Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας που ετέλεσε στην Ύδρα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του μεταξύ άλλων συνέκρινε την Παναγία με την Εύα τονίζοντας ότι πρόκειται για δύο μορφές που ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στο κάλεσμα του Θεού.
«Η Εύα ζούσε προνομιακά στον παράδεισο. Την πλησίασε ο όφις και κατάφερε να την παρασύρει χάνοντας την κοινωνία που είχε με τον Θεό και αποξενώθηκε, γιατί ήθελε να είναι ανεξάρτητη. Και σύμφωνα με τον ψαλμωδό έκατσε απέναντι και έκλαψε. Η Παναγία μεγάλωσε στην Ναζαρέτ, σε ένα χώρο δύσκολο. Την επισκέφθηκε ο Αρχάγγελος και δεν της είπε εύκολα λόγια. Εκείνη ταράχτηκε, αλλά δεν αρνήθηκε. Έγινε η γέφυρα, να ανεβάσει τον άνθρωπο στον ουρανό. Αυτές οι δύο γυναίκες όσο κι αν απέχουν χρονικά ή τοπικά, έχουν σχέση με τη ζωή μας. Συνδέονται με μας. Η Παναγία θεραπεύει την παρανομία και ανοίγει το δρόμο για τον παράδεισο. Γι’ αυτό οι γενεές των ανθρώπων κάθε φορά που θα ακούν την ιστορία της Εύας θα λένε “ουαί τη αθλία”, ενώ κάθε φορά που θα ακούν την ιστορία της Παναγίας θα λένε “Μακαρία, Ευλογημένη”» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και σημείωσε ότι «κάθε φορά που απομακρυνόμαστε από την κοινωνία με τον Θεό και πατέρα, όχι τον Θεό ως εκδικητή, αλλά τον Θεό της αγάπης, είμαστε παιδιά της Εύας, ενώ κάθε φορά που είμαστε κοντά στον Θεό είμαστε τα παιδιά της Θεοτόκου».
Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «αν υπήρχε ένας καλλιτέχνης ζωγράφος ή αγιογράφος σήμερα και του δίναμε μόνο τη φράση «χαίρε των δακρύων της Εύας η λύτρωσις», δηλαδή «Παναγία εσύ είσαι που σκούπισες τα δάκρυα της Εύας», θα είχαμε έναν πίνακα που θα μας έδειχνε την κουρασμένη, την απομακρυσμένη από το Θεό Εύα και την Παναγία να της σφουγγίζει τα δάκρυα» και συμπλήρωσε ότι η Παναγία είναι η γέφυρα που μας βοηθάει να ανέβουμε προς τον ουρανό, γι’ αυτό και πρέπει να λέμε “χαίρε των δακρύων του καθενός από εμάς η λύτρωση”.
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης