οδηγήσει σε θανατική ποινή.
Πηγή: echrcaselaw.com /Newsroom L&O