Με δάκρυα συγκίνησης και τη φρίκη των συγκρούσεων αποτυπωμένη στο βλέμμα έφτασαν στην Ελλάδα άλλοι 16 Έλληνες, ανάμεσά τους και μια Ελληνοκύπρια, από το Σουδάν οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στη χώρα εν μέσω πυρών.
Λίγο μετά τις 16:00 της Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας μεταφορικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε 16 Έλληνες, μία Ελληνοκύπρια, 9 Ρουμάνους και 8 Φινλανδούς πολίτες, απεγκλωβισμένους από το Σουδάν, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά.
Μερικά λεπτά νωρίτερα, απογειώθηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας άλλο μεταφορικό αεροσκάφος C-27 με προορισμό το Ασουάν της Αιγύπτου συνεχίζοντας την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν.
Το C-27J αναχώρησε από το Ασουάν της Αιγύπτου, την Τρίτη 25 Απριλίου στις 17:10 τοπική ώρα για το Τζιμπουτί, απ’ όπου παρέλαβε τους Ρουμάνους και Φινλανδούς πολίτες.
Επέστρεψε στο Ασουάν σήμερα στις 04:30 τοπική ώρα για ανεφοδιασμό. Στις 06:30 απογειώθηκε για την Άκαμπα της Ιορδανίας απ’ όπου παρέλαβε 16 Έλληνες και μία Κύπρια υπήκοο. Απογειώθηκε στις 09:00 τοπική ώρα με τελικό προορισμό την Τανάγρα.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και επικεφαλής της αποστολής, συμμετείχε στην επιχείρηση και βρισκόταν σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι και στη σημερινή επιχείρηση η υποστήριξη από τις πρέσβειρες της Ελλάδας στην Αιθιοπία Άννας Φάρου και στην Ιορδανία Ελευθερίας Γαλαθιανάκη είναι εξαιρετικά σημαντική.
Εν τω μεταξύ, δασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών παραμείνει ο 59χρονος Έλληνας που επαναπατρίστηκε από το Σουδάν ενώ ο δεύτερος τραυματίας 42 ετών νοσηλεύεται σε θάλαμο νοσηλείας.
Και οι δυο απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΕ, και επαναπατρίστηκαν από το Τζιμπουτί, χθες, Τρίτη 25 Απριλίου και διακομίσθηκαν αυθημερόν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου υπεβλήθησαν άμεσα από ομάδα ειδικών χειρουργών σε πολύωρη χειρουργική αποκατάσταση των τραυμάτων τους με επιτυχία. Μετά τα χειρουργεία η κατάστασή τους εμφανίζει ικανοποιητική βελτίωση αλλά παραμένει σοβαρή.
«Σκυλιά να τρώνε πτώματα, δεν υπήρχε κάποιος να τους σκεπάσει»
«Αυτά που είδα στον δρόμο δεν περιγράφονται. Ξυπνάω στον ύπνο μου ιδρωμένος. Σκυλιά να τρώνε πτώματα, δεν υπήρχε κάποιος να τους σκεπάσει» περιγράφει και συγκλονίζει ο ελληνικής υπηκοότητας Μάκης Ουανής, μαιευτήρας-γυναικολόγος στην χώρα μας για 40 χρόνια, έδωσε την εικόνα του σκληρού πολέμου που μαίνεται στο Σουδάν.
Βρισκόμενος την Μ. Παρασκευή στην πόλη Γουάντ Μαντάνι, σε απόσταση 2 ωρών από το Χαρτούμ, πήγε στην λειτουργία του Επιτάφιου και την άλλη μέρα άρχισε ο πόλεμος, γεγονός που έμαθε από τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Όπως ανέφερε, είχε προγραμματίσει χειρουργεία τις ημέρες εκείνες στην περιοχή και έβλεπε να συνεχίζονται οι εχθροπραξίες και να κόβονται σταδιακά η παροχή του νερού και του ρεύματος στο Χαρτούμ, να εξαντλούνται τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αλλά και τα πρατήρια βενζίνης να βγαίνουν εκτός λειτουργίας εξαιτίας της διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα τελικά να έχει επικρατήσει το «απόλυτο χάος».
«Οι αντάρτες το πρώτο που έκαναν, χάλασαν το αεροδρόμιο, δεν υπάρχει πύργος ελέγχου, διάδρομος προσγείωσης, με σκοπό να μην μπορεί να έρθει από έξω καμία βοήθεια για την κυβέρνηση. Είχα μια επικοινωνία και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια, τον Γραμματέα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, Γιώργο Οικονόμου, ήρθε σε επαφή μαζί μας, 150 Έλληνες που ήμασταν στο Χαρτούμ, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι. Ήμασταν σκορπισμένοι, δεν μπορούσε να μας μαζέψει, γιατί οι αντάρτες είναι στον δρόμο και όποιος βγαίνει έξω ήταν τελειωμένος. Στον δρόμο βλέπεις διαλυμένα πτώματα. Τα τανκς, τα αυτοκίνητα είναι καμμένα από τις σφαίρες και οι αντάρτες μπαίνουν και στα σπίτια. Έχουν σκοπό να κλέψουν λεφτά, αυτοκίνητα, σταυρούς, ρολόγια» περιέγραψε ο κ. Ουανής.
Εχθές ο απεγκλωβισμός 13 ατόμων
Ακόμα δεκατρία άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης, με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας. Στους απεγκλωβισθέντες συμπεριλαμβάνεται ο Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας.
Λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος, ο ιεράρχης που πέρασε «δια πυρός και σιδήρου» μίλησε στην ΕΡΤ3 για κάθε στιγμή της «κόλασης» του εμφυλίου στο Σουδάν, τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων, τις πιο δύσκολες στιγμές μέσα κι έξω από την Ιερά Μητρόπολη του Χαρτούμ.
“Ζούμε από θαύμα”
“Μας ειδοποίησαν το πρωί γιατί φεύγουμε. Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα. Μετά έστειλαν κάποιους να μας πάρουν από εκεί. Φεύγοντας έπρεπε να περάσουν από όλα τα σημεία για να πάρουν κάποιους από την Ελληνική κοινότητα. Κάποιοι δεν μας αναγνώρισαν και χτύπησαν δύο φορές το βανάκι, αλλά ευτυχώς χωρίς να υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός”, είπε.
“Όσοι μείναμε στο κέντρο ήταν φύση και θέση αδύνατο να μην σε χτυπήσουν. Είτε πεζός είτε με αυτοκίνητο”, τόνισε.
“Όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί είπαμε: “Εντάξει. Ήρθε το τέλος” απλά βάλαμε τα σώματα μας πάνω από τα παιδιά να κρατήσει ο καθένας από ένα παιδί τουλάχιστον αν βρουν κάτι να βρουν τα παιδιά. Δεν δείχνουν τέτοια ευαισθησία. Δυστυχώς. Από θαύμα ζούμε όσοι ήμασταν μέσα στην Μητρόπολη. Πρόκειται περί κόλασης. Δεν μιλάμε για ένα πόλεμο απλό. Μιλάμε για έναν εμφύλιο πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη χωρίς καμία ευαισθησία” ανέφερε περιγράφοντας τις στιγμές.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/Eurokinissi