Επικαιρότητα
25 Φεβρουαρίου, 2019

Αποζημίωση για τα ιερά χειρόγραφα ζητεί το Πρίστον

Διαδώστε:

Το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Πρίνστον με ανακοίνωσή του αρνείται τις κατηγορίες ότι κατέχει παρανόμως  ορθόδοξα Ιερά χειρόγραφα και ζητά αποζημίωση.

Τον περασμένο  Δεκέμβριο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, η Μονή Εικοσιφοινίσσης και η Μητρόπολη Δράμας, εκπροσωπούμενοι από τους δικηγόρους Νέας Υόρκης Γιώργο Τσουγκαράκη και Ερικ Μπλούμενφελντ, κατέθεσαν αγωγή στις ΗΠΑ κατά του Πανεπιστημίου Πρίνστον διεκδικώντας τον επαναπατρισμό των εν λόγω θρησκευτικών χειρογράφων.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Βούλγαροι εισβολείς υφάρπαξαν τα σπάνια αντικείμενα από το μοναστήρι που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κορμίτσα του νομού Σερρών.

Οι νομικοί του πανεπιστημίου τονίζουν  ότι το Πρίνστον κατέχει νομίμως τα έγγραφα, αναπτύσσοντας σχετική επιχειρηματολογία. Ζητούν να απορριφθεί η υπόθεση, με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος και ζητεί επίσης να του επιδικαστούν τα έξοδα “που δαπανήθηκαν για την υπεράσπιση αυτής της διαφοράς”. Το Πανεπιστήμιο ζήτησε επίσης να κηρυχθεί ιδιοκτήτης των χειρογράφων .

 

Διαδώστε: