Επικαιρότητα
21 Ιουνίου, 2024

Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Χατζής: “Όταν κράτησα την Κάρα του Αγίου Καλλινίκου από τον τάφο του κόμπιασα”

Διαδώστε:

Τις δικές του συγκινητικές και πνευματικές εμπειρίες από την εκταφή του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2020, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Εδέσσης όπου βρισκόταν ο τάφος του Αγίου, περιγράφει ο Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Χατζής, Αρχιερατικός Επίτροπος Εδέσσης.

Για πρώτη φορά το Πρακτορείο Ορθοδοξία (ope.gr) και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στρουμπάκος, φέρνουν στο φως φωτογραφίες από την κάρα του Αγίου Καλλινίκου κατά την διάρκεια της εκταφής του.

“Μετά από μια σεμνή τελετή και την Παράκληση που ψάλλαμε του Αγίου, ξεκινήσαμε την εκσκαφή του τάφου. Αφού αφαιρέσαμε τα μάρμαρα και σε ένα αρκετά μεγάλο βάθος περίπου δύο μέτρων , βρήκαμε ότι είχε απομείνει από το φέρετρο και κατόπιν τα Λείψανα του Αγίου. Όταν φτάσαμε στην Κάρα του Αγίου ξεχύθηκε μια μεγάλη ευωδία, όχι μόνο γύρω από τον τάφο, αλλά και σε μια μεγάλη απόσταση έως την είσοδο του Κοιμητηρίου, όπου ήταν ισχυρή αστυνομική δύναμη η οποία απέτρεπε να μπει κάποιος μέσα”, αναφέρει.

“Ένας εκ των Διακόνων, ο π. Ιάκωβος, φώναξε: “ποια γυναίκα θυμιάζει; Όλοι κατάλαβαν πώς η ευωδία έβγαινε από τον τάφο του Αγίου”, σημειώνει.

“Όταν βγάλαμε την Κάρα του Αγίου κόμπιασα. Όταν την έπιασα στα χέρια μου συνειδητοποίησα ότι ήταν σχηματισμένο όλο το πρόσωπο του Αγίου. Τα γένια του, τα μάτια του , η μύτη του σαν να ήταν κανονικό πρόσωπο. Μοσχοβολούσε τριαντάφυλλο. Η ίδια ευωδία υπήρχε όταν φτάσαμε στα χέρια του και στην περιοχή της λεκάνης”. 

“Ζήσαμε μοναδικές στιγμές. Δοξάζω τον Θεό που με αξίωσε να έχω την τιμή και την Ευλογία ενός Αγίου που ασκήτεψε στον τόπο μας στην Έδεσσα”, τονίζει.

Διαδώστε: