Αποκαλυπτήρια μνημείου για τους Έλληνες θαλασσοπόρους
Η σημαντική συμβολή των Ελλήνων θαλασσοπόρων και δη των Ροδίων στη ναυτοσύνη και ειδικά στον πρώτο περίπλου της γης πεντακόσια χρόνια πριν, γίνεται γνωστή και αναδεικνύεται με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τον δήμο Ρόδου και την Πρεσβεία της Ισπανίας, με αποκορύφωμα τα αποκαλυπτήρια, σήμερα το απόγευμα, του μνημείου των Ελλήνων Θαλασσοπόρων, παρουσία του πρέσβη της Ισπανίας, Enrique Viguera, του δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και εκπροσώπων των Ελληνικών και Ισπανικών Αρχών.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Ρόδου, είπε: «Ο λόγος της επίσκεψής του είναι να θυμίσει ότι το σημερινό μήνυμα της ευκαιρίας που βρισκόμαστε εδώ είναι το ίδιο και η σημερινή απαίτηση των καιρών: Οι άνθρωποι που ονειρεύονται, οι άνθρωποι που έχουν ένα όραμα, οι άνθρωποι που τολμούν, που βάζουν το πόδι στη θάλασσα και βρέχουν τα παπούτσια τους, είναι αυτοί που πιθανώς θα κατακτήσουν καλύτερες περιοχές.
Αυτό ακριβώς έκαναν οι Ισπανοί πριν πεντακόσια χρόνια. Με τον Μαγγελάνο ξεκίνησαν ένα μεγάλο ταξίδι, ξεκίνησαν για να πάνε σε ένα μέρος του πλανήτη από έναν δρόμο πιο σίγουρο, πιο γρήγορο, και τελικά κατέληξαν να κάνουν τον πρώτο περίπλου της γης. Στο πλήρωμά του, περίπου 250 άτομα, περιλαμβάνονταν περίπου δεκαπέντε με είκοσι Έλληνες ναυτικοί. Επέστρεψαν πέντε, από αυτούς τους πέντε οι περισσότεροι ήταν Ρόδιοι».
Από την πλευρά του, ο πρέσβης είπε, όταν πριν από τρία χρόνια ανέλαβε τη θέση στην Ελλάδα ως πρέσβης, ανάμεσα στις αποστολές που είχε ήταν να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις γι’ αυτά τα 500 χρόνια από τον πρώτο γύρο του κόσμου και τότε με τις πρώτες επαφές είχε την ευκαιρία να καταλάβει τη μεγάλη σημασία που είχε η συνεισφορά των Ελλήνων σ’ αυτή τη μεγάλη αποστολή της εποχής. Ωστόσο, η μεγαλύτερη του έκπληξη εντρυφώντας σ’ αυτό το ιστορικό γεγονός, είναι ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν είχαν επίγνωση της σημασίας της ελληνικής συνεισφοράς. Από την πρώτη επίσκεψη που έκανε, λοιπόν, ως πρέσβης, στη Ρόδο, είχε την ευκαιρία να θέσει τις βάσεις γι’ αυτές τις ενέργειες.
Παίρνοντας τον λόγο ο μορφωτικός ακόλουθος της Ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα, κ. Πασκουάλ, είπε ότι και για τον ίδιο αποτελεί μεγάλη τιμή να βρίσκονται εδώ και να δουν ένα σχέδιο για το οποίο δούλεψαν για αρκετό καιρό να γίνεται πραγματικότητα αυτή τη στιγμή. Αυτό το σχέδιο έχει ως κεντρικό άξονα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου αλλά περιβάλλεται και από άλλες σημαντικές δραστηριότητες, όπως είπε, με τις οποίες θέλουν να τονίσουν τη σημασία της συνεισφοράς των Ελλήνων και να κάνουν γνωστή τη σημασία αυτή στους Έλληνες.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Ιδρύματος Θερβάντες στην Αθήνα, Χριστίνα Κόντε, αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Ινστιτούτου Θερβάντες για να εντοπίσουν όλα τα ιστορικά στοιχεία.
Τον λόγο πήρε, βέβαια, και ο γλύπτης του μνημείου, ο Χουάν Ραμόν Μαρτίν ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στη Ρόδο για να γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός έργου του, που μνημονεύει εκείνο τον άθλο των Ισπανών και όχι μόνο της εποχής, που καταρχάς είχε ένα οικονομικό κριτήριο, αλλά εν τέλει έφερε κάτι πολύ περισσότερο από οικονομικό όφελος στις χώρες μας, όπως είπε, έφερε και πολιτιστικό όφελος και πολλές άλλες διαστάσεις που σήμερα από την ιστορική σκοπιά μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα.
Τέλος, μίλησε ο καθηγητής Πέδρο Ολάγια, ο οποίος τόνισε ότι με το μνημείο αποκαλύπτονται τα αρχεία που βρέθηκαν στην Ισπανία, για την ελληνική συμμετοχή σ’ αυτή την αποστολή πριν από πεντακόσια χρόνια.
Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν του μνημείου που βρίσκεται στην πλατεία του Ενυδρείου πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα
Κατά την διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του μνημείου που έγιναν στην πλατεία του Ενυδρείου ο πρέσβης της Ισπανίας είπε μεταξύ άλλων: «Το αξιοσημείωτο γεγονός των εγκαινίων του γλυπτού, σε ανάμνηση της συμμετοχής των Ελλήνων ναυτικών στον Πρώτο Περίπλου της Γης πριν 500 χρόνια δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την πολύτιμη συμμετοχή του δήμου της Ρόδου» και για τον λόγο αυτό ευχαρίστησε τον δήμο και όλους τους εμπλεκόμενους για την υλοποίηση του έργου».
«Θεωρώ ότι δεν πρόκειται για μια απλή ιστορική συγκυρία γιατί η Ελλάδα, ως χώρα με μακρά ναυτική παράδοση και γενέτειρα των πιο έμπειρων ναυτιλλομένων παγκοσμίως, είχε συμμετοχή από τους αρχαίους χρόνους στις θαλάσσιες ανακαλύψεις. Γι’ αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη ότι θαλασσοπόροι με ελληνική καταγωγή, πολλοί εξ αυτών από τη Ρόδο, έφθασαν στην αυτοκρατορική Ισπανία -όπου η θαλάσσια εμπειρία τους έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και ήταν αναγκαία, όπως επίσης και καλοπληρωμένη – για να συμμετάσχουν στα ποντοπόρα ταξίδια προς άγνωστους προορισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη της Αμερικής», τόνισε ο πρέσβης.
πηγή: ΑΜΠΕ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.